Προετοιμασία 20′ Μαγείρεμα 35′

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

30 ml ελαιόλαδο

2 πράσα, σε ροδέλες

50 ml μπράντι

70 γρ. άγρια αποξηραμένα μανιτάρια, μουλιασμένα σε νερό για 20′

380 γρ. κάστανα, προβρασμένα

1.300 ml ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου ή από βιολογικό κύβο

60 ml κρέμα γάλακτος

1 κοφτό κουτ. γλυκού, μοσχοκάρυδο

Αλάτι

140 γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε κύβους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το μπράντι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα μαζί με το νερό μέσα στο οποίο έχουν μουλιάσει. Προσθέτουμε τα κάστανα και τον ζωμό των λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20′.

Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε, σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και μοιράζουμε από επάνω τη γραβιέρα.