Έκπληκτοι παρακολουθούν οι χρήστες του Twitter εδώ και δύο μέρες το απρόσμενο «beef» που ξέσπασε ανάμεσα στη σύζυγο του κιθαρίστα των Pink Floyd David Gilmour, Polly Samson, και τον Roger Waters. Όλα ξεκίνησαν όταν η Samson, η οποία μάλιστα συμμετείχε στους δύο τελευταίους δίσκους του θρυλικού συγκροτήματος ως στιχουργός, καταφέρθηκε εναντίον του πρώην επικεφαλής των Pink Floyd μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς τον αντισημίτη και «απολογητή του Πούτιν».

«Δυστυχώς [Waters] είσαι αντισημίτης μέχρι το σάπιο πυρήνα σου», έγραψε κατά λέξη η Samson. «Επίσης ένας απολογητής του Πούτιν και ένας ψεύτης, κλέφτης, υποκριτής, φοροφυγάς, χειροκροτητής, μισογύνης, ζηλόφθονος, μεγαλομανής. Αρκετά με τις ανοησίες σου».

Η απάντηση του Waters ήρθε κι εκείνη μέσω Twitter ακριβώς μία μέρα μετά μέσα από μια ανάρτηση του ίδιου του καλλιτέχνη. Ο Waters ανάρτησε μια δήλωση, η οποία έγραφε: «Ο Roger Waters είναι ενήμερος για τα προκλητικά και εντελώς ανακριβή σχόλια που έκανε γι’ αυτόν στο Twitter η Polly Samson, τα οποία διαψεύδει πλήρως. Προς το παρόν δέχεται συμβουλές σχετικά με τη στάση του».

Το tweet της Samson φαίνεται να σχολιάζει τα όσα είπε ο Waters σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Berliner Zeitung στις αρχές του μήνα, η οποία αναδημοσιεύτηκε μεταφρασμένη στα αγγλικά στον ιστότοπο του Waters, στην οποία ο ίδιος αναρωτήθηκε αν «ο Πούτιν [είναι] μεγαλύτερος γκάνγκστερ από τον Joe Biden και όλους εκείνους που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ακόμη, σε εκείνη την ίδια συνέντευξη φαίνεται να είπε ότι ο Πούτιν «κυβερνά προσεκτικά, λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση τη συναίνεση της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στη συνέντευξη, ο Waters είπε επίσης ότι «ακτιβιστές του λόμπι του Ισραήλ» προσπαθούσαν να ακυρώσουν τις συναυλίες του στη Γερμανία και ότι «οι Ισραηλινοί διαπράττουν γενοκτονία. Ακριβώς όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής μας περιόδου … Πιστεύαμε ότι είμαστε εγγενώς ανώτεροι από τους ιθαγενείς, όπως ακριβώς κάνουν οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη». Εξέφρασε επίσης τη συνεχή υποστήριξή του στο κίνημα «Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις» (BDS) και τόνισε ότι θα εξακολουθούσε να παίζει στη Μόσχα, «δεδομένου ότι η Μόσχα δεν διοικεί ένα κράτος απαρτχάιντ που βασίζεται στη γενοκτονία των ιθαγενών κατοίκων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Waters κατηγορείται για αντισημιτισμό, κυρίως λόγω των επανειλημμένων συγκρίσεων του μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της ναζιστικής Γερμανίας. Το 2013, του είχε ασκηθεί ξανά κριτική σε δημοσίευμα του New York Observer επειδή συνέκρινε «τους Εβραίους με τέρατα που δολοφονούν». Ο Waters, σε απάντηση, είχε αναγνωρίσει ότι «το Ολοκαύτωμα ήταν βάναυσο και αηδιαστικό πέρα από τη φαντασία μας», αλλά ότι «αποδοκιμάζει τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στα κατεχόμενα εδάφη και τη Γάζα» και, τέλος, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι αντισημίτης».

Το 2017, η γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση ακύρωσε τη μετάδοση συναυλιών του Waters στο Βερολίνο και την Κολωνία λόγω «κατηγοριών για αντισημιτισμό εναντίον του». Αλλά και πέρυσι, δύο προγραμματισμένες συναυλίες του Waters στην Πολωνία ακυρώθηκαν λόγω μιας ανοιχτής επιστολής που έστειλε στην πρώτη κυρία της Ουκρανίας Olena Zelenska, στην οποία ανέφερε ότι οι «ακραίοι εθνικιστές» στην Ουκρανία ευθύνονται για «αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο».