Με ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης φιλοτεχνημένο από την καλλιτέχνη Lyne Lucien, η Google τιμά τη Mama Cax, ανερχόμενο μοντέλο και ακτιβίστρια για τα διακαιώματα των ατόμων με αναπηρία με καταγωγή από την Αϊτή, που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2019.

Η εικονογράφηση ανατέθηκε από τη Google με αφορμή τον «Μήνα Μαύρης Ιστορίας», συνεχίζοντας την κληρονομιά των Doodles που προβάλλουν σημαντικές προσωπικότητες που δεν έχουν λάβει το μερίδιο που τους αναλογεί στην ιστορική καταγραφή.

View this post on Instagram

A post shared by Lyne Lucien (@lalucien)

Τη δημιουργία του Doodle ανέλαβε η βραβευμένη καλλιτέχνις Lyne Lucien, η οποία – όπως και η Mama Cax – κατάγεται από την Αϊτή. Με έδρα της το Μπρούκλιν, η Lucien αντλεί έμπνευση για τα έργα της από τη γεννέτηρά της. Από τα παιχνιδιάρικα χρώματα και μοτίβα που χαρακτηρίζουν τις περίτεχνες εικόνες της μέχρι τους ζωηρούς κόσμους που πλάθει η Lucien, το σύνολο του έργου της βρίσκει τις ρίζες του στην έννοια της κοινότητας και στην κουλτούρα της Αϊτής. Τα ζωντανά και τολμηρά εικονογραφημένα έργα της έχουν κατά καιρούς κοσμήσει σελίδες περιοδικών, τοίχους μουσείων, ακόμη και εκθέσεις παγκόσμιας κληρονομιάς σε συνεργασία με την UNESCO.

Με αυτό το έργο, η Lucien τιμά μια πολύ σημαντική προσωπικότητα που έγραψε ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο τόσο στη σύγχρονη «Μαύρη Ιστορία», όσο και στην ιστορία της μόδας γενικότερα.
Ο λόγος, φυσικά, για τη Mama Cax, η οποία γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το ως Cacsmy Brutus, αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, η Mama Cax διαγνώστηκε με δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου, οι οποίες τελικά οδήγησαν στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού ως έφηβη.

Έτσι ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι αποδοχής του ίδιου της του εαυτού για τη Mama Cax, που στην αρχή, όπως ήταν αναμενόμενο για ένα έφηβο κορίτσι μόλις 14 ετών, επικεντρώθηκε κυρίως στην αναπηρία της και στην εμφάνιση του νέου προσθετικού της ποδιού. Τελικά, η Mama Cax άρχισε να αγκαλιάζει την εμφάνισή της και την αναπηρίας της και να φορά με περηφάνεια το – διάσημο πλέον – φωτεινά ζωγραφισμένο προσθετικό της μέλος.

Μέχρι το 2017, η Mama Cax είχε γίνει διάσημη στις διαδικτυακές κοινότητες της μόδας και του body positivity και ήταν πανέτοιμη να υπογράψει την πρώτη της διαφημιστική καμπάνια με την εταιρία καλλυντικών «Wet N Wild». Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πήρε αρκετές ακόμα καμπάνιες, βρέθηκε στο εξώφυλλο της Teen Vogue και περπάτησε στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Σε συνέντευξή της στο Glamour το 2019, η Mama Cax μίλησε για την εμπειρία της ως μαύρη γυναίκα και άτομο με αναπηρία που δραστηριοποιείται σε χώρους που ιστορικά είναι πολύ κλειστοί και απόλυτοι σε θέματα συμπερίληψης. «Ακόμα και όταν κοιτάζω αμιγώς μαύρους χώρους, τους λείπει και αυτή η ποικιλομορφία», είχε πει, μιλώντας για την αυξανόμενη ποικιλομορφία στη βιομηχανία της μόδας. «Προσπαθούν να συμπεριλάβουν διαφορετικά είδη ανθρώπων μέσα στη μαύρη κοινότητα, αλλά η αναπηρία είναι συχνά ένα κομμάτι που λείπει. Με αγκαλιάζουν εκεί λόγω του χρώματος του δέρματός μου – θέλω να με αγκαλιάζουν εκεί και λόγω της αναπηρίας μου».

Δυστυχώς, η Mama Cax έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 30 ετών, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν θρόμβους αίματος στους πνεύμονές της. Πέρασε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο πριν από το θάνατό της τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου του 2019.