Συνάντηση μίας ώρας είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μία συνάντηση που ο Ερντογάν ήθελε πολύ και ο Μπάιντεν φρόντισε να του τη δώσει όταν είχε ήδη πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήδη από την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Οι αιχμές για Τουρκία – Ικανοποίηση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το τετ – α – τετ του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογο του κράτησε μία ώρα περίπου και ξεκίνησε με τον Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες για την στάση του στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας αλλά και για τις προσπάθειες του να συμβάλει στο διάδρομο των σιτηρών από την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Tίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για τα F-16

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε στο διάδρομο των σιτηρών από την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περεταίρω αυτά τα θέματα», δήλωσε ο Μπάιντεν στην έναρξη της συνάντησης.

«Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ πυκνή και πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα απτά και ικανοποίηση» ανέφερε ο Ερντογάν. «Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της Συμμαχίας και για τη διαδικασία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος. Όπως είπε «η σύγκρουση των δύο χωρών και οι αρνητικές επιπτώσεις καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μία λύση στο ζήτημα αυτό και να καλλιεργήσουμε διπλωματικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Θα προσπαθήσω κι εγώ να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

Και οι κάμερες αποχώρησαν με τον Μπάιντεν να τον ευχαριστεί για ακόμα μία φορά.

Παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού από την πλευρά της Τουρκίας ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του ΕΡντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Από την πλευρά των ΗΠΑ παρόντες ήταν τόσο ο ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν όσο και ΥΠΑΜ, Λόιντ Όστιν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούσαν ότι ο Ερντογάν θα θέσει στον Μπάιντεν τόσο το ζήτημα των αμερικανικών μαχητικών F-16 όσο και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Στην ατζέντα αναμενόταν να είναι και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για τη βόρεια Συρία. Με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου να αναμένονται την Πέμπτη, οπότε ίσως να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον αμερικανό ομόλογο του κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων και αφού η Άγκυρα έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Όπως είπε «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα ωστόσο με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε σε δημοσιοφράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όντως  υπήρξαν διαρκείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, υπογραμμίζοντας όμως πως «το Κογκρέσο θα έχει τον τελικό λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις».