Θα αρχίσω σήμερα με μια θετική είδηση για την χώρα μας, που ανοίγει το δρόμο και για την επενδυτική βαθμίδα (και που είναι ο επόμενος στόχος): «Πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία άναψε και επίσημα το Eurogroup, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στις 20 Αυγούστου κλείνει μια περίοδος προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

***
Η αγωνία του κυρίου Ακάρ για τη φωτογραφία της στιγμής

Ο Χουλουσί Ακάρ, λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση που είχε με τέσσερις Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη, έψαχνε στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Έλληνας υπουργός είχε φθάσει καθυστερημένος στο ΝΑΤΟ και ο Ακάρ τον αναζητούσε. Έστελνε μάλιστα και απεσταλμένους να τον βρουν. Ήταν πλέον εμφανέστατο ότι οι Τούρκοι ήθελαν να υπάρχει ένας δίαυλος ανοικτός με την Ελλάδα και αυτός θα ήταν με τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε. Δεν μπορείς να την πεις και τυχαία, τη στιγμή που ο κ. Ακάρ την επιζητούσε. Έγινε στα όρθια, κάτω από την εξέδρα της αναμνηστικής φωτογραφίας και δεν διήρκησε ούτε πέντε λεπτά. Οι κάμερες καραδοκούσαν να αποθανατίσουν δήθεν την στιγμή. Και για αυτό φρόντισαν οι Τούρκοι, αφού ο κ. Ακάρ σε κάποια στιγμή έδειξε την κάμερα και τους φωτογράφους στον Έλληνα υπουργό. Το κλίμα ήταν καλό με τον κ. Παναγιωτόπουλο να του λέει ότι για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις και απειλές: «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, δεν πρέπει να γυρίσουμε στις εντάσεις, δεν συμφωνείς;» είπε στον κ. Ακάρ ο οποίος έδειξε να συμφωνεί.

***
Και τις προάλλες έψαχνε τον Έλληνα υπουργό

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Ακάρ φάνηκε να παίρνει το μήνυμα και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός αυτός ήθελε να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό. Το δήλωσε άλλωστε στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Εκεί φάνηκε πως υπήρχε η πρόθεση να πέσουν οι τόνοι. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ακάρ δείχνει ότι κατανοεί τι του λέει ο υπουργός. Και άλλες φορές συνέβη αυτό, τότε που πάλι έψαχνε στο ΝΑΤΟ τον κ. Παναγιωτόπουλο δήθεν για να «τσεκάρουν» εάν τα κινητά τους είναι… σωστά. Αλλά την άλλη ημέρα υπήρξαν και παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Όπως συνέβη και τις άλλες φορές ο κ. Ακάρ προσκάλεσε πάλι τον κ. Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την Άγκυρα (για να επισκεφθεί κι αυτός εν συνεχεία την Αθήνα), αλλά όπως του είπε ο Έλληνας υπουργός πώς να γίνουν τέτοιες επισκέψεις τη στιγμή που υπάρχουν προκλήσεις υπερπτήσεις και απειλές;

***
Το αεροπλανοφόρο, τα άρματα μάχης και η Ανατολική Μεσόγειος

Η αλήθεια είναι ότι οι άλλες επαφές (και όχι στο όρθιο) που είχε ο υπουργός στο ΝΑΤΟ ήταν πιο ενδιαφέρουσες. Για παράδειγμα συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γαλλίας και συζήτησαν θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο (Ανατολική κυρίως). Έτσι μην απορήσετε εάν και όποτε απαιτηθεί εμφανισθεί και αυτό το καλοκαίρι η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ. Συναντήθηκε επίσης με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και πέραν του γεγονότος ότι στο τραπέζι βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες της ανταλλαγής των σοβιετικής κατασκευής αρμάτων με τα γερμανικά. Είχε ακόμα συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας. της Αλβανίας, της Πολωνίας και πριν αναχωρήσει συναντήθηκε (αυτή συνάντηση όντως έγινε στα όρθια) με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, ο οποίος να σημειώσω πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία και ο υπουργός του είπε και δυο λόγια για την τουρκική προκλητικότητα.

Οι τούρκοι τον χαβά τους: 21 παραβιάσεις από drone

Πάντως για να ξέρετε ότι ενόψει της συνάντησης Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι Τούρκοι δεν έστειλαν χθες μαχητικά να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Έστειλαν όμως ένα UAV (πιο οικονομικό σε καύσιμα) το οποίο προέβη σε 21 (παρακαλώ) παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

***
Το δείπνο Μητσοτάκη με τον Σούπερ Μάριο

Δείπνο με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα έχει την προσεχή Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι θα είναι τα ενεργειακά και συγκεκριμένα οι ενεργειακοί οδοί για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, το κόστος του δανεισμού και τα επιτόκια, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι και η Ιταλία έχει μεγάλο χρέος, αλλά η χώρα μας παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Μαζί με τον Πρωθυπουργό αναμένεται να ταξιδεύσει στην Ρώμη η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου Άννα- Μαρία Μπούρα. Υπενθυμίζω ότι πρεσβευτής της Ελλάδος στη Ρώμη είναι η Έλενα Σουρανή μέχρι προσφάτως διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Λίγο προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας των Εμιράτων, για επενδύσεις.

***
Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Την επομένη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ενώ στις 29 και 30 Ιουνίου στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου εκεί θα βρίσκονται ο Πρόεδρος Μπάιντεν αλλά και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτνογάν. Στις 5 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά από πρόσκληση της προέδρου του Ρομπέρτα Μετσόλα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και να μιλήσει στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (αδελφού κόμματος της ΝΔ) και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού, θα πει, το 2023 θα είναι εκλογικό έτος και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.

***
Βάφτισαν το ψάρι… κρέας

Κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στην φημισμένη ψαροταβέρνα της Καλαμάτας, «Το Ξημέρωμα», που βρίσκεται στην παραλία Βέργας και είναι ιδανική επιλογή αν θέλεις να απολαύσεις πεντανόστιμες αυθεντικές επιλογές γεύσεων όπως για παράδειγμα, φρέσκα ψάρια (με το καλύτερο ψήστη), γαριδομακαρονάδα ή «ντάκο που ευωδιάζει Κρήτη» και χειροποίητο τζατζίκι. Πήγαν στην Ψαροταβέρνα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Μεσσηνίας και τρεις δήμαρχοι που περίμεναν την άφιξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν έφθασε αμέσως ήρθε στο τραπέζι το φαγητό. Όχι κάνετε λάθος εάν νομίζετε ότι προσφέρθηκαν στον Πρωθυπουργό τίποτα θαλασσινά ή έστω γαριδομακαρονάδα. Του προσφέρθηκε μια… παραδοσιακή μεσσηνιακή ροδοκοκκινισμένη γουρουνοπούλα («γουρνοπούλα»- την λένε στην Καλαμάτα), την οποία ο Πρωθυπουργός την δοκίμασε πριν φύγει από την πόλη. Μα καλά θα πείτε, πήγε σε ψαροταβέρνα και του πρόσφεραν γουρουνόπουλο; Ναι, και όπως έλεγαν οι βουλευτές ο ίδιος την είχε ζητήσει όταν συνάντησε την προηγούμενη μέρα στο Μαξίμου τον Περιφερειάρχη.

***
Οι τρεις παρεμβάσεις για την Πελοπόννησο

Για πολλούς έμοιαζε η περιοδεία Μητσοτάκη στην Καλαμάτα προεκλογική, όχι όμως για τον Πρωθυπουργό (που συνεχώς επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023) και που ανακοίνωσε τρεις σημαντικές αποφάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη αφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», όπως έχει γίνει με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια και η τρίτη παρέμβαση αφορά στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του βιολογικού καθαρισμού, ενός σημαντικού έργου κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

***
Το θερινό κύμα covid και οι πολιτικοί

Μετά τα αυξημένα κρούσματα, φόβους διατυπώνουν οι ειδικοί άρχισαν να διατυπώνουν φόβους για ένα νέο θερινό κύμα (με την παραλλαγή Όμικρον που έχει πιο ήπια συμπτώματα) μετά το αποτύπωμα του τριημέρου . Ακούστηκαν και πάλι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας. Αυτό το θερινό κύμα κτύπησε και τους πολιτικούς, Μια εξήγηση που υπάρχει είναι ότι μετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, σε (προεκλογικές) συγκεντρώσεις, σε περιοδείες, σε ομιλίες, σε παρουσιάσεις βιβλίων. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

Μέσα σε μια μέρα τρεις υπουργοί (Μενδώνη, Στυλιανίδης, Παναγιωτόπουλος) βρέθηκαν τις προάλλες θετικοί στον κορωνοϊό. Επίσης η βουλευτής της ΝΔ Αννα Καραμανλή και αυτή παραμένει στο σπίτι της με συμπτώματα πυρετού. Χθες θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Εμφάνισε ήπια συμπτώματα covid – 19 από το πρωί και το μεσημέρι της Πέμπτης μετέβη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για εξετάσεις. Παρότι ο ίδιος είχε αποφασίσει να παραμείνει απομονωμένος στο σπίτι του για όσο διάστημα παρέμενε θετικός στον κορωνοϊό, οι γιατροί του Σωτηρία έκριναν ότι χρειάζεται παρακολούθηση. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Βενιζέλος εισήχθη σε Πνευμονολογική Κλινική του «Σωτηρία».

