Υπάρχει έντονο παρασκήνιο γύρω από την απόφαση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Θα πρέπει να ξέρετε πως η απόφαση του αυτή δεν λήφθηκε τις τελευταίες ημέρες υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου. Είχε ληφθεί προ καιρού, ανήμερα του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου. Και οι εξαιρετικά στενοί συνεργάτες του απερχόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ανάμεσά στους οποίους και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα) ήταν σε γνώση της απόφασης αυτής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανεξάρτητα από πιο θα ήταν το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έκανε πίσω, καθώς ήτανε ειλημμένη η απόφασή του να προχωρήσει μπροστά το κόμμα της Αριστεράς με νέα δυναμική, εκ βάθρων ανανέωση και με φωνές που θα μπορούν να το τοποθετήσουν πιο γρήγορα κοντά στο Κέντρο.

Ένας από τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «αφωνία» για περίπου τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της Κυριακής είναι ότι ήθελε να κρατήσει απόσταση από ανθρώπους που θα γινόντουσαν φορτικοί προκειμένου να μεταπειστεί. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ένας αυτόφωτος ηγέτης, ωστόσο οι ετερόφωτοι συνεργάτες του -που αντλούσαν ισχύ, αίγλη και δύναμη από την δική του πολιτική παρουσία – πλέον αισθάνονται εξαιρετικά αποδυναμωμένοι από τις εξελίξεις. Και αυτοί είχαν κάθε λόγο να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να του αλλάξουν γνώμη.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εγγυηθεί την συνέχιση του κόμματος της Αριστεράς, με άλλο πλέον όνομα και ταυτότητα και με άλλη ποια δομή που δεν θα χαρακτηρίζεται από τάσεις όπως η Ομπρέλα, οι 53 και οι Προεδρικοί. Και αυτό θα γίνει με ταχύτατες διαδικασίες, ώστε το οδυνηρό σοκ της εκλογικής συντριβής που έζησαν οι υποστηρικτές του κόμματος της Αριστεράς να γίνει γρήγορα ένα δημιουργικό σοκ που θα χαρακτηριστεί από νέα πρόσωπα και σύγχρονες ιδέες.

Και στόχος είναι αυτή η ταυτότητα του νέου εγχειρήματος να αποτυπωθεί πολιτικά και να φανεί κυρίως μέσα στη Βουλή. Πλέον τα φώτα πέφτουν στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαίνεται πως θα είναι εκείνη που θα πάρει – εφόσον το επιθυμεί – το δακτυλίδι της διαδοχής και θα αναλάβει το βαρύ έργο της μεταμόρφωσης του κόμματος διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας. Ήδη τα ξένα ΜΜΕ άρχισαν να αναφέρουν το όνομά της. Ίδωμεν…

***

Πώς δέχθηκε την παραίτηση Τσίπρα η Μπέτυ Μπαζιάνα

Αυτή τη φορά η Μπέτυ Μπαζιάνα όμως τον υποδέχθηκε με ένα χαμόγελο. Περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα στο πίσω κάθισμα του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, και μόλις εκείνος μπήκε, μετά την ανακοίνωση της δύσκολης απόφασης που πήρε, τον υποδέχθηκε με χαμόγελο. Ο ίδιος, άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega και στη Δανάη Μπάρκα, είχε παραδεχθεί ότι δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς την Μπέτυ Μπαζιάνα.

***

Οι γενικοί που… προήχθησαν σε υφυπουργούς

Ξανακοιτάζοντας τον κατάλογο με τα 62 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρατήρησα ότι μια φουρνιά Γενικών Γραμματέων που βρέθηκε στη Κυβέρνηση μετεξελίχθηκε σε ομάδα Υφυπουργών. Και εξηγούμαι: Ο Θάνος Πετραλιάς στο Οικονομικών, η προ του 2010 κεντροαριστερή Βιβή Χαραλαμπογιάνη στο Εσωτερικών, η Αλεξάνδρα Σδούκου στο Ενέργειας, ο Θάνος Κοντογιώργης στον Συντονισμό και ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο Υγείας. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι διατηρούν τις ίδιες αρμοδιότητες που είχαν και ως γενικοί γραμματείς.

Οι λοιποί Γενικοί Γραμματείς κρίνονται τις επόμενες ημέρες είτε ως στάσιμοι είτε ως μεταξεταστέοι. Ενδεχομένως ελάχιστοι θα μετακινηθούν για να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα σε άλλα πόστα, αν και οι νέοι υπουργοί άρχισαν να αναζητούν γενικούς γραμματείς, αλλά σε συνεννόηση με το Μαξίμου, βεβαίως, βεβαίως.

***

Όταν ο Κασιδιάρης έδωσε το… δακτυλίδι στον Στίγγα

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα, οι Σπαρτιάτες είχαν ιδρυθεί ως σωματείο με σκοπό τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Βάση νόμου, ένα σωματείο καταθέτει στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του, αποκτά ΑΦΜ και υποχρεούται να κάνει τακτικές συνελεύσεις των μελών του. Για να μετατραπεί ένα σωματείο σε κόμμα, οφείλει να αναστείλει τη λειτουργία με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του.

