Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή νέου αρχηγού, με διαδικασίες εξπρές και σύμφωνα με τα όσα ορίζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε γνωστή σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την απόφασή του.

Η πορεία του από τους Αμπελόκηπους στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Αλέξης Τσίπρας, με καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας, μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους ενώ μένει στην Κυψέλη. Έχει μια αδερφή 12 χρόνια μεγαλύτερή του και έναν αδερφό εννέα χρόνια μεγαλύτερο, δηλαδή είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Γνώρισε στα μαθητικά θρανία την Περιστέρα Μπαζιάνα ή Μπέτυ όπως την αποκαλεί, με την οποία έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Φοίβο – Παύλο και τον Ορφέα – Ερνέστο.

Η πορεία του στον Συνασπισμό ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 από τη νεολαία του κόμματος. Το 1999 εξελέγη γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 2003.

Τον Δεκέμβριο 2004, στο 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, αποχώρησε από τη νεολαία και με το 42% των ψήφων εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στη συνέχεια στην Πολιτική Γραμματεία, αναλαμβάνοντας αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Τον Οκτώβριο του 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη. Όταν το 2008 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού, είχε φτάσει η στιγμή του Αλέξη Τσίπρα να βγει μπροστά.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος, ήταν υποψήφιος για την προεδρία μαζί με τον Φώτη Κουβέλη. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπούσε το ρεύμα της Αριστεράς και ο συνυποψήφιός του θεωρούνταν εκφραστής του ανανεωτικού ρεύματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με ποσοστό 70,41%. Έγινε ο νεότερος πρόεδρος κόμματος, σε ηλικία 34 ετών.

Για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας και ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία, την αντιπροεδρία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέχρι την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3% και 149 έδρες.

Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας δήλωσε αποφασισμένος να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και έστειλε μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Χαρακτήρισε δε προσωπικό του στοίχημα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Στις 13 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε συμφωνία για ένα τρίτο μνημόνιο.
Και στις 20 Αυγούστου 2015 παραιτήθηκε, θέτοντας ως επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και αν αυτή γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό.

Η πλειοψηφία των πολιτών του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νικητής για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.

Από τις νίκες στις ήττες

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2019, γεγονός που οδήγησε στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, που επίσης έχασε.

Ακολούθησαν άλλες δύο ήττες, αυτή τη φορά, στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πολύ μεγάλη απώλεια δυνάμεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η παραίτησή του με τηλεοπτικό διάγγελμα στο Ζάππειο, κατά το οποίο ο πρώην πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν την απόφαση.