Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονταν από την Πεντέλη. Καίγονταν σπίτια στο Ντράφι, ένας πυκνός καπνός είχε σκεπάσει το βουνό, τα εναέρια μέσα μόλις διακρίνονταν, μέσα στους καπνούς που επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή καθόλου δεν βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ριπές του ανέμου έφταναν στις 7 χθες το απόγευμα έως και τα 8 μποφόρ. Οι Air Tractors δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν και αποχώρησαν. Παράλληλα δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Canadair από Ελευσίνα και 2 Canadair από Θεσσαλονίκη να βοηθήσουν στην πυρόσβεση με την προϋπόθεση ότι θα προλάβουν το φως της ημέρας. Η κατάσταση είναι τραγική, ο καπνός διακρίνεται από τα βόρεια προάστεια, η μυρωδιά του καμένου έντονη και τα αποκαΐδια εκτοξεύονταν σε μεγάλη έκταση, ο ουρανός της Αττικής σκοτείνιασε. Λίγο πριν τις 19:00 της Τρίτης δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους στο Ντράφι, με προορισμό την Παλλήνη. Παράλληλα, εκτός του 112, στον Ντράφι άνθρωποι με ντουντούκες ενημέρωναν όσους δεν έχουν ακόμα φύγει, να εκκενώσουν άμεσα προς Παλλήνη. Εκκενώθηκε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, δόθηκε εντολή για εκκένωση και της Ανθούσας προς το Γέρακά. Για άλλη μια φορά η Πεντέλη καίγεται, η συγκεκριμένη φωτιά, λέει η Πυροσβεστική, είναι δύσκολη, κυρίως προς τη Νέα Πεντέλη Το ξημέρωμα θα γίνει η πρώτη απογραφή της καταστροφής με την ελπίδα ότι έως τότε, οι δυνάμεις της πυρόσβεσης θα την έχουν οριοθετήσει.

***
Η οργή του Ποσειδώνα φέτος ήταν βαριά

Τρίτη πρωί στην Σούδα, στην 115 Πτέρυγα Mάχης, στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου, στο κέντρο αυτής βρισκόταν ένα αμερικανικό F-35, δεξιά του ένα επίσης αμερικανικό F-15 και αριστερά του ένα ελληνικό F-16. Ήταν η τελετή με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της άσκησης «Poseidon’s Rage 22″. Ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών, λέγεται όταν μια άσκηση φθάνει στο τέλος της. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σούδας, «φωλιά» των πιο εξελιγμένων F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στο περιθώριο της τελετής έπιασε κουβέντα με τους Αμερικανούς πιλότους των F-35, αλλά και των F-15. Τι του είπαν οι Αμερικανοί, για τους οποίους να σημειώσω ότι είναι όλοι τους πιτσιρικάδες και κυβερνούν ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς πανάκριβο. Του μίλησαν για τους Έλληνες πιλότους που μαζί μετείχαν στην άσκηση. Έδειχναν ενθουσιασμένοι για τον επαγγελματισμό τους των Ελλήνων χειριστών των F-16, για τον τρόπο που χειρίζονται έκτακτες καταστάσεις, για τον τρόπο των αναχαιτίσεως, για την άψογη συνεργασία που είχαν τα αεροπλάνα τους με τα F-35 και τις μανούβρες πo πραγματοποιούσαν: «Είναι πολύ καλοί», του είπαν. Πέταξαν φτερό με φτερό με τους Έλληνες στο Αιγαίο, στην ηπειρωτική χώρα, νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου ο χάρτης Μπαχτσελί εμφάνιζε την περιοχή τουρκική: «Αυτή τη φορά η οργή του Ποσειδώνα ήταν βαριά», ακούστηκε να λέει ανώτατος αξιωματικός. Και οι Αμερικανοί πιλότοι μίλησαν για την πολυπλοκότητα της άσκησης, ότι είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν μαζί με Έλληνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο Α/ΓΕΕΘΑ τους μιλούσε για την εμπειρία του από τα F-35. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που βρισκόταν μπροστά στα F-35. Η πρώτη ήταν στο Τέξας όταν επισκέφθηκε την γραμμή παραγωγής. Σ΄έναν υποσμηναγό του F-35, του είπε χαμογελώντας «The F-35 is loading for Greece». Ο νεαρός Αμερικανός πιλότος χαμογέλασε και μπήκε στο πιλοτήριο του αεροσκάφους του.

