Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Ισραήλ ήρθε στη δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει μονομερώς το παλαιστινιακό κράτος ακόμη και αν η διεθνής κοινότητα δεν το κάνει.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τους πρεσβευτές της Ισπανίας και του Βελγίου σχετικά με τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρου στην Αίγυπτο, τις οποίες το Ισραήλ θεωρεί «υποστήριξη στην τρομοκρατία».

Επίπληξη στους πρεσβευτές Ισπανίας και Βελγίου από το Ισραήλ

«Μετά τις δηλώσεις  του Ισπανού και του Βέλγου πρωθυπουργού στη Ράφα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, διέταξε να κληθούν οι πρεσβευτές και των δύο χωρών για μια σκληρή συνομιλία επίπληξης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφέρεται στο επίσημο σημείωμα, ο Κοέν είπε: «Καταδικάζουμε τις ψευδείς δηλώσεις των αρχηγών κυβερνήσεων της Ισπανίας και του Βελγίου, που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα» τα σχόλια των Σάντσες και Ντε Κρό, λέγοντας ότι «δεν απέδωσαν στη Χαμάς την πλήρη ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε: σφαγές Ισραηλινών πολιτών και χρήση Παλαιστινίων ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η σκληρή συνάντηση Νετανιάχου, Σάντσεθ, ντε Κρου

«Σκληρή, πολύ σκληρή» είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πέδρο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο διήμερο ταξίδι του σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Αίγυπτο.

Οπως άφησε να εννοηθεί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ακούσει αυτή την ώρα οτιδήποτε για διάσκεψη για την ειρήνη. Στη συνάντηση της Πέμπτης. που διήρκεσε αρκετή ώρα μεταξύ Σάντσεθ, Ντε Κροo και Νετανιάχου, ο τελευταίος τους παρουσίασε ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών, όπου περιγράφονται όλες οι αγριότητες της Χαμάς κατά την επίθεση τους στις 7 Οκτωβρίου.

Η επιμονή του Σάντσεθ να του αναφέρει ότι ναι μεν το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αυτοαμυνθεί εντούτοις ο αριθμός των θανάτων Παλαιστινίων «είναι αφόρητος» και να του ζητήσει «να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή», προκάλεσε την αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά ότι η Χαμάς είναι «ο νέος Χίτλερ» και δεν πρόκειται να σταματήσει ο πόλεμος μέχρι να εξαλειφθεί η δύναμη αυτή από τη Γάζα.