Σε εξέλιξη βρίσκεται η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη. Τα κορυφαία στελέχη που συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Επιτροπή Δεοντολογίας πέρασαν το απόγευμα της Τρίτης την πόρτα της Κουμουνδούρου και θα κληθούν να αποφασίσουν για την αποπομπή του κρητικού βουλευτή από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Προσωπική απόφαση Τσίπρα

Η απόφαση είναι ειλημμένη και αποτελεί μονόδρομο, όπως αποκάλυψε πρώτο το Βήμα από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ακόμα η κατάσταση ήταν ακόμη συγκεχυμένη. Νωρίτερα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η παραπομπή Πολάκη αποτελεί προσωπική του απόφαση.

«Εχω τη δυνατότητα να κρίνω την αξιολόγηση των πράξεων που θεωρώ ότι εκθέτουν το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε σοβαρό κόμμα έχει όργανα. Εκεί θα κριθούν και θα αποφασιστούν όλα. Εγώ αποφάσισα χθες την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας και την καθαίρεσή του από τη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας. Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας: Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κοτσακάς Αντώνης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη, Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το Βήμα, και νωρίς το πρωί της Τρίτης, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω, διότι μια τέτοια κίνηση θα γκρέμιζε το αρχηγικό του προφίλ. Άρα, δεν θα χαριστεί στον Π. Πολάκη και η παραπομπή είναι μονόδρομος.

Θα είναι εντός ή εκτός ψηφοδελτίων ο Π. Πολάκης; Αυτό ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή και μένει να επικυρωθεί και τυπικά, παρά το όντως μεγάλο κύμα υποστήριξης που υπάρχει για τον Κρητικό πολιτικό από μεσαία και μικρά στελέχη και όχι από την κομματική νομενκλατούρα και ιντελιγκέντσια.

Θα διαγραφεί και από το κόμμα ο Π. Πολάκης; Αυτό ήταν μετέωρο ακόμα. Τυπικά θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά εδώ οι πιθανότητες είναι 80-20%.

Υπάρχει περίπτωση να ανασταλεί για κάποιο χ χρονικό διάστημα η ιδιότητα του μέλους για τον Π. Πολάκη και να μην αποφασιστεί οριστική διαγραφή; Αυτό είναι ένα σενάριο που έχει πιθανότητες. Στο άρθρο 7, παρ. 3 του καταστατικού αναφέρει ότι η διότητα του μέλους χάνεται επίσης οριστικά ή αναστέλλεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του μέλους, σε σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης του καταστατικού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.