Με τη φράση «Ιλλουμινάτι» που είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή (πρώτη) θεματική συνέντευξή του, πολλοί αναρωτήθηκαν άραγε τι εννοούσε; Ήταν, μου λένε, μια δεικτική αναφορά σε «Ιλλουμινάτι» – όπως τους χαρακτήρισε – οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι ασκούν κριτική στην επιδοματική της κυβέρνησης. «Αμφιβάλω αν έχουν πάει ποτέ στο σουπερμάρκετ για να ψωνίσουν για το νοικοκυριό τους», σχολίασε σκωπτικά. Στόχος του, να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής του Μαξίμου στη διάρκεια της πανδημικής περιόδου αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Ποιοι ήταν όμως οι Ιλλουμινάτι;

Οι Ιλλουμινάτι (λατινικά: Illuminati, κυριολεκτικά: Πεφωτισμένοι) είναι μέλη μυστικών εταιρειών, τα οποία ισχυρίζονται ότι φωτίζονται άμεσα από το Θεό, χωρίς τα μυστήρια. Τέτοιες αιρέσεις παρουσιάστηκαν στην Ισπανία, στη Βαυαρία και στην Πικαρδία. Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οι Ιλλουμινάτι προσέγγισαν τον Ελευθεροτεκτονισμό. To 1907 μετέφεραν την έδρα τους στο Βερολίνο, όπου διατηρήθηκε η μυστική αυτή εταιρεία μέχρι σήμερα, έχοντας παράλληλα βλέψεις για παγκόσμια κυριαρχία.

Ψάχνοντας όμως στα λεξικά βρήκα και τούτο: «Ιλλουμινάτι, ονομασία μελών περιβόητης μυστικής εταιρείας, (παλαιοδιαθηκική αίρεση) που ιδρύθηκε στις 1 Μαΐου του 1776 και ευαγγελιζόταν την παγκόσμια διακυβέρνηση. Ιδρυτής ήταν ο Άνταμ Βάισχαουπτ (Adam Weishaupt 1748-1830)»

Λόγος στη χθεσινή συνέντευξη έγινε και για το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα αφήσει η κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι…» και να του απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.