Ιστορικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει ένα πραγματικό κατασκοπευτικό θρίλερ, ο απόρρητος φάκελος της CIA για τον Ανδρέα Παπανδρέου συγκλόνισε το πανελλήνιο από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως. Η συστηματική δουλειά του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου και του διεθνολόγου Μάριου Ευρυβιάδη, που κατέληξε στη συγγραφή του πολύτιμου βιβλίου «CIA: Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα», μας επιτρέπει μια σπάνια ματιά στα περιεχόμενά του και αποκαλύπτει το παρασκήνιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο.

Στο σημαντικό βιβλίο που, έχοντας εξαντληθεί στον εκδότη, κυκλοφορεί στις 25 Ιουνίου με το «Βήμα της Κυριακής», τα τεκμήρια παίρνουν τον πρώτο λόγο, αποτυπώνοντας μυστικούς διαλόγους μεταξύ αξιωματούχων και υπηρεσιών, ενώ ο σχολιασμός λειτουργεί υποστηρικτικά, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε μια περίπλοκη συνθήκη και εποχή.

Ποιος ήθελε να σκοτώσουν τον Ανδρέα;

Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η άνοδος του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία προκάλεσε τριγμούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους συμμάχους της, που αντιμετώπιζαν με καχυποψία οποιονδήποτε πολιτικό έμοιαζε να κινείται αριστερότερα των επιτρεπτών – κατά τη γνώμη τους – ορίων. Από την πλευρά των ΗΠΑ, η καχυποψία αυτή οδήγησε σε στην αντιμετώπιση του έλληνα ηγέτη ως μιας επικίνδυνης φιγούρας («απόλυτο καιροσκόπο» και «εξτρεμιστή» τον χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων), που απειλούσε τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα, και η εκλογή του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει δυσμενέστερη εξέλιξη ακόμη και από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τις οξύνσεις και τις μεταβολές της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου, από την περίοδο της πρώτης εμφάνισής του στην ελληνική πολιτική σκηνή – όταν πράκτορας της CIA καλούσε τη Χούντα των συνταγματαρχών να τον σκοτώσει – μέχρι την αποκατάσταση των σχέσεων επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Ποιοι αξιωματούχοι φιλοτέχνησαν αυτό το σκοτεινό πορτραίτο του Ανδρέα Παπανδρέου; Ποιος ήταν ο πράκτορας που ζητούσε τον θάνατό του και γιατί οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι μια δικτατορία στην Ελλάδα θα αποτελούσε αποδεκτή – αν όχι επιθυμητή – εξέλιξη; Στο βιβλίο «CIA: Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα» που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» θα βρείτε όλες τις απαντήσεις για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«CIA: Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα», Μ. Ιγνατίου, Μ. Ευρυβιάδης (εκδ. Λιβάνη)

Στις 25 Ιουνίου, αποκλειστικά με το «Βήμα της Κυριακής»