Να συνέλθουν όλοι προσπαθούν στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και ταυτόχρονα έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα.

Όλα προφανώς πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς χρόνος δεν υπάρχει και μένει να φανεί τώρα ποιοι έχουν τις δυνατότητες, αλλά κυρίως το αρχηγικό ταπεραμέντο να βγουν μπροστά και όχι απλά να διεκδικήσουν την ηγεσία, αλλά να δώσουν και μια θετική αύρα σε τμήμα της κοινωνίας που έχει στραμμένα τα βλέμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κίνηση του Αλ. Τσίπρα τους αιφνιδίασε όλους και κυρίως τους αποδιοργάνωσε. Και αυτό γιατί όλοι είχαν την βεβαιότητα πως ο Αλ. Τσίπρας θα πήγαινε ως αρχηγός στις αυτοδιοικητικές εκλογές και άρα ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα θα το χρεωνόταν ο ίδιος και δεν θα είχε μια ήττα με το «καλημέρα» ο/η νέος/νέα αρχηγός.

Πως η απόφαση Τσίπρα άλλαξε τους συσχετισμούς

Η απόφαση όμως του πρώην Πρωθυπουργού άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και κυρίως έκανε κομμάτια και θρύψαλα τους σχεδιασμούς των επίδοξων διαδόχων.

Αυτή τη στιγμή συγκρούονται δυο τάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα: οι προεδρικοί που επιθυμούν να γίνουν όλα γρήγορα, δηλ. να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έως το τέλος Ιουλίου και η Ομπρέλα που θέλει να πάνε όλα πίσω, δηλ. μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κρίσιμες κομματικές συνεδριάσεις

Όλα αυτά θα αποφασιστούν εντός του Σαββατοκύριακου μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής που πιθανότατα θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη ή αμέσως μετά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την προσεχή Πέμπτη έως το Σάββατο, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή.

Εντός του Ιουλίου η εκλογή του νέου αρχηγού;

Αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η εκλογή του νέου αρχηγού να γίνει εντός του Ιουλίου από τη βάση των 170.000 μελών και το συνέδριο να οριστεί για το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση, αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα, αν και δεν είναι βουλευτής και αυτό θεωρείται μειονέκτημα. Χθες το απόγευμα κυκλοφόρησε και το όνομα του Παύλου Πολάκη.