Στις 10 Φεβρουαρίου 2008, ο 33χρονος Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ), της μεγαλύτερης συνιστώσας της εκλογικής συμμαχίας Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).Επτά χρόνια αργότερα και προτού καν κλείσει τα σαράντα του, θα αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας από τη θέση του πρωθυπουργού.

Σήμερα 15 χρόνια μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε την παραίτησή του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και εν συνεχεία την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό από το Ζάππειο, αποσαφηνίζοντας τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

Δείτε την ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του

«Σήμερα εκλέγεται ο πρόεδρος Αλέξης»

Ο πρώην καταληψίας που πηγαίνει ακόμη με παπάκι – Ποιος είναι ο πολιτικός που (πιθανότατα) θα είναι από σήμερα πρόεδρος του ΣΥΝ

Παρά την έλλειψη σασπένς, εξαιτίας της διαφαινόμενης άνετης εκλογής του κ. Αλ. Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος, το 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού, που ολοκληρώνεται απόψε, κατάφερε να σπάσει τη συνήθη «βαρεμάρα» που προκαλούν στο ευρύτερο κοινό τα κομματικά συνέδρια. Η πολυσυζητημένη επιλογή του κ. Αλ. Αλαβάνου να ανακοινώσει την επομένη της εκλογικής ανόδου που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου ότι θα παραδώσει το τιμόνι του κόμματος στον άγνωστο, μέχρι πρότινος, 34χρονο πολιτικό μηχανικό έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον Συνασπισμό και δημιούργησε μια πολιτική δυναμική, τέτοια που σπανίως απήλαυσε η παραδοσιακή Αριστερά στη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου.

«Δεν πρόκειται να ντυθώ πρόεδρος»

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει  – Η δημοφιλία του, το lifestyle στην πολιτική, οι πολιτικές ανακατατάξεις και οι σχέσεις με το ΠαΣοΚ και το ΚΚΕ

«Πρόεδρος ετών 33»! Ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι το πρόσωπο των ημερών. Η εκλογή του στο ανώτατο κομματικό αξίωμα του προέδρου του ΣΥΝ με το συντριπτικό ποσοστό του 70% τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της «κατεστημένης» πολιτικής πραγματικότητας, προκαλώντας έντονες συζητήσεις σχετικά με το πόσο μπορεί να συμπαρασύρει σε αλλαγές και άλλους πολιτικούς χώρους. Σε ένα αβέβαιο πολιτικό τοπίο διεργασιών και ανακατατάξεων η ανάδειξη στο τιμόνι του ΣΥΝ ενός νέου ανθρώπου πυροδοτεί ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον.

Στη συνέντευξή του προς «Το Βήμα» λίγες μέρες μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του Συνασπισμού ο κ. Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και τις προσδοκίες του. Με άμεσο και αντισυμβατικό πολιτικό λόγο, δεν διστάζει να μιλήσει για όλα: για τη δημοφιλία του, το lifestyle στην πολιτική, τον πολιτικό και θεσμικό του ρόλο, το ηγετικό προφίλ που προτίθεται να φιλοτεχνήσει, την κοινωνία που αντιστέκεται, τα σκάνδαλα και τη χρεοκοπία του δικομματισμού, τις κυοφορούμενες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και τα όρια του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, τον ρόλο της Αριστεράς και τις οριοθετημένες σχέσεις της με το ΠαΣοΚ, για τους νέους και τις νέες των 400 ευρώ που του στέλνουν e-mail λέγοντάς του «τον νου σου, μην προδώσεις τις ελπίδες μας», και ακόμη την πρόταση του κ. Αλ. Αλαβάνου για κυβερνητικό συνασπισμό με επίκεντρο την Αριστερά και τον φιλόδοξο στόχο του για αλλαγή των υφιστάμενων συσχετισμών δυνάμεων. Οπως δηλώνει, «θα ήθελα μέσα από τον ρόλο του προέδρου να παραμείνω αυτός που είμαι», ενώ επισημαίνει ότι οι προσδοκίες των νέων που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους «με κάνουν να συνειδητοποιώ πόσο βαθιά έχω ξανοιχτεί».