Έρευνα, δημιουργία, πειραματισμός, γραφή. Εδώ και δυόμισι χρόνια, εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα γνώρισαν μέσω του «Βήματος» τη χαρά της δημοσιογραφίας, μέσα από τον πρωτοποριακό θεσμό των Μαθητικών Εφημερίδων. Καρπός των προσπαθειών τους, αλλά και της οργάνωσης και του συντονισμού τους από την αρχισυντάκτρια του «Βήματος», Μάρνυ Παπαματθαίου, το τιμητικό βραβείο που τους απονεμήθηκε στη διάρκεια των Education Leaders Awards 2023.

33 σπουδαία φύλλα

Ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων του «Βήματος» ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020, βασισμένος σε μια απλή ιδέα: η ιστορική εφημερίδα θα άνοιγε τις σελίδες της στα σχολεία της χώρας, επιλέγοντας ένα Γυμνάσιο ή Λύκειο από διαφορετική πόλη κάθε μήνα, για να δώσει φωνή στους νεαρούς μαθητές, αλλά και την ευκαιρία να κάνουν το ντεμπούτο τους στη δημοσιογραφία και να δημιουργήσουν τη δική τους εφημερίδα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προέκυψε φυσικά, εξαιτίας και της διαχρονικής σύνδεσης του «Βήματος» με την εκπαίδευση και αγκαλιάστηκε από σχολεία από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Μέχρι στιγμής, 33 μαθητικές εφημερίδες έχουν κυκλοφορήσει ως ένθετα μαζί με «Το Βήμα της Κυριακής», με συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ που ανέλαβαν και πραγματοποίησαν αυτόνομα οι μαθητές.

Η σημασία του προγράμματος, που συνεχίζεται φέτος για τρίτη χρονιά με στόχο να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις, καθίσταται σαφέστερη όταν λαμβάνουμε υπόψη μας τόσο το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο έχουν μεγαλώσει αυτές οι γενιές, όσο και τη συνάφεια της δημοσιογραφικής έρευνας, με εκείνη που ήδη καλούνται να κάνουν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους – και που θα πρέπει να τελειοποιήσουν ως φοιτητές. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη ξεφυλλίζοντας τα 33 φύλλα των Μαθητικών Εφημερίδων που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, και τα οποία είναι διαθέσιμα στην ομώνυμη ενότητα του ψηφιακού «Βήματος».

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν και τα εξώφυλλα των Μαθητικών Εφημερίδων, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει αναγνωρισμένοι εικαστικοί και ταλαντούχοι φοιτητές και φοιτήτριες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και ο χορηγός του εντύπου, η εταιρεία ανακύκλωσης VKC.

Λίγα λόγια για τα βραβεία

Τα βραβεία Education Leaders Awards διοργανώθηκαν φέτος για όγδοη χρονιά από την BOUSSIAS Events με στόχο την ανάδειξη των εκπαιδευτικών μονάδων και δραστηριοτήτων που ξεχώρισαν στη διάρκεια της χρονιάς, αναβαθμίζοντας την εκπαιδευτική εμπειρία τόσο για τους διδασκόμενους όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αποτελούταν από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της ιδιωτικής και της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες του εκπαιδευτικού χώρου.