Κεντρική ομιλήτρια στο πρώτο διεθνές φόρουμ για το ευ ζην με τίτλο «1ο Διεθνές Wellbeingr Forum», το οποίο πραγματοποιείται στο Ζάππειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ήταν η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κυρία Ράπτη κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, το πρωί της Δευτέρας (10/10/2022), λέγοντας ότι η ψυχική υγεία και η ευεξία συμβάλλουν σε αυτό που ορίζεται ως well-being, ως μια θετική κατάσταση της ύπαρξής μας. Όμως, «η πανδημία και ο πρόσφατος βάναυσος πόλεμος στην περιοχή μας ανέτρεψαν κάθε ατζέντα, αναδιαμόρφωσαν τις κοινωνικές συμπεριφορές, διατάραξαν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Όλες οι ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού μας επηρεάστηκαν ανεξαιρέτως, με το υγειονομικό προσωπικό να φτάνει στην εξουθένωση, καλούμενο να στηρίξει ολόκληρη την κοινωνία. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία. Για αυτό, άλλωστε, η ψυχική υγεία τέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του, για την περίοδο 2020-2025» σημείωσε η υφυπουργός Υγείας.

Για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με μόνιμους και επικουρικούς ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους, ενώ νομοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας. Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

«Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά τον γενικό πληθυσμό. Στο σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση» ανέφερε η κυρία Ράπτη.

Νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα

Για τα παιδιά και τους εφήβους, που αναδείχθηκαν ως μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία, αναπτύχθηκαν νέες δομές και εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες. «Νομοθετήσαμε για πρώτη φορά και δημιουργούμε 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές.

Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων μας με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες, όπως:

– Στο «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» Νοσοκομείο Πάτρας,

– Στην Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», και δημιουργησαμε

– Την πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο».

Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το «Child Mind Institute» της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια. Νομοθετήσαμε και λειτουργούμε άμεσα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμιά μας για την ψυχολογική υποστήριξή τους, το πρώτο από τα οποία θα δημιουργηθεί στο ΠΑΔΑ» πρόσθεσε.

Οι ηλικιωμένοι ήταν μία ακόμα ομάδα με μεγάλο ψυχικό κόστος από την πανδημία

Οι ηλικιωμένοι ήταν μία ακόμα ομάδα με μεγάλο ψυχικό κόστος από την πανδημία, καθώς βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά, και κατάθλιψη. Σύμφωνα με την Υφυπουργό, «για την υποστήριξή των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους, δημιουργούμε νέες δομές και προγράμματα για την άνοια και το αλτσχάιμερ σε όλη τη χώρα. Εγκαινιάσαμε τη λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Αναπτύσσουμε Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας».

Ως προς την τηλεϊατρική, τέλος, η πανδημία επιτάχυνε τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, για την εξ αποστάσεως παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας, τη συνταγογράφηση, και την έκδοση πιστοποιητικών.

«Σήμερα, αναπτύσσουμε Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ξεκινώντας από το Καστελόριζο και τη Σύμη, και συνεχίζουμε σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικής, ενώ ήδη, λειτουργούμε Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικης και Τηλεψυχιατρικής στη 2η Υγειονομική μας Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Μέσα στο 2022, δεχθήκαμε 1.214 ραντεβού, εκ των οποίων 493 αφορούν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες».