Κάθε θαύμα, τρεις μέρες. Διότι μετά βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις και το «θαύμα της επικοινωνίας» πάει για βρούβες.

Ετσι και ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλευσε στα τηλεοπτικά «πρωινάδικα», σαγήνευσε τα «μεσημεριανά», συγκίνησε τις ψυχές του 56% των συριζαίων που στήθηκαν να τον ψηφίσουν, πήγε γυμναστήριο, έβγαλε selfies, χάιδεψε σκυλάκια, λιγουρεύτηκε λαχανοντολμάδες.

Και μετά ήλθε ο λογαριασμός. Τέσσερις δημοσκοπήσεις, παρακαλώ.

Οι οποίες καταγράφουν (μέσες – άκρες) ότι είναι η χειρότερη εκκίνηση νέου αρχηγού των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Εχει χαμηλότερη δημοτικότητα από τη Ζωή και περισσότερες αρνητικές γνώμες από τον Ανδρουλάκη.

Και αν θέλει να κερδίσει τον Μητσοτάκη όπως έχει υποσχεθεί, θα πρέπει κάπως να βιαστεί. Προς το παρόν υπολείπεται 31,5 μονάδες στην επιλογή Πρωθυπουργού – 38% παίρνει ο ένας και 6,5% ο άλλος (Metron Analysis, 28/9).

Ούτε ο Τσίπρας δεν ήταν τόσο χάλια.

Τελείωσε λοιπόν το θαύμα; Ενδεχομένως όχι. Ο Κασσελάκης είναι νέος, πρωτοεμφανιζόμενος, μπορεί να τα κάνει καλύτερα ή χειρότερα. Μας υποσχέθηκε άλλωστε ότι μαθαίνει γρήγορα.

Τελείωσε όμως το παραμύθι. Το παραμύθι δηλαδή του άγνωστου αλλά καλοβαλμένου νέου που έρχεται με παράσημα από την Αμερική και σε συνθήκες πολιτικού κενού κατακτά με το χαμόγελό του τη χώρα.

Τώρα ο Κασσελάκης θα πρέπει να κάνει και κάτι περισσότερο για να δικαιολογήσει την εκλογή και την παραμονή του.

Ακόμη περισσότερο που οι πρώτες αυτές δημοσκοπήσεις μετά το δύσκολο καλοκαίρι και τον δυσκολότερο Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν και κάτι που ξέραμε.

Οτι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να αποτελείται από ένα κόμμα και κάτι ψιλά. Κι όχι μόνο αυτό αλλά οι επιδόσεις και οι συσχετισμοί των κομμάτων δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών ή από την αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός ο συσχετισμός θα δοκιμαστεί σε λίγες μέρες στην πιο σύνθετη κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Κυρίως όμως θα ελεγχθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Αλλη εκλογική αναμέτρηση έως τις βουλευτικές του 2027 δεν προβλέπεται.

Με άλλα λόγια, οι πάσης φύσεως Κασσελάκηδες της αντιπολίτευσης έχουν οκτώ μήνες στη διάθεσή τους να κυνηγήσουν το θαύμα.

Δεν ξέρω πώς θα το κάνουν. Και για να είμαι έντιμος, μόνο το ΚΚΕ δείχνει έως τώρα μια σταθερότητα.

Οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν κάποιο ρεπερτόριο, μια ρητορική και ένα αφήγημα. Ο Κασσελάκης απέδειξε ότι αυτά δεν πέφτουν από τον ουρανό ούτε έρχονται με χειραψίες.

Θέλουν δουλειά πολλή.

Κι έως τώρα δεν έχω καταλάβει ποιοι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν.