Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η οποία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Χάγης, πέρασε στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μέχρι πρόσφατα, η Ιερά Μονή ήταν υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά υπέβαλε αίτημα στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να υπαχθεί υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ο Παναγιώτατος και η Ιερά Σύνοδος έκαναν δεκτό, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, η Μονή μεταφέρθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, πραγματοποίησε την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή.

Το ιστορικό της Μονής

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προσρόμου ιδρύθηκε το 1954 ως κοινότητα μοναχών που ανήκουν στην Ρωσική Υπερόρια Εκκλησία (ROCOR). Ήταν δύο ολλανδοί μαθητές του αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς, οι ρωμαιοκαθολικοί μοναχοί Jacob Akkersdijk και Adriaan Korporaal, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αποτέλεσαν τη βάση αυτής της μονής.

Το 1965, ο πατήρ Ιάκωβος χειροτονήθηκε επίσκοπος της ίδιας Εκκλησίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι μοναχοί αγόρασαν τα κτίρια ενός πρώην ρωμαιοκαθολικού μοναστηριού, το οποίο τότε χρησιμοποιούνταν από μοναχές.

Το 1972, ο επίσκοπος και όλοι όσοι ανήκαν στην επισκοπή του μεταφέρθηκαν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Ο Αρχιμανδρίτης Adriaan αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προσευχή και στη μετάφραση των λειτουργικών ακολουθιών στα ολλανδικά.