Η κατάκτηση των αιθέρων με μαχητικά και η υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έγινε πλέον και γυναικεία υπόθεση. Δεν είναι μόνον οι γυναίκες που ήδη πετούν με τα Mirage 2000- 5 (από την Τανάγρα), τα F-16 και τα Phantom (από Άραξο και Ανδραβίδα) είναι και τα κορίτσια που αποφοιτούν εφέτος από την Σχολή Ικάρων και παραλαμβάνουν τα ξίφη τους στις 5 Ιουλίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάθε χρόνο και περισσότερα ιπτάμενα κορίτσια, άφοβα με την «πουλάδα» της ιπταμένης υπερήφανα καρφιτσωμένη στην στολή τους. Ποιος ξέρει; Ίσως σε λίγα χρόνια να δούμε κάποιες από αυτές που αποφοιτούν σήμερα με τον βαθμό της ανθυποσμηναγού, να πιλοτάρουν και τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αφού για τους πιλότους μαχητικών είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα δεν έχει καμία διαφορά.

***
Τα F-16 Viper αυξάνονται και πληθύνονται

Μπορεί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν (και πιθανότερος υπουργός Εξωτερικών), να δηλώνει πως η Άγκυρα δεν θα εισέλθει σε «παζάρια» με την Ουάσιγκτον για τα F-16, ωστόσο φαίνεται πως ήδη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν συζητάει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάϊντεν, με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά F-16 Viper αυξάνονται και πληθύνονται. Ήδη οκτώ από τα αεροσκάφη αυτά έχουν παραδοθεί, μετέχουν πλέον σε ασκήσεις, παρέλασαν την 25η Μαρτίου από την Αθήνα και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

***
Γιατί ο Μητσοτάκης πάει στο Αγιο Όρος;

Πρώτον δεν είχε ξανά πάει στο Άγιο Όρος στις προεκλογικές περιοδείες του για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Δεύτερον είχε υποσχεθεί στον γιο του να πάνε μαζί, όπως πήγε ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του. Αποφάσισε λοιπόν να μεταβεί την επόμενη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο Αγιο Ορος, μαζί με το γιο του σε μια κίνηση συμβολική αλλά με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Αυτοί όμως είναι οι λόγοι; Όχι βεβαίως, είναι και η… «Νίκη». Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναφερθεί στη «Νίκη», είχε μιλήσει στην Κοινωνία Ώρα Mega για τους κινδύνους που υπάρχουν. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα που να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων», είχε πει για να τονίσει ακόμη ότι υπάρχουν «κόμματα και κομματίδια δεξιά της ΝΔ, λέγοντας στους ψηφοφόρους ««οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια»

***
Ένα μορατόριουμ για τα μάτια του… κόσμου

Στο Αιγαίο, ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά ένα άτυπο μορατόριουμ για την αποφυγή μεγάλων ασκήσεων ισχύει από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, αλλά ούτε αυτό σημαίνει κάτι. Τη στιγμή που ουδέποτε η Πολεμική Αεροπορία προγραμματίζει ασκήσεις τον Αύγουστο. Οι Τούρκοι είναι αυτοί που επί σειρά ετών παραβιάζουν το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ και πραγματοποιούσαν ασκήσεις τους θερινούς μήνες και προκαλούσαν με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

***
Την Παρασκευή έρχεται και το 15ο Rafale

Πέραν των 8 νέων F-16 Vipers, η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται και με άλλο ένα Rafale. Την Παρασκευή φθάνει και το 15ο Rafale κάνοντας πιο δυνατή την μοίρα των 4,5 γενιάς αεροσκαφών, που γίνονται και αυτά ετοιμοπόλεμα. Την ίδια ώρα είναι ζήτημα χρόνου (τώρα που ολοκληρώθηκαν και οι τουρκικές εκλογές) για να έρθει στην Αθήνα το LOA για την προμήθεια 20 F-35, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους. Έως το 2028 που θα αρχίσει η παραλαβή τους, με τον εκσυγχρονισμό της βάσης της Ανδραβίδας που θα τα υποδεχτεί, η Πολεμική Αεροπορία γίνεται από τις πιο ισχυρές στην περιοχή, όταν ακόμα οι Τούρκοι θα προσπαθούν να πετύχουν την αναβάθμιση των δικών τους F-16.

