Το δικαίωμα στην υγεία είναι ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό δικαίωμα στο οποίο έχουν δικαίωμα όλα τα άτομα και είναι κατοχυρωμένο στο άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Τι γίνεται όμως στα αλήθεια; Πόσο μία έλλειψη φαρμάκων, σε παγκόσμια κλίμακα, μπορεί να βάλλει την ισορροπία και πως εξασφαλίζεται η υγεία όλων όταν δεν υπάρχουν φάρμακα;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και έχοντας στο πρόσφατο παρελθόν μία πανδημία που δεν λέει να μας αφήσει, ακούμε για ελλείψεις φαρμάκων και οικονομική δυσκολία πολλών συνανθρώπων μας όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Κάθε φορά λοιπόν που σκοράρει ψηλά στην επικαιρότητα μία έλλειψη φαρμάκων, ακούμε για τα γενόσημα φάρμακα που μπορεί να γίνουν η λύση σε ένα πρόβλημα που το συναντάμε συχνά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Τι είναι όμως τα γενόσημα; Είναι σκευάσματα που υποκαθιστούν πρωτότυπα φάρμακα, με την ίδια δραστική ουσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα γενόσημο φάρμακο προσφέρει την ίδια βασική θεραπευτική ουσία, ή κάποιον συνδυασμό θεραπευτικών ουσιών, ενός πρωτότυπου. Ποιοτικά, οι εταιρείες κατασκευής γενοσήμων οφείλουν να τηρούν τους Κανόνες Καλής Παρασκευής και Διανομής όπως ακριβώς και οι κατασκευαστές πρωτοτύπων. Οπότε ο πολύ σημαντικός παράγοντας της ασφάλειας εξυπηρετείται καθότι από τη στιγμή που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ είναι ασφαλές και να σημειώσουμε εδώ ότι τόσο τα γενόσημα όσο και τα πρωτότυπα εξακολουθούν να ελέγχονται και μετά την κυκλοφορία τους.

Όσον αφορά τη διαφορετική τιμή τους, για τους πιο επιφυλακτικούς, οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί ένα νέο φάρμακο, απαιτείται μία μακρόχρονη και κοστοβόρα έρευνα και ανάπτυξη μέχρι να βγει στην αγορά. Τα γενόσημα φάρμακα αντιθέτως έχουν μικρότερο κόστος διότι βασίζονται σε ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία. Για αυτό για παράδειγμα στην Ελλάδα η τιμή τους καθορίζεται στο 65% της τιμής του πρωτότυπου.

Σκεφτόμενοι λοιπόν πόσο σημαντική είναι η παρουσία των γενόσημων, ειδικότερα για πολλούς από τους συνανθρώπους μας που βάλλονται οικονομικά στην καθημερινότητά τους, αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική διάσταση που έχει η παρουσία τους στον κλάδο της Υγείας.

Εκεί ακριβώς έρχεται μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η DEMO ABEΕ που, από το 1965, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων με πρόσβαση σε όλους. Η εταιρεία αυτή επενδύει συστηματικά στην έρευνα και στην ανάπτυξη αξιοποιώντας τα μέγιστα δυνατά της τεχνογνωσίας της στο εργαστήριο R&D της DEMO που είναι εξοπλισμένο με όλα τα πιο σύγχρονα όργανα και είναι επανδρωμένο με τους κορυφαίους απόφοιτους των Πανεπιστημίων της Ελλάδας. Εκεί βρίσκονται στο τιμόνι κορυφαίοι ερευνητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων κάτοχοι Ph.D από φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης, που δημιουργούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις ώστε να δίνει η εταιρεία το δυναμικό της παρόν στο σήμερα και το αύριο του κλάδου Υγείας.

Η DEMO είναι μία εταιρεία που παράγει γενόσημα φάρμακα, έχοντας στο άμεσο πλάνο να αναπτύσσει 21 νέα προϊόντα κάθε χρόνο και να τα παρουσιάζει στη διεθνή αγορά, μόλις λήξει η άδεια της ευρεσιτεχνίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά για όλους εμάς ότι κάθε χρόνο θα έχουμε πρόσβαση σε 21 πολύ πιο οικονομικά φάρμακα.

Στη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας, πέραν της προόδου και της επίτευξης θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, υπάρχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και ένας σαφής προσανατολισμός προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.