Ένα αρχαίο ερωτικό βοήθημα από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας φαίνεται να ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με το skynews, το εν λόγω ξύλινο εργαλείο σε σχήμα φαλλού μήκους 16 εκατοστών είχε ανακαλυφθεί το 1992 σε ένα χαντάκι αρχαίου οχυρού στη Βρετανία.

Αρχικά καταχωρήθηκε στους καταλόγους των μουσείων ως εργαλείο μανταρίσματος καθώς βρέθηκε με υπολείμματα ρούχων και υποδημάτων.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι τώρα πιστεύουν ότι μπορεί να βρήκαν το μόνο γνωστό ρωμαϊκό ερωτικό βοήθημα σε πραγματικό μέγεθος.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου του Νιουκάστλ Ρομπ Κόλινς τονίζει χαρακτηριστικά: «πρέπει να ομολογήσω ότι κατά βάση πιστεύω ότι είναι αυταπόδεικτο πως μιλάμε για δονητή. Δεν ξέρω ποιος το καταχώρησε στους επίσημους καταλόγους ως εργαλείο. Μπορεί κιόλας να ήταν κάποιος που ένιωθε άβολα με το να εντάξει έναν δονητή ή που πίστευε ότι οι Ρωμαίοι δεν έκαναν τέτοια πράγματα».

Βέβαια, η σεξουαλική ικανοποίηση δεν ήταν η μόνη λειτουργία του συγκεκριμένου δονητή. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χρησιμοποιούσαν ως γουδοχέρι για να αλέσουν φαρμακευτικές πρώτες ύλες ή για το μαγείρεμα.

Από την άλλη, υπάρχει και μία θεωρία που λέει ότι επρόκειτο για το τμήμα ενός αγάλματος που οι περαστικοί ακουμπούσαν για καλή τύχη, μια πρακτική συνηθισμένη στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.