Όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν το σπίτι του Ρόμπερτ Μενέντεζ, βρήκαν «πολύ χρυσό», περισσότερα από 480.000 δολάρια σε κρυμμένα μετρητά και πολλά άλλα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την Παρασκευή.

Ο αμερικανός γερουσιαστής και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν για να βοηθήσουν κρυφά την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Το κατηγορητήριο περιέχει τρεις κατηγορίες εναντίον του ζευγαριού, τις οποίες και οι δύο αρνούνται, καθώς και κατηγορίες εναντίον τριών επιχειρηματιών του Νιου Τζέρσεϊ που φέρονται ότι βρίσκονταν πίσω από τις δωροδοκίες.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ;

Ο Μενέντεζ υπηρετεί ως γερουσιαστής των ΗΠΑ για το Νιού Τζέρσεϊ από το 2006.

Ως ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε ισχυρή επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αναφορικά με περιοχές όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή.

Γιος Κουβανών μεταναστών, ο 69χρονος γερουσιαστής ήταν ιδιαίτερα ενεργός και στο ζήτημα μετανάστευσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διώκεται ποινικά. Παλαιότερα είχε κατηγορηθεί στο Νιου Τζέρσεϊ, το 2015, για μία κατηγορία συνωμοσίας και οκτώ κατηγορίες για δωροδοκία, αφού φέρεται να είχε δεχθεί ως δώρο πολυτελείς διακοπές από έναν πλούσιο οφθαλμίατρο της Φλόριντα. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση κατέληξε σε κακοδικία, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία.

Ποια είναι η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ;

Ο Μενέντεζ χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, Τζέιν, το 2005 και παντρεύτηκε τη Ναντίν Αρσλανιάν το 2020.

Σύμφωνα με αναφορές, είχαν γνωριστεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα στο IHOP, μια αλυσίδα εστιατορίων, αλλά η σχέση τους ξεκίνησε μόλις το 2018.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η 56χρονη ήταν άνεργη πριν εμπλακεί ρομαντικά με τον γερουσιαστή.

Η ίδια έχει ξαναπαντρευτεί στο παρελθόν, με τους New York Times να αναφέρουν ότι δυσκολευόταν οικονομικά μετά από το διαζύγιο της το 2005. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι, το 2019, μια συγκατηγορούμενη στο φερόμενο σχέδιο δωροδοκίας πλήρωσε 23.000 δολάρια σε υποθήκη της Ναντίν.

Στο μεταξύ, το ζευγάρι μόλις γιόρτασε την τρίτη επέτειο του γάμου του.

Τι βρήκε το FBI στο σπίτι του Μενέντεζ;

Τον Ιούνιο του 2022, ομοσπονδιακοί πράκτορες μετά από ένταλμα έρευνας στο σπίτι του ζευγαριού στο Νιου Τζέρσεϊ, ανακάλυψαν «τους καρπούς» μιας «διεφθαρμένης συμφωνίας δωροδοκίας», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Βρέθηκαν ράβδοι χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, μερικά μέσα σε φακέλους κρυμμένους σε ρούχα στην ντουλάπα. Οι εισαγγελείς λένε ότι το ζευγάρι είχε επίσης σχεδόν 80.000 δολάρια σε χρηματοκιβώτιο σε τοπική τράπεζα.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια αναζήτηση στο Google για «τιμή κιλό χρυσού» στον υπολογιστή του Μενέντεζ. Ανακάλυψαν επίσης τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA ενός εκ των συγκατηγορουμένων του σε έναν φάκελο με μετρητά.

Οι πράκτορες λένε ότι βρήκαν επίσης μια πολυτελή Mercedes-Benz που πλήρωσε ένας από τους επιχειρηματίες σταθμευμένη στο γκαράζ.

Το κατηγορητήριο λέει ότι αφού το ζευγάρι παρέλαβε το αυτοκίνητο, η κυρία Μενέντεζ έστειλε μήνυμα στον σύζυγό της για να πει: «Συγχαρητήρια mon amour de la vie (σ.σ. αγάπη της ζωής μου), είμαστε οι περήφανοι ιδιοκτήτες μιας Mercedes του 2019».