***
Στις 11 και 12 Ιουλίου η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών;

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανεκκινήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA πως «εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί και πάλι και είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία γίνεται 11 και 12 Ιουλίου στη Λιθουανία, θα επιδιώξω πάλι μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

***
Την Πέμπτη η Καϊλή ίσως εμφανιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο

Τίποτα και κανένας δεν μπορεί πλέον να απαγορεύσει στην Εύα Καϊλή να συμμετάσχει και πάλι σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την άρση των περιορισμών (με ηλεκτρονικό βραχιολάκι) που της είχαν επιβληθεί. Εκείνο που απομένει είναι εάν θα εμφανιστεί την Πέμπτη στην μίνι Ολομέλεια στις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν ψηφοφορίες για νομοσχέδια. Πάντως στο γραφείο της που είναι στο κτίριο Altiero Spinelli, στην πτέρυγα G, στον 10 όροφο οι πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές και έχουν αφαιρεθεί τα ταμπελάκια.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

***
Άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη

Την ίδια ώρα την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τα 16 παρόντα μέλη, εννέα ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), έξι ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) ενώ δύο απείχαν (ID). Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s office) με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού λόγω της εν εξελίξει έρευνας για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ». Σημειώνεται ότι η Μαρία Σπυράκη έχει εξοφλήσει στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

***
Ένα ξεχωριστό εργαστήρι τέχνης

Μπορεί να έχουμε μπει ήδη στη νέα προεκλογική περίοδο, όμως το ΚΚΕ συνεχίζει την πολιτιστική του δραστηριότητα. Έτσι, σήμερα το απόγευμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραστεί στα εγκαίνια ενός ξεχωριστού χώρου τέχνης. Αναφέρομαι στο εργαστήρι του ζωγράφου-χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου, το οποίο ο ίδιος κληροδότησε με διαθήκη του στο ΚΚΕ. Σήμερα μετά και τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης το εργαστήρι είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό.

Το ΚΚΕ φιλοδοξεί το «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου – Χώρος Πολιτισμού», όπως ονομάζεται ο χώρος να αποτελέσει το νέο χώρο έκφρασης και δημιουργίας καλλιτεχνών νέων και παλαιότερων, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Παράλληλα, κάθε ιστορικός ερευνητής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις σημειώσεις και το αρχείο του ζωγράφου, όπως επίσης και στην πλούσια βιβλιοθήκη του, όπου ο καθένας μπορεί να βρει τα εκατοντάδες βιβλία που φιλοτέχνησε ο ίδιος και τα εικονογράφησε, αλλά και όλα εκείνα τα βιβλία που διάβαζε και αγαπούσε. Ο καθένας θα μπορεί να γίνει μύστης του έργου του, αφού στο μικρό εκθετήριο θα παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η εναρκτήρια έκθεση που θα λειτουργεί στο χώρο αφορά τις Ασπρόμαυρες Ξυλογραφίες του Γιώργη Βαρλάμου και την παρουσίαση θα αναλάβει η ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του χώρου.

φωτογραφία αρχείου
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

***
Όταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας πέρασε από την Δωδώνη

Σημαντική επιτυχία για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας συνιστά η ένταξη των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO. Πρόκειται για τα μολυβένια πινακίδια της Δωδώνης, από εύθραυστα φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία χαράσσονταν τα ερωτήματα των προσκυνητών του μαντείου αλλά και η χρησμοδότηση που λάμβαναν. Συνολικά έχουν εντοπιστεί και δημοσιευτεί 4.216 επιγραφές, που χρονολογούνται με βάση τη γραφή, από τα τέλη του 16ου αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Ο Κατάλογος της UNESCO αποσκοπεί στο να διαφυλαχθούν από τη λήθη τα σημαντικότερα γραπτά τεκμήρια της ανθρωπότητας και αναμένεται να προδώσει πολλαπλά οφέλη στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό σύνολο, μέσα από την παγκόσμια προβολή του.

Για την επιτυχία αυτή εργάστηκαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, τις οποίες συνεχάρη ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Για την Ιστορία: ο Όμηρος στην Οδύσσεια αποκαλύπτει πως ο Οδυσσέας, πριν επιστρέψει στην Ιθάκη, ήλθε στη Δωδώνη «εκ δρυός υψικόμοιο Διός βουλήν επακούσαι», για να πάρει δηλαδή μαντεψιά από τον Δία για το πώς θα έπρεπε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του «αμφαδόν ή κρυφηδόν;», φανερά ή κρυφά δηλαδή. «Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Έτσι και εμείς σήμερα «αμφαδόν», φανερά και δημόσια δηλαδή, συγχαίρουμε δημόσιους φορείς και πρόσωπα που συνέβαλαν και υποστήριξαν αυτήν τη μεγάλη αναγνώριση και προβολή της Δωδώνης, που μας κάνει βάσιμα να ελπίζουμε ότι η ίδια επιτυχία θα σημειωθεί και με τις αντίστοιχες εγγραφές της Νικόπολης και του Ζαγορίου», δήλωσε ο κ. Τασούλας.