Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος  στα Mirage 2000-5

Η είδηση με την οποία θα αρχίσω σήμερα δεν είναι από τις συνηθισμένες. Και τούτο επειδή  έως τώρα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στην Πολεμική Αεροπορία γυναίκες ιπτάμενες- εκπαιδεύτριες που εκπαιδεύουν άνδρες πιλότους (όχι μόνο Έλληνες αλλά και Ιταλούς).Γνωρίζαμε ότι Ελληνίδες έχουν πετάξει σε αποστολές διώξεως βομβαρδισμού με τα (θρυλικά) Phantom, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει γυναίκα αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που πετά σήμερα με τα Mirage 2000-5.
Δυστυχώς, για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας αναφέρω, ούτε τον βαθμό της,  ούτε βεβαίως το όνομά της. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι μετέχει καθημερινά σε αποστολές όπως και οι άνδρες συνάδελφοί της, νοιώθει και αυτή τα G’s όταν κάνει ελιγμούς στα 28.000 πόδια στο Αιγαίο και γενικά μετέχει  σε όλες τις αποστολές που θα της ζητηθεί από την μονάδα της στην Τανάγρα. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ως απαραβίαστο κανόνα να μην ξεχωρίζει τους πιλότους της, ούτε βεβαίως να τους προβάλλει στα ΜΜΕ, ακόμα και αν αυτοί βγαίνουν πρώτοι στο ΝΑΤΟ ή στις διεθνείς ασκήσεις.

Τους θεωρεί όλους, είτε αυτοί είναι άνδρες, είτε γυναίκες, είτε είναι ιπτάμενοι, είτε μηχανικοί εδάφους ή αεροελεγκτές ίσους. Και κάτι ακόμα. Όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος από τη Σχολή Ικάρων αποφοιτούν σε λίγες ημέρες και άλλες Ελληνίδες ιπτάμενες (με την  «πουλάδα» στη Στολή) αξιωματικοί που σύντομα θα τις δούμε να πετούν υπερήφανα είτε σε μαχητικά, είτε σε μεταγωγικά, είτε σε ελικόπτερα.
***
Έκκληση Τσιόδρα για τους γιατρούς που δεν  έχουν εμβολιασθεί
Πάμε τώρα σε ένα θέμα ειδικού χειρισμού. Για τους αρνητές εμβολίων. Ο μεν καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απευθύνει έκκληση προς τους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί υποστηρίζοντας  πως θα είχαν αποφευχθεί αρκετά περιστατικά στην περίπτωση που είχε εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό.
Η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου αναφέρει ότι πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ασθενείς εμβολιάζονταν και δεν έφταναν στο σημείο να διασωληνωθούν στις ΜΕΘ.
***
Οι τρεις κατηγορίες των αρνητών των εμβολίων
Αλλά ας δούμε ποιοι είναι  αυτοί οι αρνητές του εμβολίου. Τι είδους άνθρωποι είναι. Κατά τον καθηγητή  του LSE Ηλία Μόσιαλο τρεις είναι οι κατηγορίες αρνητών. Αυτοί που αρνούνται για διάφορους λόγους κάθε εμβόλιο, αυτοί που επηρεάζονται αρνητικά  από παραθρησκευτικές οργανώσεις και αυτοί που φοβούνται τα συγκεκριμένα κατά της covid  εμβόλια.

Φοβούνται δηλαδή τυχόν παρενέργειες ή ότι το εμβόλιο  θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Δεν μπορείς να τους επιβάλεις τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά, όπως λέει ο κ. Μόσιαλος  μπορείς να τους πείσεις με άλλους τρόπους. Δεν είναι όμως σωστό οι εμβολιασμένοι να «επιτίθενται» στους αρνητές εμβολίων, πολώνοντας έτσι την κατάσταση. Η καλύτερη περίπτωση για να πεισθούν είναι να προβάλλονται  τα προνόμια  που θα έχουν οι εμβολιασμένοι και βεβαίως η μείωση της πιθανότητας να ασθενήσουν ή να διασωληνωθούν.
***
Μέσος όρος ηλικίας τα 36 έτη
Εκείνο που είπε ο υπουργός Υγείας Βσίλης Κικίλιας για τον μέσο όρο ηλικίας ασθενών με κορωνοϊό θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Ιδίως τους αρνητές εμβολίων.: «Η επιδημία δεν έχει τελειώσει», είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 1.472 περιστατικά με την διάμεση ηλικία να είναι τα 36 έτη. Υπάρχει  δηλαδή αύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από το 4% (3,4%).

Η μόνη λύση για αποκλιμάκωση της πανδημίας και για δημιουργία τείχους  ανοσίας είναι εμβολιασμός. Για τον λόγο αυτό την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας (για τα εμβόλια Pfizer, Moderna, J&J) και για νέες ηλικιακές ομάδες.: Πρώτα η ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και θα ακολουθήσει το γκρουπ των 18-24 ετών. Χθες έγιναν 102.000 εμβολιασμοί. Με  μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού.
***
Ο Πρωθυπουργός και το παξιμάδι με θαλασσινό νερό
Ο πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φθάνοντας στην Αστυπάλαια (για να μπει το νησί στην πρίζα) ήταν ο παραδοσιακός φούρνος «Ηλιάνα», που φημίζεται για τα αρτοποιήματά του και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία εξάγει στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ανάμεσα σε αυτά που του έκαναν εντύπωση ήταν το παξιμάδι που παρασκευάζεται με θαλασσινό νερό και το παξιμάδι από χαρούπι, όπως του εξήγησε ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου Δημήτρης Πετρίδενας, ο οποίος του εξέθεσε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις.
***
Στους ανεμόμυλους της Αστυπάλαιας
Στην Αστυπάλαια ο Πρωθυπουργός πήγε παντού; Περπάτησε στην περιοχή του ιστορικού Κάστρου, στη Χώρα, επισκέφθηκε τους περίφημους ανεμόμυλους, που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του παραδοσιακού συστήματος καλλιέργειας δημητριακών στο νησί. Ρώτησε εάν οι ανεμόμυλοι γυρίζουν για να εισπράξει καταφατική απάντηση και να του εξηγήσουν ότι όσοι κάτοικοι ήθελαν να φτιάξουν  αλεύρι έρχονταν στους μύλους.

Συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί και τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα. Τους έδωσε συγχαρητήρια για τους εμβολιασμούς, άναψε κεράκια σε εκκλησία και η υποδοχή ήταν θερμή. Μάλιστα σε κάποια στιγμή μια κυρία που κρατούσε ένα χαριτωμένο σκυλάκι, πήγε να χαιρετήσει και τον πρωθυπουργό και το σκυλάκι άρχισε να γαυγίζει: «Γιατί γαυγίζεις;» του είπε  γελώντας ο κ. Μητσοτάκης «έχεις και ωραίο κοτσιδάκι».
***
Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ
Στους κατοίκους της Αστυπάλαιας άφησε παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Σημείωσε πως έχουν γίνει μειώσεις στον φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα, όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».
***
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι δημοσκοπήσεις
Ανέκαθεν είχαν κάποια μικροπροβληματάκια με τις δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όταν εμφάνιζαν μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ. Έλεγαν (ακόμα και στην προεκλογική περίοδο) ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική βούληση του ελληνικού λαού και ότι  η πραγματική δημοσκόπηση είναι αυτή της κάλπης. Ήρθαν όμως οι εκλογές  και τότε είδαν την πραγματική διαφορά που είχαν με τη ΝΔ. Τώρα όμως δύο χρόνια μετά τις εκλογές είδαν μια δημοσκόπηση που τους εξόργισε. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή εμφανίζει τη ΝΔ να αυξάνει το ποσοστό της, δύο χρόνια μετά τις εκλογές. Με τόσα που έχει περάσει ο τόπος.  Έτσι αποφάσισαν να δράσουν… θεσμικά για τις δημοσκοπήσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της, Θανάση Μπούρα. Θεωρούν «προφανή την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω δημοσκοπικών ευρημάτων που έρχονται σε αντίθεση ακόμη και με διεθνείς δημοσκοπικούς οργανισμούς. Όπως και για έρευνες που ουδείς γνωρίζει από ποιόν ανατέθηκαν».  Αναφέρονται σε πρόσφατο γκάλοπ της εταιρίας Opinion Poll που ευνοεί, όπως λένε, «εξόφθαλμα την κυβέρνηση» αλλά και την …υποψηφιότητα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Διαρρήκτες στην πολυκατοικία Τσακαλώτου
Διαρρήκτες χτύπησαν και πάλι στην πολυκατοικία που στεγάζεται το γραφείο του πρώην υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, αυτή τη φορά διαλύοντας ό,τι βρισκόταν στο πέρασμά τους εκτός από τον χώρο του πρώην υπουργού.

Σας υπενθυμίζω  ότι πριν από ένα μήνα στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών έγινε διάρρηξη, καθώς άγνωστοι «σήκωσαν» υπολογιστές και σημαντικά έγγραφα. Τώρα οι δράστες δεν ασχολήθηκαν με το γραφείο του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε εννιά γραφεία της πολυκατοικίας στην οδό Μαυροκορδάτου 9, στο κέντρο της Αθήνας. Κατάφεραν μάλιστα να τρυπώσουν σε πέντε από τα εννιά γραφεία. Οι διαρρήκτες είχαν καταφέρει να σκάψουν γύρω από τις κάσες και να αχρηστέψουν τις πόρτες ασφαλείας.
***
Διαμαρτυρία για τη Θράκη
Τη διαμαρτυρία του για  διαδικτυακή εκδήλωση  που συνδιοργανώνουν  ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Francois Alfonsi με τη λεγόμενη «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης» εκφράζει με επιστολή του στον πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ.  Σασόλι, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ  Μανόλης Κεφαλογιάννης.  Όπως επισημαίνει πρόκειται για άκρως προσβλητική  και  δυσφημιστική εκδήλωση καθώς η θεματολογία  της αφορά το δήθεν «μακροχρόνιο πρόβλημα της μη εκτέλεσης των αποφάσεων από πλευράς της Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
***
Ανάδοχοι παιδιών
«Δεν μας νοιάζουν ούτε οι θρησκευτικές, ούτε οι σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου», δήλωσε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας για την αναδοχή. Όπως εξήγησε  υπάρχουν πολλά παιδιά «που πρέπει να τα βγάλουμε από τα Ιδρύματα και να μεγαλώσουν σε μια οικογένεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1.650 παιδιά είναι στις δομές. Από αυτά μόνο 74 είναι κατάλληλα για υιοθεσία και τα περισσότερα είναι πάνω από έξι ετών. «Οι προϋποθέσεις για την αναδοχή είναι πιο ελαστικές από ότι στην υιοθεσία. Μπορεί κάποιος που είναι μόνος του ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Μπορούν πιο πολλοί άνθρωποι να γίνουν ανάδοχοι», επεσήμανε η υφυπουργός, μιλώντας στο Mega.