Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογές της άνοιξης, αποφάσισε ομόφωνα να θέσει τον Παύλο Πολάκη το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Σε λίγη ώρα αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: «Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου»

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετηθεί για την υπόθεση Πολάκη, υπογραμμίζοντας ότι η παραπομπή του στα αρμόδια κομματικά όργανα αποτελεί προσωπική του επιλογή. «Εχω τη δυνατότητα να κρίνω την αξιολόγηση των πράξεων που θεωρώ ότι εκθέτουν το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε σοβαρό κόμμα έχει όργανα. Εκεί θα κριθούν και θα αποφασιστούν όλα. Εγώ αποφάσισα χθες την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας και την καθαίρεσή του από τη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας. Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Θα διαγραφεί και από το κόμμα ο Π. Πολάκης; Αυτό είναι μετέωρο ακόμα. Τυπικά θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά εδώ οι πιθανότητες είναι 80-20%.

Υπάρχει περίπτωση να ανασταλεί για κάποιο χ χρονικό διάστημα η ιδιότητα του μέλους για τον Π. Πολάκη και να μην αποφασιστεί οριστική διαγραφή; Αυτό είναι ένα σενάριο που έχει πιθανότητες. Στο άρθρο 7, παρ. 3 του καταστατικού αναφέρει ότι η διότητα του μέλους χάνεται επίσης οριστικά ή αναστέλλεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του μέλους, σε σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης του καταστατικού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξέσπασε την Κυριακή, μετά την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που καταφερόταν κατά δικαστικών, δημοσιογράφων, τραπεζιτών και στελεχών της ΑΑΔΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε μάλιστα να παραθέσει ονόματα και φωτογραφικό υλικό, με ειδική μνεία σε «13 δικαστές που δίκασαν τον Νίκο Παππά».

Η παραπάνω ανάρτηση φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα που θέλοντας να δείξει ότι δεν κάνει ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές αποφάσισε να θέσει τον Παύλο Πολάκη εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.