Για την ευλογιά των πιθήκων και τον κοροναϊό, ο οποίος καραδοκεί, μίλησε στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Ειδικότερα για την πανδημία κοροναϊού η κ. Λινού ανέφερε πως η νόσος βρίσκεται σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ επισήμανε ότι λειτουργούμε σαν να έχουμε συνθηκολογήσει άνευ όρων.

«Λειτουργούμε αυτή τη στιγμή σαν να έχουμε συνθηκολογήσει άνευ όρων. Δεν παίρνουμε μέτρα προστασίας, αποδεχόμαστε ότι πάρα πολλοί θα νοσήσουν, όμως αυτό δεν είναι λύση γιατί ο κοροναϊός είναι εδώ και μπορεί να μεταλλαχθεί. Δεν ξέρουμε εάν η μετάλλαξη θα είναι μία νόσο εξίσου ήπια με την παρούσα μορφή ή θα γίνει πιο επιθετική», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Στα 500.000 τα ενεργά κρούσματα – Το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας μέχρι τώρα

Σε περίπτωση που νοσήσουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών η κα Λινού υπογράμμισε πως θα πρέπει να τηρήσουμε μία καλή διατροφή και ηπιότερη ζωή, ενώ εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και έχουμε υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να δούμε άμεσα γιατρό.

Εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Ακόμα αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων για την οποία ο ΠΟΥ χτύπησε «καμπανάκι». Η κ. Λινού τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ αναγκαίο κρίνεται να προετοιμαστεί κατάλληλα και η πολιτεία με την αγορά εμβολίων.

«Πρέπει να ανησυχούμε, παρότι θεωρήθηκε αρχικά ότι είναι ήπια νόσος, δεν είναι. Έχει δύσκολα συμπτώματα, πόνο, κνησμό, πληγές. Μεταδίδεται εύκολα, είναι «ξαδερφάκια» με την ευλογία, που είναι η σοβαρότερη πανδημία που έχει πλήξει την ανθρωπότητα».

Η κα Λινού δήλωσε στο MEGA πως η νόσος μεταδίδεται εύκολα μέσω κοντινών επαφών.