Ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής οι έλεγχοι της τροχαίας σε οχήματα στην Αττική για την ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων, ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία έχει ήδη ξεκίνησε να σαρώνει τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικό όλα τα αυτοκίνητα να έχουν μέσα στο πορτ παγκάζ αλυσίδες σε περιόδους που αναμένονται χιονοπτώσεις.

Έτσι, την περίοδο που αναμένονται χιονοπτώσεις, όπως τώρα, θα πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητό σας τις αντίστοιχες αλυσίδες χιονιού, αυτές που ταιριάζουν στις διαστάσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου σας.

Το πρόστιμο

Βάσει πρόσφατης απόφασηςτου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Ως εκ τούτου, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, θα πρέπει οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά, διευκρίνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής στη ΕΡΤ.

Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του καταβληθεί είναι 80 ευρώ.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Όπως φαίνεται και στο βίντεο του OPEN, ήδη στα διόδια των Αφιδνών έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι έλεγχοι, ενώ μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Αττικής.