Διπλά υπερήφανοι θα πρέπει να αισθάνονται οι νέοι Ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας γιατί εφέτος από τη Σχολή Ικάρων αποφοιτούν άλλες οκτώ Ελληνίδες. Οι τέσσερις από αυτές είναι ιπτάμενες, φέρουν με καμάρι την «πουλάδα» στη στολή και σε λίγο καιρό θα πετούν στο Αιγαίο με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5 και F-4. Θα πετούν μαζί ή φτερό με φτερό με τους άνδρες συναδέλφους τους, φρουροί και αυτές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας. Οκτώ απόφοιτες της Σχολής Ικάρων εφέτος, οι μισές ιπτάμενες και άλλες μισές μηχανικοί αεροσκαφών, πέρασαν με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες και εντάσσονται στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει σημασία γιατί εφέτος αποφοίτησαν τόσα πολλά κορίτσια. Θέλησαν να δώσουν σε αυτή την Σχολή που μέχρι πρότινος ήταν ανδρικό οχυρό, είτε επειδή από μικρές ήθελαν να γίνουν πιλότοι, είτε να υπηρετήσουν την πατρίδα ως αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Δούλεψαν σκληρά για να περάσουν τις δύσκολες εξετάσεις και τη δυσκολότερη εκπαίδευση, την ώρα μάλιστα που οι προκλήσεις και οι απειλές εναντίον της χώρας μας αυξήθηκαν, την ώρα που η Πολεμική Αεροπορία ανανεώνει, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τον στόλο της.

***

Η «πουλάδα» της Αεροπορίας είναι και γένος θηλυκού

Ποιος είπε ότι η κατάκτηση των αιθέρων (και κυρίως του ουρανού Αιγαίου) είναι ανδρική υπόθεση; Οι υποσμηναγοί (Ι) των F-16 Χρυσάνθη Νικολοπούλου μόλις 27 ετών πετά εδώ και δύο χρόνια στο Αιγαίο, όπως και η Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία μάλιστα εντυπωσίασε τους συμμάχους και κυρίως του Αμερικανούς όταν πετώντας με ένα Phantom-4 σε μια από τις ασκήσεις του «Ηνίοχου» που διεξήχθη στο FIR Αθηνών. Ακόμα η υποσμηναγός (Ι) των Mirage Θεοδώρα Δούρου, 28 ετών, από την Μαλεσίνα Φθιώτιδας, όταν απογειώνεται από την Τανάγρα για περιπολία ή για αναχαίτηση εναέριου εισβολέα έχει πλήρη την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν περνά εξ άλλου απαρατήρητο ότι στην Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί και η υποσμηναγός Ιωάννα Χρυσαυγή που ήταν η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε Φάντομ, σήμερα είναι εκπαιδεύτρια πιλότων.

***

Γυναίκα πιλότος και στα Σούπερ Πούμα

Υπάρχουν όμως και άλλες Ελληνίδες στην Πολεμική Αεροπορία, που υπηρετούν είτε σε μεταγωγικά αεροσκάφη, είτε σε ελικόπτερα, όπως η Αγαύη Κουσουράκη που το πάθος, η σκληρή δουλειά και η πίστη στους στόχους της την έκαναν να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Super Puma και υπασπίστρια σήμερα του υφυπουργού Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά.

***

Το τελευταίο καλοκαίρι προ των εκλογών

Ένα Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται σήμερα δια ζώσης και ένα άλλο θα γίνει προς το τέλος Ιουλίου, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές τον Αύγουστο. Οι άδειες των υπουργών έχουν εφέτος, σε αυτό το τελευταίο καλοκαίρι προ των εκλογών, σημασία αν και ακόμα δεν έχουν συζητηθεί. Οι περισσότεροι όμως υπουργοί (που και αυτοί ζουν σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο) ζητούν ήδη 15νθήμερη άδεια τον Αύγουστο και στα υπουργεία τους θα τους αντικαταστήσουν είτε οι αναπληρωτές υπουργοί (εάν υπάρχουν) είτε οι υφυπουργοί είτε ακόμα οι γενικοί γραμματείς. Άλλωστε οι γενικοί Γραμματείς υπουργείων δεν πολιτεύονται και δεν έχουν να τρέξουν σε εκλογικές περιφέρειες όπως οι υπουργοί.

***

Ένα καλοκαίρι όπως το προηγούμενο

Αυτό το καλοκαίρι ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να το περάσει όπως τα προηγούμενα. Ίσως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις (τις φήμες, τις πληροφορίες, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις) για πρόωρες εκλογές. Δηλαδή θέλει ένα καλοκαίρι που να μην λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα (όπως έκανε πέρυσι αλλά, το έκανε λόγω πανδημίας), να αφήσει όμως για ένα μήνα κλειστή μόνον την Ολομέλεια της Βουλής (από 29 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου) για το… Δεκαπενταύγουστο, να πει στους υπουργούς να μην αφήσουν εκκρεμότητες για το καλοκαίρι, να παραδώσουν σημειώματα με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους (ώστε να τα χρησιμοποιήσει στην ΔΕΘ), να αποφύγουν εντάσεις και γενικά δίνει ένα ολόκληρο μήνα στους βουλευτές και να κάνουν διακοπές και να οργώσουν τις εκλογικές τους περιφέρειες, Αύγουστο μήνα, με τα πανηγύρια και την εορτή της Παναγίας. Αν έχουν μάλιστα και μάσκα μαζί τους όλα εντάξει.