***
Τα παραστρατήματα της Αφροδίτης και ο αποκλεισμός της από τα ψηφοδέλτια

Ο πρώτος που «πανηγύριζε» (τρόπος του λέγειν) από τον αποκλεισμό της «πολιτεύτριας» Αφροδίτης Λατινοπούλου από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ήταν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Η Αφροδίτη, βλέπετε, είχε πάρει, 5.300 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές και προφανώς θα τις ήθελε για το… κόμμα του. Εδώ και ένα χρόνο, ο κ. Μπογδάνος την «πολιορκούσε» για να συμπορευθούν μαζί πολιτικά, αφού όπως έλεγε, «δεν ταίριαζε με τη ΝΔ», πλην όμως εκείνη πείσμωνε με την γαλάζια παράταξη: «Είναι το σπίτι μου η ΝΔ, δεν θα ήθελα να φύγω», έλεγε συνεχώς η κυρία Λατινοπούλου ακόμα και χθες όταν ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός της από τα ψηφοδέλτια. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Αυτό που επαναλαμβάνει είναι ότι όσα έχει ως τώρα αναρτήσει και όσα έχει δηλώσει δεν ξέφευγαν από τις βασικές αρχές της ΝΔ, από τις οποίες, όπως λέει η ίδια, δεν έχει απομακρυνθεί. Έλα όμως που η ΝΔ λέει ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχές της παράταξης και την απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες από τα ψηφοδέλτιά της. Το ερώτημα που της ετέθη είναι εάν θα πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές και με ποιο κόμμα; Η απάντησή της είναι ότι θα περιμένει ακόμα δύο ή τρεις ημέρες για να τοποθετηθεί επί του αποκλεισμού της αλλά δεν κρατήθηκε και έσπευσε αμέσως να αναφερθεί με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον κ. Μπογδάνο, τον οποίο αποκάλεσε «ευφυή πολιτικό», έχοντας μαζί του τις περισσότερες φορές και ταύτιση απόψεων.

***
Και σκοταδιστικές απόψεις

Για τα περισσότερα γαλάζια στελέχη της Θεσσαλονίκης, η ΝΔ άργησε πολύ να αποκλείσει την κυρία Λατινοπούλου. Είχε δώσει, έλεγαν, πολλές φορές αφορμή για διαγραφή, πότε με την ανάρτησή για τον Γιώργο Καπουτζίδη με αφορμή την ερώτηση που απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα., πότε με το βίντεο στο οποίο σχολίαζε την επιλογή ορισμένων γυναικών να φωτογραφίζουν σημεία του σώματός τους, επιδεικνύοντας την τριχοφυΐα, την κυτταρίτιδα ή τις πανάδες τους χωρίς, όπως αναφέρει καμία ενοχή. Επί της ουσίας, όπως την κατηγορούν «κάθε γυναίκα που… δεν της μοιάζει, θα έπρεπε να ντρέπεται». Πότε τέλος με διάφορες αναρτήσεις της για τις Δούκα, Φουρέιρα, Συνατσάκη που της απάντησαν πως «ήθελε να γίνει viral με σκοταδιστικές απόψεις». Και ακόμα είχε εκφράσει την λύπη της για τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου από τη ΝΔ

Το ποτήρι όμως ξεχείλισε όταν η Λατινοπούλου, για μια ακόμα φορά, ήρθε στο προσκήνιο για λάθος λόγους αφού έγινε πρώτο trend στο Twitter μετά το «ρατσιστικό» (όπως ονομάσθηκε) παραλήρημά της κατά της εμφάνισης (body shaming) της Δανάης Μπάρκα. Η πρώην πλέον πολιτεύτρια της ΝΔ αναδημοσίευσε ένα άρθρο που αναφέρεται σε εμφάνιση της παρουσιάστριας της εκπομπής «Πάμε Δανάη» στην παραλία και απαίτησε να μην προβάλλουμε άτομα με παχυσαρκία: «Δεν ήθελα να επιτεθώ στην κυρία Μπάρκα, δεν κατηγόρησα την κυρία Μπάρκα, απλώς επεσήμανα το τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκία που μαστίζει την Ελλάδα και για αυτό το λόγο δεν είναι σωστό να προβάλλονται λάθος πρότυπα υγείας”, δικαιολογείται τώρα, χωρίς όμως να μετανιώνει για τις απόψεις της.

***
Η Πρόεδρος απονέμει παράσημα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει τα παράσημα: του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον κ. Βασίλειο Θεοχαράκη, του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλο.