Ένα στρατός 180 νέων, χωρισμένων σε 16 ομάδες χτυπούν καθημερινά σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο απολογισμός της δράσης τους είναι πρόκληση σωματικής βλάβης κάθε 20 ώρες, ένας φόνος κάθε μήνα.

Πριν από λίγες ημέρες δίπλα σε δημοτικό σχολείο της Ηλιούπολης, μαθητές δέχτηκαν επίθεση από συνομηλίκους τους.

Με μαχαίρι

Με την απειλή μαχαιριού ο ανήλικος μαζί με ένα συνομήλικό του, προσέγγισαν πέντε παιδιά και τους πήραν τα κινητά τους.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ο ένας από τους δράστες συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ανηλίκων

Χτυπούν στο ιστορικό κέντρο

Στο κέντρο της Αθήνας, τα μέλη των συμμοριών φθάνουν τα 60 με 70 άτομα. Αποτελούνται από ομάδες των 12 ατόμων και χτυπούν συνήθως στο ιστορικό κέντρο.

Οι συγκεκριμένες συμμορίες δραστηριοποιούνται γύρω από την περιοχή της Ακρόπολης, τη Διονυσίου, Αρεοπαγίτου, το Μοναστηράκι, το θησείο και το Ψυρρή. Συνήθως επιλέγουν να ληστέψουν συνομήλικους τους είτε τουρίστες που έχουν πάνω τους λεφτά.

Οι κόκκινες περιοχές

Το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψαν τον χάρτη των 16 μεγαλύτερων συμμοριών ανηλίκων στην Αττική. Πέρα από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι ανήλικοι χτυπούν στην Καισαριανή, τον Βύρωνα και στου Ζωγράφου, στα Πατήσια, τον Κολωνό και τα Σεπόλια. Εγκληματικό παρών δίνουν όμως και σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως την Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα αλλά η δράση τους φθάνει μέχρι και τα βόρεια προάστια, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι και την Κηφισιά.

Εγκληματικότητα ανήλικων 2021

Μέσα στο 2021 σημειώθηκαν 12 ανθρωποκτονίες από παιδιά ηλικίας 7 έως 17, κατηγορήθηκαν για 26 βιασμούς, προκάλεσαν 422 σωματικές βλάβες. Πάνω από 2000 (2021) κλοπές και διαρρήξεις σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος, 24 κλοπές με αρπαγές θυμάτων, 313 ληστείες ενώ 444 ανήλικοι συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών και 335 για παράνομη οπλοκατοχή ή οπλοχρησία.

Συνολικά από τους 5.460 ανηλίκους που συνελήφθησαν μέσα στο 2021, η πλειοψηφία προέρχονταν από την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα.