Ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων «στην περιοχή του Νοσοκομείου αλ-Σίφα» στην πόλη της Γάζας καταστράφηκε σήμερα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ σε ισχύ βρίσκεται η 4ημερη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Εικόνες βίντεο δείχνουν μια μεγάλη έκρηξη σε κτιριακό συγκρότημα. Τουλάχιστον ένα από τα πολυώροφα κτίρια φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την έκρηξη. Το βίντεο έχει διάρκεια μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Το Ισραήλ κατηγορεί το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς -που πραγματοποίησε μια αιματηρή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ- ότι χρησιμοποιεί τις σήραγγες για τρομοκρατικές επιχειρήσεις και έχει εγκαταστήσει τις βάσεις του κοντά ή μέσα σε πολιτικές εγκαταστάσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν σε ξένους δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων στο Νοσοκομείο αλ-Σίφα πριν το καταστρέψουν. Σε φωτογραφίες και βίντεο εικονίζονται μια στενή σήραγγα και αρκετά δωμάτια, περιλαμβανομένου ενός δωματίου με δύο πλαίσια κρεβατιού, τουαλέτες και μια μικρή κουζίνα. Η σήραγγα φέρεται να βρισκόταν σε βάθος 10 μέτρων και να είχε μήκος 55 μέτρων. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, όπλα βρέθηκαν επίσης μέσα στο νοσοκομείο.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει την καταγγελία του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το Νοσοκομείο αλ-Σίφα ως κέντρο διοίκησης και αποθήκη όπλων.

Η είδηση για την έκρηξη ήρθε ενώ άρχιζε η πρώτη παύση των μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες ανθρώπων και αυτοκινήτων να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετά την έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα και ισραηλινές δυνάμεις συγκρούσθηκαν με μαχητές της Χαμάς πριν από την εκεχειρία, όμως μερικά λεπτά αφότου άρχισε η παύση των εχθροπραξιών έμοιαζε να επικρατεί ηρεμία.