Είναι κοινό μυστικό: τα καλύτερα ταξιδιωτικά tips για τον τόπο που επισκέπτεσαι, τα έχουν πάντα οι ντόπιοι. Για αυτό και στο νέο τόμο του απόλυτου οδηγού για το ελληνικό καλοκαίρι, του θρυλικού περιοδικού «Διακοπές» που έσβησε φέτος 55 κεράκια, insiders ορισμένων από τις πιο αγαπημένες μας περιοχές της Ελλάδας μάς αποκαλύπτουν όσα λατρεύουν στον τόπο τους και τις ομορφιές που πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσουμε όσο βρισκόμαστε εκεί. Πριν ξεφυλλίσουμε τις 360 χορταστικές σελίδες του και εξερευνήσουμε τους 136 υπέροχους ελληνικούς προορισμούς που παρουσιάζει, συστηνόμαστε με τους ανθρώπους που τους γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Ευριπίδης Αποστολίδης

Διευθυντής εστιατορίου «Μαραθιά» Τήνος – Διαμονη Τριάνταρος Τήνου

Τι είναι ευεξία, ευζωία, καλή και ποιοτική ζωή για εσάς;

Ευεξία για μένα είναι το συναίσθημα που ένιωσα όταν έφτασα το 2016 στην Τήνο σαν «ναυαγός», μην έχοντας ιδέα για τις μαγικές στιγμές που επρόκειτο να μου χαρίσει, τα μοναδικής ομορφιάς μέρη που θα ξεδιπλώνονταν, σταδιακά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου και η ποιότητα ζωής που μου επιφύλαξε μετά την απόφαση να εγκατασταθώ μόνιμα στο νησί.

 Πώς βιώνετε την ευεξία στην καθημερινότητά σας;

Η Τήνος δεν είναι από τα νησιά που σε αφήνουν να τα ανακαλύψεις εύκολα. Αυτό που αντικρίζεις φτάνοντας με το καράβι είναι η εξωτερική μόνον όψη της πραγματικότητας. Βιώνοντας τον τόπο ανακαλύπτεις απολαύσεις που σε συνδέουν κάθε μέρα και βαθύτερα μαζί του. Οι καθημερινές μου βόλτες στα «άθικτα» ακόμα χωριά, ακόμα και στα εγκαταλελειμμένα, όπως το Ισμαήλ και τα Μοναστήρια, αποκαλύπτουν στα μάτια μου τη μοναδικότητα του νησιού, τη σοφία, το μέτρο και το σεβασμό των κατοίκων. Η θάλασσα, κυρίως τον χειμώνα με παρέα τον σκύλο μου Prince, είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις.

Η ανάβαση και η θέα του Αιγαίου από τον βράχο του Ξώμπουργκου που είναι μαγευτική. Σημαντικό στοιχείο της ευζωίας και της ποιότητας ζωής θα είναι πάντα το μποστάνι στο σπίτι μου και το λαχταριστό φαγητό στο νησί. Εδώ τα εστιατόρια και οι ταβέρνες συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε έμπνευση, φαντασία και νοστιμιά. Τιμούν και σέβονται ό,τι παράγει ο τόπος τους και σε πολλά ανακαλύπτεις πιάτα που πατούν γερά στη μνήμη και στην Ιστορία. Το αγαπημένο μου πρωινό το απολαμβάνω στο χωριό Κρόκος στο ΚρόκΜεσιέ και στο Veneranda ακριβώς απέναντι του, ενώ το απογευματάκι  με βρίσκει στα χέρια της Ζωζεφίνας, στην ταβέρνα Κουναριά στο χωριό Αετοφωλιά ή στη Δροσιά στο χωριό Κτικάδος.

Μπορώ να σας μιλάω με τις ώρες για τα σημεία που θα ευχαριστηθείτε φαγητό στο νησί, ας αναφέρω μερικά – όχι τα αυτονόητα.  Αν βρεθείτε προς τα έξω μέρη σταματήστε στα Υστέρνια και δοκιμάστε πρωινό στο Έξω Μεριά, θέα στο απέραντο γαλάζιο και η Μαρία θα γίνει φίλη σας. Ακριβώς από πάνω, στην ομώνυμη ταβέρνα, θα δοκιμάσετε από τα χέρια της Άννας και του Νίκου μαγειρευτά πιάτα και το ωραιότερο ιμάμ του καλοκαιριού. Αν προχωρήσετε προς Πάνορμο κάνετε στάση στον Μαΐστρο να δείτε τι ψάρια έπιασε ο Γιάννης με τη βάρκα του και στο  Μaru για απολαυστικά πιάτα. Γυρνώντας το απόγευμα, περάστε από την Κώμη και καθίστε στο Καλάις για ποτό, στην πλατεία του χωριού – ο Σάκης και ο Αποστόλης θα σας καλοδεχτούν. Ανεβαίνοντας προς την Στενή, υπέροχο χωριό για να το περπατήσετε, δοκιμάστε την Απόδραση. Ο Κώστας και ο πολυτάλαντος γιος του, ο Αντώνης, θα σας σερβίρουν δικά τους κρέατα παρέα με κρασιά από τον Τηνιακό αμπελώνα, καθώς τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται γύρω τους.

Σε έναν επισκέπτη θα πρότεινα:

  • Η Τήνος έχει Ιστορία, πολιτισμό παραλίες και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Τις παραλίες θα τις βρείτε εύκολα, εγώ θα σας αποκαλύψω μερικά μυστικά που θα σας κάνουν να τη γνωρίσετε μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
  • Το νησί διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα κι έτσι ο Μάνθος Πρελορέντζος και η Tinos ΟutdoorActivities θα είναι ο ιδανικός οδηγός σας για δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, πεζοπορίες και εκδρομές στο νησί (https://tinosoutdoors.com/).
  • Με παρέα τον Μάρκο Παλαμάρη και τη «SoulofTinos» https://souloftinos.gr/ θα ανακαλύψετε την Ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τους ανθρώπους του νησιού.

Ανακαλύψτε ξανά τη χώρα μας στην ειδική έκδοση «Διακοπές» που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα περίπτερα. 55 χρόνια τώρα ξέρουμε την Ελλάδα καλύτερα από όλους.