Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πλέον τα πρώτα σπίτια στην Πεντέλη, καθώς το πύρινο μέτωπο που καίει από το απόγευμα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και επεκτάθηκε σε πολλαπλά μέτωπα.

Οι εικόνες από το Ντράφι είναι συγκλονιστικές, αφού οι φλόγες να έχουν φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή είναι συγκλονιστικές, με τους πολίτες που βρίσκονται στην πάνω πλευρά του Ντραφίου, προς την Καλλιθέα Πεντέλης, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είτε προς την Παλλήνη είτε προς την Ανθούσα.

Μάλιστα, μία ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να την μεταφέρουν με καρέκλα οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού προηγουμένως έσπασαν τις πόρτες του σπιτιού της για να μπουν μέσα.

Δείτε το βίντεο:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
05:46

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 σπίτια με ζημιές στην περιοχή που βρίσκεται στο Ντράφι. Είναι τα σημεία, στα οποία οι πυροσβέστες επιχείρησαν για να διασώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Ακόμα μια εικόνα γροθιά στο στομάχι απεικονίζει άνθρωπο που έχει μείνει στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ντράφι και προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες με ένα λάστιχο.

Η κατάσταση στο Ντράφι είναι δραματικοί. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πάνε πόρτα – πόρτα για να εκκενωθεί ο οικισμός, καθώς η φωτιά πλησιάζει. Όμως αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να αποχωρήσουν. Περίπου 200 σπίτια είναι σε κίνδυνο…

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στα σημεία πυρκαγιάς στη Πεντέλη βρίσκονται σε ετοιμότητα 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα Θριάσιο και Γ. Γεννηματάς για εγκαυματίες.

Ο συντονισμός των δυνάμεων του ΕΚΑΒ γίνεται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ όπου ήδη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου20:07

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Παράλληλα δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Canadair από Ελευσίνα και 2 Canadair από Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα ελικόπτερα και ενισχύονται με άλλες εναέριες δυνάμεις από τη περιφέρεια.

Δείτε όλες τις εξελίξεις live από το MEGA

Εντολή εκκένωσης για Ντράφι και Ανθούσα

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 19:00, δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους στο Ντράφι, με προορισμό την Παλλήνη. Παράλληλα, εκτός του 112, στον Ντράφι άνθρωποι με ντουντούκες ενημερώνουν όσους δεν έχουν ακόμα φύγει, να εκκενώσουν άμεσα προς Παλλήνη.

Λίγο πριν τις 20:00, νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση της Ανθούσας με προορισμό προς Γέρακα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς έχει δοθεί εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι και στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

«Μάχη» σε δύο μέτωπα

Αυτή τη στιγμή στην Πεντέλη, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα: ένα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη.

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μάλιστα, ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι ζητήθηκε και από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο πρόεδρός μας. για να απομακρυνθούμε από το σημείο», τόνισε ο κ. Γιάνναρος.