Έπιπλα σπιτιού, συμπεριλαμβανομένου ενός αφυγραντήρα και ενός οργάνου γυμναστικής είχαν επίσης πληρωθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ποιοι είναι οι τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ;

Οι τρεις συγκατηγορούμενοι στο κατηγορητήριο, που περιγράφονται ως «συνεργάτες και επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ», είναι ο Βαέλ Χάνα, ο Χοσέ Ουρίμπε και ο Φρεντ Ντάιμπες.

Ο Χάνα ήταν φίλος «για πολλά χρόνια» με την Ναντίν Μενέντεζ πριν ακόμη εκείνη συνάψει σχέση με τον γερουσιαστή, ενώ διατηρούσε «στενές σχέσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους», αναφέρει το έγγραφο κατηγορίας.

Εκείνος στην συνέχεια σύστησε τον Ουρίμπε (φίλο του και καταδικασμένο απατεώνα που εργάζεται στον κλάδο των φορτηγών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο) στο ζευγάρι το 2018.

Ο Ντάιμπες, επίσης φίλος του Χάνα, ήταν «για χρόνια χρηματοδότης» του γερουσιαστή, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ενεργός στον κλάδο των ακινήτων και ιδρυτής μιας τράπεζας με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, ο Ντάιμπες είχε επίσης προηγούμενα με το νόμο. Το κατηγορητήριο λέει ότι, κατηγορήθηκε το 2018 για λήψη δανείων «με ψευδή προσχήματα» από την τράπεζά του.

Για τι κατηγορούνται οι πέντε ;

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Ναντίν Μενέντεζ συνεργάστηκε με τον Χάνα, ο οποίος κατάγεται από την Αίγυπτο, για να συστήσει τον σύζυγό της σε Αιγύπτιους αξιωματούχους πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών.

Τα μεταξύ τους γραπτά μηνύματα διαγράφηκαν από το κινητό της τηλέφωνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι οι δυο τους είχαν μια «διεφθαρμένη συμφωνία» στην οποία ο Χάνα κανόνισε και πλήρωσε για μια σειρά συναντήσεων και δείπνων μεταξύ του γερουσιαστή και Αιγύπτιου αξιωματούχου για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να διευκολυνθεί η στρατιωτική χρηματοδότηση.

Σε μια περίπτωση, λένε οι εισαγγελείς, ο Μενέντεζ έγραψε κρυφά μια επιστολή εκ μέρους της αιγυπτιακής κυβέρνησης επιδιώκοντας να πείσει άλλους αμερικανούς γερουσιαστές να αποδεσμεύσουν βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, ο γερουσιαστής κατηγορείται ότι πίεσε έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ να σταματήσει να πηγαίνει κόντρα στην εταιρεία του Χάνα ως ο μοναδικός πιστοποιητής χαλάλ για τα αμερικανικά κρέατα που εξάγονται στην Αίγυπτο – έναν τομέα στον οποίο η εταιρεία δεν είχε προηγούμενη εμπειρία.

Μάλιστα, το μονοπώλιο πιστοποίησης χαλάλ φέρεται να επέτρεψε στον Χάνα να δωροδοκεί τον Μενέντεζ.

Σε αντάλλαγμα για την «υπόσχεση» του γερουσιαστή να χρησιμοποιήσει την εξουσία και την επιρροή του, ο Χάνα φέρεται επίσης να συμφώνησε να προσθέσει την Ναντίν στη μισθοδοσία της εταιρείας του σε μια θέση «χαμηλής ή μη εμφάνισης».

Ο Ντάιμπες με τη σειρά του φέρεται να προσέφερε «οικονομική υποστήριξη» στον Χάνα ενώ ο Ουρίμπε λέγεται ότι «εργαζόταν για να διευκολύνει τις πληρωμές» στην Ναντίν και, ως αντάλλαγμα, ο γερουσιαστής εργαζόταν για να καλύψει της υπόθεση ασφαλιστικής απάτης του.

Ο Μενέντεζ φέρεται να χρησιμοποίησε επίσης την επιρροή του για να πιέσει για τον διορισμό δικηγόρου των ΗΠΑ που πίστευε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ποινική δίωξη του Νταιμπές για τραπεζική απάτη, ενώ αποδέχτηκε το κάμπριο Mercedes-Benz, το οποίο πλήρωσαν οι Χάνα και Ουρίμπε, με αντάλλαγμα την παρεμπόδιση μιας κρατικής ποινικής δίωξης σε συνεργάτη του τελευταίου.