Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου επιχειρείν. Βιώνοντας καθημερινά όλοι την κλιματική αλλαγή και τη γενικότερη περιβαλλοντική κρίση, είναι σαφές ότι μας αφορά όλους και από κάθε πόστο. Είτε είμαστε απλοί καταναλωτές, είτε decision-makers μίας πολυεθνικής, η αλλαγή των συνηθειών μας προς μία πράσινη κατεύθυνση είναι πλέον απαιτητή. Αν θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις γενιές που έρχονται, για όλα τα πλάσματα αυτού του όμορφου πλανήτη, θα πρέπει να κάνουμε κάτι ξεκινώντας από σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό συναντάμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, αυτή της Nestlé Ελλάς με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Staramaki. Είναι το σημείο όπου μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών στον κόσμο, συναντάει μία μικρή κοινωνική επιχείρηση στο ακριτικό Κιλκίς. Τελικά όμως, αυτή η συνάντηση είναι από την άλλη και πολύ φυσιολογική. Γιατί; Γιατί έχει ως βάση την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, ένα προϊόν που σχετίζεται με ροφήματα και μία εταιρεία συνώνυμο του καφέ (και όχι μόνο). Οπότε, μία τέτοια συνέργεια είναι απολύτως λογική για τους ανθρώπους της Nestlé Ελλάς, που εδώ και τρία χρόνια παρέχει τεχνογνωσία, τεχνικό εξοπλισμό και φυσικά μοιράζεται το κοινό όραμα με την Κοιν.Σ.Επ.

Τι ακριβώς παράγει η Staramaki; Ο Στέφανος Καμπέρης, Επικεφαλής της Κοιν.Σ.Επ Staramaki, μας εξηγεί τη διαδικασία: «Τα στελέχη των σιτηρών, οι κορμοί δηλαδή των φυτών που μένουν στο χωράφι, θερίζονται μηχανικά και συλλέγονται με το χέρι. Στη συνέχεια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας όπου και κόβονται».  Αρχικά, η κοπή γινόταν με το χέρι, με την στήριξη όμως της Nestlé Ελλάς, το Staramaki έχει πλέον αποκτήσει την πρώτη αυτόματη custom made μηχανή κοπής σιτηρών στον κόσμο, που έχει συνδράμει τα μέγιστα στην αύξηση της παραγωγής τους. Αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα συνέργεια, είναι απόλυτα σύμφωνη με την πρωτοβουλία του καφέ Nescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον», για λιγότερο πλαστικό και με τις γενικότερες δεσμεύσεις της Nestlé για το περιβάλλον.

To μόνο καλαμάκι από σιτάρι που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα staramaki είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, όπου τα στελέχη αποστειρώνονται με θερμικές μεθόδους. Για όσους έχουν διαφόρων τύπου ευαισθησίες, να τονίσω ότι δεν περιέχει γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα, ούτε γενετικά τροποποιημένες ουσίες ενώ κατά την παραγωγή του δεν παίρνει μέρος καμία χημική διεργασία. Επιπλέον, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στα υλικά που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Το καλαμάκι αυτό είναι το πιο «πράσινο» καλαμάκι που μπορείτε να βρείτε στην αγορά αφού δεν χρειάζεται ενέργεια, πρώτη ύλη και ρυπογόνες διαδικασίες για να παραχθεί όπως αντίστοιχα ένα χάρτινο καλαμάκι και σε αντίθεση με τα βιοπλαστικά καλαμάκια που δεν είναι πάντα βιοδιασπώμενα, το staramaki είναι. Στο τέλος της χρήσης του, απλά σπάστε το σε μικρά κομμάτια και θάψτε το, έτσι ώστε να επιστρέψει τα θρεπτικά του συστατικά στο χώμα.

Πέραν όλων αυτών των θετικών χαρακτηριστικών, τα προτερήματά του δεν τελειώνουν εδώ. Όπως σημειώνει η Ελένη Καραγιαννίδου, Υπεύθυνη Ποιότητας για το Staramaki: «Αυτό που κάνει το Staramaki μοναδικό είναι ότι δεν μουλιάζει και δεν αφήνει γεύση. Είναι ένα υψηλής απόδοσης προϊόν, το οποίο δεν αλλοιώνει το ρόφημα. Έτσι, αντέχει όσες ώρες χρειαστούμε για να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας κρύο καφέ». Οπότε, οτιδήποτε το αφορά, από την καινοτόμο ιδέα που το γέννησε μέχρι και τη χρήση του, μας βρίσκει σύμφωνους. Αν θέλετε να το δείτε στην πράξη μπορείτε να επισκεφτείτε τις Nespresso Boutiques στη Γλυφάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του και στο χέρι.

H Nestlé Ελλάς σταθερά δίπλα σε πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κοινωνία, παραμένει σταθερή και στις δεσμεύσεις της για τη βιωσιμότητα. Ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, τονίζει για τη συνεργασία με το Staramaki: «Η βιωσιμότητα αποτελεί για την εταιρεία μας κινητήρια δύναμη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Προσφέρουμε τεχνογνωσία, προτείνουμε λύσεις μέσα από  ένα ευρύ προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που έχει στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή σε όλα τα στάδια της ζωής του, και αναπτύσσουμε συνεργασίες για το περιβάλλον και την κοινωνία. Όλα τα παραπάνω γίνονται πράξη και μέσω της συνεργασίας μας με το Staramaki. Υποστηρίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ελληνικού καινοτόμου προϊόντος που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τη γευστική εμπειρία του κρύου καφέ, ενώ παράλληλα δημιουργεί αξία για την τοπική κοινωνία».