Το λέμε αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στίγκας όταν πήρε το δακτυλίδι από τον (έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού για εγκληματικές ενέργειες) Κασιδιάρη, ούτε ρώτησε τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου Σπαρτιάτες, ούτε έβαλε κάποιο από αυτά σε εκλόγιμη θέση στις λίστες των Σπαρτιατών, καθώς αυτές στελεχώθηκαν μόνο με μέλη του κόμματος » Έλληνες » του Κασιδιάρη. Αν υπάρχει λοιπόν στο Πρωτοδικείο πρακτικό αυτοδιάλυσης του Σωματείου Σπαρτιάτες, καλό θα ήταν να ελεγχθεί το γνήσιο της υπογραφής όσων μελών του το υπογράφουν και φυσικά το αν έγινε ολομέλεια των μελών του για να παρθεί η σχετική απόφαση.

***

Η πρώτη απόφαση του Πρωθυπουργού

Τα θέατρα Βράχων, τα θέατρα της καρδιάς μας, της νιότης μας, της ιστορίας μας, της πολιτιστικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς δεκαετιών, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν στους πολίτες των Δήμων Βύρωνα και Υμηττού- Δάφνης οριστικά και αμετάκλητα! Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του Πρωθυπουργού, λίγη ώρα πριν την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγες ώρες μετά την επίσημη επανεγκατάστασή του στο Μέγαρο Μαξίμου! Μετά από δικαστικές περιπέτειες δεκαετιών και παρά την αρνητική εξέλιξη της απόφασης του Αρείου Πάγου, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την καταβολή του κόστους αποζημίωσης απόκτησης των 104 στρεμμάτων μέσα από νομικές διαδικασίες αγοράς ή απαλλοτρίωσης της έκτασης, όσο και την απόδοσή της στους κατοίκους των ιστορικών μας Δήμων.

***

Διπλή συγκίνηση

Η χθεσινή ημέρα ήταν σίγουρα εξαιρετικά φορτισμένη για όλους τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο ξεχώρισα ειδικά μια περίπτωση, εκείνη του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη, του πλέον προβεβλημένου από την «Επιτροπή Σοφών» που είχε δημιουργήσει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγεται στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που βρέθηκαν χθες στο Ζάππειο, έχοντας πιθανότατα ειδική γνώση για το βάρος των ανακοινώσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παριστάμενων ο Φαραντούρης ήταν συγκινημένος και δεν προσπάθησε να το κρύψει. Αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική συγκίνηση για τον Κεφαλλονίτη ακαδημαϊκό κατά τη χθεσινή ημέρα. Αμέσως μετά το Ζάππειο μετέβη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία φοιτητών του. Εκεί έβγαλε το μανδύα του πολιτικού και φόρεσε εκείνο του δασκάλου. Μετείχε έτσι στην χαρά νέων ανθρώπων με τους οποίους τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μοιραστεί χαρές και αγωνίες.

***

Ο Καρατζαφέρης και τα πολιτικά παιδιά του

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που στήριξε τη ΝΔ στις εκλογές, είπε ότι «το ΛΑΟΣ έχει δύο υπουργούς και δύο αρχηγούς”. Είπε χαρακτηριστικά πως «Ο ΛΑΟΣ έχει δύο υπουργούς και δύο αρχηγούς. Τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη (είχε και έναν τρίτο, τον Θανάση Πλεύρη, στην προηγούμενη κυβέρνηση). Και δύο αρχηγούς τον Βελόπουλο και τον άλλον, τον Στίγκα» αν και αρχικά ανέφερε τον επικεφαλής του ακροδεξιού μορφώματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» ως Στρίγκα: «Αν και το κλείσαμε το κοτέτσι, γεννάει ακόμη, δόξα τω θεώ», είπε ο κ. Καρατζαφέρης προαναγγέλλοντας ότι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει ρόλο και δεν θα είναι απαθής. «Πρέπει να είμαστε παρόντες στο ματς» είπε.

***

Η υπαρχηγός των Ικάρων και ευχή της Προέδρου

Ήταν συγκινητική, κάπως μητρική η ευχή που έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιδίδοντας τα ξίφη στους 86νέους ανθυποσμηναγούς ανάμεσά τους και 7 γυναίκες, από τις οποίες μάλιστα οι τρεις είναι ιπτάμενες: «Να προσέχετε, είμαστε σε καλά χέρια». Η μία από τις ιπτάμενες είναι από την Κύπρο και είναι υπαρχηγός της τάξης της.

Την ώρα που ορκίζονταν οι νέοι ανθυποσμηναγοί πέρασαν τιμητικά πάνω από την Αθήνα τρία μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (δύο Rafale και ένα Phantom). Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ευχήθηκε στους νέους αεροπόρους «Οι Αρχάγγελοι και ο Θεός πάντα μαζί σας» και τους προέτρεψε να κρατούν τους ελληνικούς ουρανούς δικούς τους, όπως τόσες γενιές αεροπόρων πριν από αυτούς και πρόσθεσε: «Ήρθε η δική σας ώρα. Έχετε όπλα δυνατά, άρτια εκπαίδευση και κυρίως ψυχή».