Ως «βόμβα» έπεσε (και) στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, κίνηση η οποία αναμένεται να συμπαρασύρει και τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, αναμένεται και η παραίτησή του από την θέση του Προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει η Κ.Ο. που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να συνέλθει (πιθανόν μετά την ορκωμοσία της Βουλής την προσεχή Δευτέρα το πρωί) προκειμένου να εκλέξει τον νέο Πρόεδρό της, που θα την εκπροσωπήσει και στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκινούν την Πέμπτη 6 Ιουλίου και κορυφώνεται το Σάββατο τα μεσάνυχτα, 8 Ιουλίου, με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν και το τοπίο είναι αρκετά θολό, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε σχετικά τα αρμόδια όργανα της Κ.Ο., θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει. Ήδη, σήμερα ή αύριο, θα πρέπει ο απερχόμενος πρόεδρος να δηλώσει ποια βουλευτική έδρα θα κρατήσει μεταξύ της Α’ Πειραιώς και του Δυτικού Τομέα της Αθήνας (την έδρα του Ρεθύμνου την έχασε), εφόσον θελήσει να παραμείνει βουλευτής, διότι στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσε μέχρι και αυτή η ακραία εκδοχή –να παραιτηθεί, δηλαδή, και από βουλευτής.

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου είχε κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς αφήνοντας εκτός του Θοδωρή Δρίτσα, ενώ σε περίπτωση που πράξει και τώρα το ίδιο, τότε την έδρα του Δυτικού Τομέα θα καταλάβει η Ρένα Δούρου, στέλεχος του προεδρικού περιβάλλοντος (εκεί εξελέγη και η Έφη Αχτσιόγλου).

Μέχρι να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του κ. Τσίπρα, μένει να διευκρινιστούν τα διαδικαστικά ζητήματα για την κάλυψη του Προέδρου της Κ.Ο., για την οποία κάποιες φήμες προκρίνουν την γραμματέα της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη.