Επειδή πολύς λόγος έγινε για την πιθανότητα πώλησης μαχητικών F-16 Viper, στην Τουρκία και αναβάθμισης άλλων F-16, πληροφορίες που εντάθηκαν κυρίως μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν και μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανό αξιωματούχος έσπευσε αμέσως από τη Μαδρίτη να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις (και διευκρινίσεις). Τι είπε; Το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που ισχύει στους αμερικανικούς νομοθετικούς κανόνες: «τον τελευταίο λόγο ως προς το μέλλον των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να τον έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ». Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα πως η Τουρκία «δεν ζήτησε τίποτα» ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ, προκειμένου να άρει το βέτο.

Δείτε τώρα πως έχει το όλο ζήτημα: Στην κυβερνητική πλευρά των Δημοκρατικών υπάρχουν πολλές και επίσημα διατυπωμένες διαφωνίες και ενστάσεις απέναντι στην Τουρκία, με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να πωληθούν δηλαδή F-16 στην Άγκυρα. Ωστόσο η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει μία βοηθός υπουργός Άμυνας, αλλά τι αποφασίζει το Κογκρέσο. Υπάρχουν νόμοι και κανείς, ούτε ο πλανητάρχης μπορεί να τους προσπεράσει.

***
Όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας

Στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

***
Έτοιμος ο ελληνικός στόλος για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Να σημειώσω εδώ ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Σουηδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας. Εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις με Φινλανδία και Σουηδία και δήλωσε πως ο ελληνικός στόλος έτοιμος να παίξει κομβικό ρόλο στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

***
Η αναδίπλωση του Ερντογάν

Τώρα θα σας πω πως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τη συμφωνία Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία: Η συμφωνία αυτή η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

***
Πηγαδάκι Δένδια- Ερντογάν- Καλίν- Τσαβούσογλου

Συνομιλία με τους εκπροσώπους της Τουρκίας είχε ο Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν. Όλοι αυτοί υποτίθεται πως έχουν διακόψει κάθε επικοινωνία με την Ελλάδα. Μαζί με τον Νίκο Δένδια ήταν επίσης ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ο Πολωνός Ζμπίγκνιεφ Ράου και ο Πορτογάλος Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο.

***
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Την ώρα που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συσκέπτονταν στη Μαδρίτη, πως θα ενισχύσουν τη Συμμαχία στην Ευρώπη και πως θα στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, μια χώρος μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία (που έκανε και στη Μαδρίτη ανατολίτικα παζάρια) έστελνε τα αεροσκάφη της (επανδρωμένα και μη) να αμφισβητήσουν για άλλη μια φορά κυριαρχικά δικαιώματα άλλης χώρας- μέλους της Συμμαχίας. Με ένα μπαράζ 64 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου πραγματοποίησαν την Τετάρτη τα τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα οι 34 εξ αυτών έγιναν από ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Οι υπόλοιπες 26 έγιναν από 3 αεροσκάφη ATR-72 ναυτικής συνεργασίας και 4 από τουρκικά μαχητικά.

***
Οι Σκανδιναβικές εξαγωγές προς την Τουρκία

Ας δούμε τώρα τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Σουηδία και την Φινλανδία για τις οποίες πανηγυρίζει ο τουρκικός τύπος. Αν και υπάρχουν κάποιες αδιευκρίνιστες πληροφορίες ότι η Τουρκία εισάγει μηχανισμούς για τα UAV, της (πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί) στο κείμενο που υπέγραψαν οι δύο αυτές σκανδιναβικές χώρες με την Τουρκία (αν κανείς το μελετήσει προσεκτικά) δεν γίνεται καμία αναφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν. Άλλωστε οι άδειες για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων είναι εθνική απόφαση και όχι ευρωπαϊκή. Επισημαίνεται ακόμα ότι υπάρχουν χώρες σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές οπλισμού προς την Τουρκία.

***

Ένα νομοσχέδιο με διατάξεις για την εκλογική διαδικασία

Δεν ήθελε και πολύ να ενισχύσει τα σενάρια της εκλογολογίας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην εκλογική διαδικασία. Περιλαμβάνει ακόμα τη διάταξη, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από φορείς και την αντιπολίτευση, με την οποία αφαιρείται από τους επικεφαλής των παρατάξεων στου δήμους, η δυνατότητα να θέτουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγοντα. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα ευρύ φάσμα διατάξεων που αφορούν στην εκλογική διαδικασία, τον έλεγχο δαπανών των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η αντιπολίτευση, μαθαίνω πως βρίσκεται σε θέση μάχης για το νομοσχέδιο αυτό, αναφέροντας ότι υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες μειώνονται οι ποινές για κόμματα και πολιτικούς που παραβιάζουν το νόμο για την χρηματοδότησή τους. Ειδικά για αυτό, όμως το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι περιλαμβάνονται διατάξεις για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, με πιο σαφείς διατυπώσεις ως προς τα ακριβή ποσά των κυρώσεων που αφορούν κόμματα που δεν τηρούν τους κανονισμούς, είτε αυτά λαμβάνουν είτε δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, καθώς και κυρώσεις για παραβίαση των κανονισμών για τις χρηματοδοτήσεις την προεκλογική περίοδο ισχύουν και για τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

***
Ο Κούρος από το Ιράν πάει Μαξίμου

Με τον αριστούχο μαθητή Κούρο Ντουρμοχαμαντί, παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν που έφτασε με μια πλαστική βάρκα, σε μια ακτή της Λέσβου πριν από τρία χρόνια, επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τον συνεχάρη λέγοντάς του ότι αποτελεί παράδειγμα και είναι πηγή αισιοδοξίας. Επίσης, τον κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου να συζητήσουν. Ο Κούρος έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, μέσα σε τρία χρόνια όχι μόνον έμαθε άψογα ελληνικά, αλλά πρώτευσε και στις εξετάσεις. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρωθυπουργό.

***
Επικρατείας ή Α Αθηνών; Ιδού η απορία

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβαίνει την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου: Με τον Πρωθυπουργό συζητούν τακτικά και θέματα εσωτερικά και θέματα εξωτερικά», όπως μαθαίνω. Αυτή τη φορά όμως με την εκλογολογία να πλανάται πάνω από τους πολιτικούς μια επίσκεψη του πρώην επιτρόπου στο Μαξίμου μπορεί και να έχει ενδιαφέρον: «Θα είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές;», τον ρώτησα ευθέως. Τον βρήκα στην Ρώμη όπου μετέχει σε ένα συνέδριο για τη Μεσόγειο και μου απάντησε αμέσως: «Βεβαίως και θα είμαι υποψήφιος». Πού όμως; Στο Επικρατείας ή στην Α Αθηνών», τον ξαναρώτησα για να απαντήσει «αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός». Ίδωμεν. Γιατί λέω «ίδωμεν»; Επειδή φαίνεται πως δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα της υποψηφιότητας, γιατί εάν είχε κλείσει, όπως μου λέει ένας παλαιός πολιτικός και φίλος της στήλης θα είχε ανακοινωθεί. Εδώ, λέει πάλι ο φίλος, τόσα ονόματα εξωκοινοβουλευτικών υπουργών έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες.

***
Μετά τον σάλο για το Turaegean κάνουν ΕΔΕ

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας, διέταξε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

***
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Άδωνη για το Turkaegean

Kρεσέντο υποκρισίας» καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχολιάζοντας ότι «ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ «Βόρεια Μακεδονία» παρέδωσε στην Τουρκία το Turkaegean».