***
Ο Μενέντεζ και η υπέρπτηση στη Ζουράφα

Σήμερα (όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί και αυτός στο Τέξας στην γραμμή παραγωγής των F-35. Χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) συναντήθηκε με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Συζήτησαν τα πάντα, κυρίως τις προκλήσεις της Άγκυρας. Την ώρα που γινόταν η συνάντηση έγινε γνωστό για την νέα υπέρπτηση τουρκικών F-16 πάνω από το νησάκι Ζουράφα. Και τις 26 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που πραγματοποποίησαν αυτή τη φορά, όχι drones, αλλά τουρκικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους όρους αναβάθμισής των τουρκικών μαχητικών είναι να σταματήσουν οι Τούρκοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας. Ο γερουσιαστής αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τέλος Αυγούστου, για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών

***
Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα»

Το μήνυμα «να μην αποτελούν όλα επιτέλους πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης και διαφωνίας με την κυβέρνηση» έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τρίτης, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Εχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα. Έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία, όχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά και ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας, διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η δημοκρατία θα εξοστρακίσει στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν»

***
Εκείνη την ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του νέου βιβλίου, 400 σελίδων, του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 26 Ιουλίου, στο Βυζαντινό Μουσείο. Ανάμεσα στα άλλα στο βιβλίο αναφέρεται και στην περίφημη Σύνοδο Κορυφής των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων Ηγετών. Έπειτα από εκείνη τη Σύνοδος ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε τις εκλογές και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανήλθε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το νέο βιβλίο αναφέρεται στην Ελλάδα των μνημονίων, στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Στο βιβλίο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει μια προσωπική μαρτυρία για αυτό που έχει ο ίδιος αποκαλέσει «ο πόλεμος της γενιάς μας» και ανατρέχει στα μεγάλα γεγονότα της περιόδου των μνημονίων, με έμφαση στο «κούρεμα» του χρέους, την περίφημη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που είχε με τον Σόιμπλε, και αργότερα τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

***
Αίθουσα Πεπονή στο ΑΣΕΠ

Tο όνομα του πρώην Υπουργού Αναστασίου Πεπονή δόθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, σε αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου του αείμνηστου πολιτικού και ιδρυτή του. Η κίνηση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το ΑΣΕΠ, το οποίο επιτελεί, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, το έργο του στον κρίσιμο τομέα προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση, με γνώμονα την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας επί είκοσι οκτώ (28) συνεχή έτη. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος τέλεσε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πινακίδας «Αίθουσα Αναστάσιος Πεπονής», χαρακτήρισε στην ομιλία του την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού με το νόμο 2190 του 1994 ως μία πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία φέρεται ισοπαλώς στο πάνθεο των μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, τόνισε, το έργο του Πεπονή επέζησε της δικής του βιολογικής παρουσίας.

***
Γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής ομιλεί για τους Πασόκους;

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά τελευταίως ο Πρόεδρος της Βουλής όλο για το έργο επιφανών στελεχών του ΠαΣοΚ ομιλεί. Μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Φίλιππου Πετσάνλικου όταν αποκάλυπτε το πορτραίτο του στο Εντευκτήριο βουλευτών. Μίλησε χθες και για τον Αναστάσιο Πεπονή υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ήτα ο πρώτος που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Γιατί άραγε ο Πρόεδρος της Βουλής άρχισε να ομιλεί με θερμά λόγια για τους πασόκους; Τον ρώτησα και ιδού τι απάντηση έλαβα: «Μόνον από μακρόν χρόνο αποβιώσαντες μπορεί κανείς να επαινεί στην Ελλάδα ατιμωρητί».

***
Χαμός στο Twitter για τον μειωμένο πληθυσμό της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της απογραφής 2021, που βγάζουν μειωμένο τον ελληνικό πληθυσμό κατά 383.805 σε σχέση με την απογραφή του 2011, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν «ασυγκίνητους» τους χρήστες των social media. Είναι γεγονός ότι η λέξη «απογραφή» έγινε, μαθαίνω, μία από τις κορυφαίες τάσεις (trend) στο Twitter στην Ελλάδα και οι χρήστες, πότε προβληματισμένοι, ποτέ οργισμένοι και συνήθως με σαρκασμό και χιούμορ, σχολιάζουν τα αποτελέσματα, με αρκετούς εξ αυτών να καταγγέλλουν ως «αναξιόπιστη» την απογραφή και πολλούς άλλους να ζητούν μέτρα από το κράτος. Θέλετε ένα παράδειγμα: Το γεγονός ότι η απογραφή του 2021 διήρκησε περίπου επτά μήνες, όπως έγραψαν πολλοί, σχολίασε με χιούμορ ένας χρήστης του Twitter. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του, «Μειωθήκαμε, λέει, κατά 350.000. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να μας μετρήσουν, έχουμε μειωθεί κι άλλο…». Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα της μετανάστευσης πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη, αλλά και για να αποφύγουν τα γνωστά μειονεκτήματα της χώρας μας, που δεν οφείλονται μόνο στα μνημόνια, ανέδειξαν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

***
Ανδρουλάκης: Το δημογραφικό είναι μείζον θέμα

Τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2021 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σχολίασε με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εστιάζοντας τις παρατηρήσεις του στο Δημογραφικό πρόβλημα που αναδεικνύεται. Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης «το Δημογραφικό είναι το μείζον θέμα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Η μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατά 3,5%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας δημογραφικής παρακμής και της μεγάλης φυγής των νέων στο εξωτερικό».

***
Μια παραίτηση πνευμονολόγου στη Μήλο αυτό το καλοκαίρι

Την παραίτησή της από το Κέντρο Υγείας Μήλου υπέβαλε η πνευμονολόγος Άννα Νικολάου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της δομής, και μάλιστα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου Κωνσταντίνου Μακρή, η πνευμονολόγος παραιτήθηκε και έφυγε από το νησί, καθώς δεν μπορούσε να βρει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να διαμείνει. «Δυστυχώς οι προσπάθειές μας για στελέχωση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας συναντούν εμπόδια», αναφέρει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Απλώς να σημειώσω ότι πριν από λίγες εβδομάδες, υπήρξε κόντρα μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου του Κέντρου Υγείας, για το ζήτημα της φιλοξενίας του ορθοπεδικού που πήρε απόσπαση στο νησί. Έτσι χάθηκε μια ευκαιρία για το νησί…

***
Πώς ο Musk διαφήμισε την Ελλάδα

Αυτές οι φωτογραφίες του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου του Elon Musk πλάι στην ελληνική σημαία κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ήταν στιγμιότυπα από τις σύντομες, πολύ σύντομες διακοπές του στην Ελλάδα, αλλά άφησαν το αποτύπωμά του στην χώρα μας. Μερικοί λένε, πως ήταν μια καλή διαφήμιση για το ελληνικό καλοκαίρι, τις ελληνικές θάλασσες, το καταγάλανο Αιγαίο και για τον τουρισμό. Ο 51χρονος επιχειρηματίας ταξίδεψε την περασμένη Παρασκευή από τις ΗΠΑ στη Μύκονο και τη Δευτέρα βρισκόταν ήδη στον δρόμο της επιστροφής. Ο ίδιος, ο Musk, πάντως, φρόντισε να ενημερώσει τους followers του ότι έχει ήδη επιστρέψει στη δουλειά και στο εργοστάσιο της Tesla. Και όταν λέμε followers υπολογίστε ότι στο Twitter έχει περισσότερους από 100 εκατ. followers.