***

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Υπουργικό

Έτσι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει όχι με την πλήρη σύνθεσή του επειδή θα υπάρχουν τρεις απουσίες. Του Άδωνη Γεωργιάδη που βρίσκεται στην Αμερική, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και του Γιάννη Πλακιωτάκη που βρίσκεται στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον θα έχει η εισαγωγική ομιλία του Πρωθυπουργού (που θα αναφερθεί, όπως πιστεύεται στα ελληνοτουρκικά, στις εκλογές και πότε θα γίνουν, στην ακρίβεια, στο θέμα της βενζίνης κτλ.). Από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου ξεχωρίζω το θέμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την Δημοτική Αστυνομία, της ίδρυσης Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και την έγκριση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

***

Η τριμερής για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην 5η Τριμερή Συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας Κύπρου, Χαράλαμπο Πετρίδη και Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι τρεις υπουργοί επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού, της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους. Το κοινό ανακοινωθέν εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – Η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της με αποφασιστικότητα υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***

Ο Σουλτάν Αλ Τζάτζιερ

Ο Σουλτάν Αλ Τζάτζιερ δεν είναι σουλτάνος, με τη στενή έννοια, αλλά υπουργός Τεχνολογίας και Επενδύσεων των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων (με ντοκτορά στα ενεργειακά) και έτσι είναι το όνομά του. Έρχεται στην Αθήνα για να συζητήσεις business (διάβαζε επενδύσεις), μαζί με τους επικεφαλής των 21 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας του. Τι είδους επιχειρήσεις όμως ενδιαφέρουν τους Άραβες; Σε αυτή την φάση μόνον τα ενεργειακά και συγκεκριμένα το «πράσινο υδρογόνο» και ότι έχει σχέση με την ενέργεια. Θα είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά θα δει και τους υπουργούς Άδωνη Γεωργιάδη, Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Να σημειώσω εδώ την στρατιωτική συνεργασία που υπάρχει στις δύο αυτές χώρες, έχουν γίνει κοινές ασκήσεις με τις Πολεμικές Αεροπορίας και Ελλάδα και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία αμυντικής συνδρομής.

***

Είναι έκπληξη οι πρόωρες εκλογές;

Ειπώθηκε πως ήταν έκπληξη όταν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, έδωσε (και μάλιστα από τηλεοράσεως) ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Είπε συγκεκριμένα: «θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό, θα βοηθήσει σημαντικά. Με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία». Αλλά η πρόβλεψη ή πρόταση (όπως θέλετε πείτε την) του βουλευτή Θεσπρωτίας δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Καθημερινώς στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ προβλέπουν ημερομηνίες πρόωρων εκλογών, στα «πηγαδάκια» που σχηματίζουν. Μάλλον πίσω έμεινε ο κ. Γιόγιακας με εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, γιατί το σενάριο αυτό κάηκε σχεδόν από όλους τους γαλάζιους βουλευτές που προβλέπουν πλέον εκλογές στις 16 Οκτωβρίου, ακόμα και εάν αυτές διαψεύδονται. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άρχισαν τις προεκλογικές προετοιμασίες τους. Τι είδους προετοιμασίες; Από προεκλογικές ομιλίες, συγκεντρώσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις ακόμα και περιοδείες. Να, για παράδειγμα η ΝΔ όρισε πενταμελές κλιμάκιο βουλευτών για περιοδεία στη Ρόδο στις 24 Ιουνίου. Άλλα κλιμάκια βουλευτών θα περιοδεύσουν επίσης σε όλη την Ελλάδα. Ποιος ο λόγος να γίνουν αυτές οι περιοδείες; «Ζέσταμα μηχανών ενόψει εκλογών», λένε οι βουλευτές. Και προσθέτουν όμως με νόημα και κάτι άλλο: «Δεν θα υπήρχε αυτό το ζέσταμα εάν οι εκλογές διεξαχθούν μετά από έναν χρόνο». Πάντως ο Πρωθυπουργός ομιλεί για εκλογές την άνοιξη του 2023. Ακόμα και στην Κύπρο που πήγε την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν το 2023 σε Ελλάδα και σε Κύπρο (προεδρικές εκλογές), λέγοντας πως το 2023 θα είναι εκλογικό έτος και για τις δύο χώρες.

***

Σε 3 μέρες σε 3 ευρωπαϊκές πόλεις

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε το πρωί της Δευτέρας συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Hans Dahlgren. Οι δυο τους έχουν πολύ καλή φιλική σχέση καθώς στο παρελθόν ο Έλληνας υπουργός είχε επισκεφτεί τη Στοκχόλμη. Σήμερα η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση. Την Τρίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, την Τετάρτη θα συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Στρασβούργο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η εβδομάδα κρίνεται ωστόσο ιδιαιτέρως σημαντική καθώς αναμένεται η έγκριση για το καθεστώς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ για Ουκρανία και Μολδαβία, ενώ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ειδική Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Εφόσον αρθεί το αδιέξοδο με Βουλγαρία είναι πιθανόν να οριστεί η πρώτη διακυβερνητική για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όσο και στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και δεν αποκλείεται να υπάρχει αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

***

Με κορωνοϊό και ο Ανδρουλάκης

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης: «Έπειτα από 2,5 χρόνια ήρθε και η δική μου σειρά να νοσήσω με Covid19. Ο ιός είναι ακόμα εδώ, να προσέχετε την υγεία σας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

***

Νέα δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

JobsLink» λέγεται η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει για να διευκολύνει τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να βρουν δουλειά. Μέσω αυτής -και με τη σταθερή στήριξη ενός καθοδηγητή- ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον να εισέρχεται στην αγορά εργασίας. Η πλατφόρμα είναι δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Καμμιά Επιτροπή, Οργανισμός μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους δωρεές, με σωστή διαχείριση χρημάτων, προς το κοινωνικό σύνολο ή σε άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη