Βλέπεις και ακούς, αυτές τις ημέρες έναν Ερντογάν να επιμένει σε φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Να έχει μια εμμονή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κυρίως γιατί επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, επειδή είδε τον πλανητάρχη και μίλησε στο Κογκρέσο. Ο Τούρκος Πρόεδρος όποιον και αν συναντήσει στρέφεται με ακραίους χαρακτηρισμούς εναντίον της χώρας μας και εναντίον του Πρωθυπουργού.

Αυτή τη φορά επέλεξε να επιτεθεί εναντίον του κ. Μητσοτάκη, παρόντος του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Επέλεξε, δηλαδή, να πει ότι είχε να πει σε έναν Πρόεδρο μιας λατινικής χώρας που βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και όταν το 2018 επισκέφθηκε και πάλι την Τουρκία δημιούργησε σάλο στην χώρα του με τα πλούσια γεύματα που έκανε και τα ακριβά χαβανέζικα πούρα που κάπνιζε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν εννέα βάσεις στην Ελλάδα. «Όταν τους ρωτάς εναντίον ποιων τις άνοιξες, λένε Ρωσία. Δεν θα το φάμε αυτό, συγγνώμη», όπως χαρακτηριστικά είπε. Συνεχίζοντας ο Ερντογάν, καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν σοβαρή εξοπλιστική υποστήριξη στην Ελλάδα.

***
Όταν η αντικατασκοπεία γίνεται ελβετικό τυρί

Αυτό που αποκαλύφθηκε στη Βουλή, είναι άκρως ανησυχητικό. Το σύστημα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων από κάπου μπάζει, υπάρχουν διαρροές και μοιάζει με ελβετικό τυρί. Αυτό είπε ο πλέον αρμόδιος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που ήταν φανερά εκνευρισμένος, επειδή υπήρξαν διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών (όπως τις χαρακτήρισε) και μάλιστα (το πλέον εκνευριστικό) από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων καθώς όπως είπε το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με «ελβετικό τυρί». Και πρόσθεσε:

«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας την απόφασή του να μην αποκαλύψει σε δημόσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στοιχεία για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ως εθνικά απόρρητα σημαντικά για την ασφάλεια της χώρας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο. «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς» είπε χαρακτηριστικά.

***
Ο Ερντογάν και Μπαχτσελί και το αμερικανικό πολεμικό

Οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν με προσοχή την τουρκική άσκηση «Efes ‘ 22», που διεξάγεται στο Αιγαίο την οποία θα την «επισκεφθούν» σήμερα οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ( εθνικιστής συγκυβερνήτης του) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Παρά το γεγονός ότι την είδηση μετέδωσαν, ΜΜΕ της γείτονος με έκτακτα δελτία τους, ωστόσο οι Έλληνες επιτελείς υπενθυμίζουν ότι στην άσκηση αυτή μετέχουν και Αμερικανοί (με ένα πολεμικό πλοίο και πεζοναύτες). Έως τώρα δεν υπήρξε κανένα ακραίο περιστατικό, αλλά με την σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν σε πολεμικό πλοίο για να παρακολουθήσει την άσκηση μαζί με τον Μπαχτσελί, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και πάλι ακραίες φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Απλώς σας θυμίζω ότι ο κ. Μπαχτσελί, (που έχει υπό την προστασία του τους Γκρίζους Λύκους), είχε συμμετάσχει και αυτός στο νέο κρεσέντο προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας με επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου, κατηγορώντας την Αθήνα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια.

***
Στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται τούτες τις δύσκολες ημέρες στο Ισραήλ, όπου χτίζει με τους ισραηλινούς νέες στρατιωτικές συνεργασίες. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται συνεργασίες για το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο για τις συνέπειες του αναθεωρητισμού και της παραβατικότητας, κοινές ασκήσεις και πολλά άλλα. Να σημειώσω εδώ ότι η αφρόκρεμα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων ήταν προσφάτως στην Κύπρο και μετείχε σε άσκηση με την κυπριακή Εθνοφρουρά προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

***
Γιατί ανακοινώθηκαν τώρα οι υποψηφιότητες τεσσάρων γυναικών

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, της υποψηφιότητας στις επόμενες εκλογές, τεσσάρων γυναικών, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Και έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου η Νέα Δημοκρατία ήθελε να ενισχύσει το «γυναικείο» στοιχείο στα ψηφοδέλτιά της. Μια στρατηγική που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς στο Μαξίμου θέλουν να δημιουργήσουν «αντίβαρα» στην ποσόστωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην επιλογή της Ρένας Σβίγγου στη θέση της γραμματέως του κόμματος, αλλά και στην πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου στο πρόσφατο συνέδριο.

Δεν ήταν τυχαία ούτε και η επιλογή των ονομάτων που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης. Θέλησε με αυτό τον τρόπο να επιβραβεύσει τις κ. Συρεγγέλα, Ζαχαράκη, Μιχαηλίδου, Νικολάου για τη δουλειά που έχουν κάνει. Σημαντικό το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες είναι ήδη στην κυβέρνηση ενώ η Σοφία Νικολάου εξασφαλίζει την ηχηρή στήριξη του Μαξίμου για την Εύβοια. Άλλωστε, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, όπου και συζήτησαν τα πάντα για την πολύπαθη Εύβοια. Και μια λεπτομέρεια. Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, έλεγε μεταξύ άλλων: «Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εκλογές του 2023». Πόσο πιο ξεκάθαρο να είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σκέφτεται να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, αλλά το 2023. Εκτός κι αν…

***
Πάλι μιλούσαν για εκλογές στη Βουλή

Τόση πολυκοσμία χθες στη Βουλή είχαν καιρό να δουν οι βουλευτές. Τα «πηγαδάκια» ήταν πολλά, αλλά το προσφιλές θέμα συζήτησης ήταν οι… εκλογές. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μαζί με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα πράγμα συμφωνούσαν. Ό,τι δύσκολα αποφεύγονται οι εκλογές το φθινόπωρο. Και καλά θα πείτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζονταν με τη γραμμή Τσίπρα που εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, οι γαλάζιοι όμως βουλευτές; Δεν έχουν ακόμα πεισθεί από τον Πρωθυπουργό που μόλις προχθές διέψευσε τις πρόωρες εκλογές; Ορισμένοι φαίνεται όχι- και επιμένουν ότι η κάλπη θα στηθεί τον Οκτώβριο. Είναι οι ίδιοι που προέβλεπαν τις εκλογές για τις 2 Οκτωβρίου, μόνον που τώρα μεταθέτουν την ημερομηνία, όχι για πολύ, για μερικές ημέρες μόνον στις 16 Οκτωβρίου. Ρώτησα ωστόσο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη εάν είχε κάποια πληροφόρηση, αφού είναι κοντά στον Πρωθυπουργό, για εκλογές τον Οκτώβριο. Αντί άλλης απαντήσεως μου είπε ότι ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει Υπουργικό Συμβούλιο την 21η Ιουνίου, ένα άλλο τον Ιούλιο και ίσως ένα άλλο τον Αύγουστο. Όσο για τις φήμες για εκλογές τον Οκτώβριο θυμήθηκε την ιστορική νίκη του ΠαΣοΚ της 18ης Οκτωβρίου του 1981. Και ο κ. Γεραπετρίτης (με πολύ χιούμορ) ανέκραξε: «Στις 18 λοιπόν, σοσιαλισμός και ας πέφτει εφέτος Τρίτη». Και αποχώρησε. Πού όμως πήγε;

***
Μαθήματα συνταγματικού δικαίου στο… καφενείο

Πήγε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για να… διδάξουν μαζί στο καφενείο της Βουλής μαθήματα συνταγματικού δικαίου σε γαλάζιους βουλευτές και συνεργάτες γαλάζιων βουλευτών. Το «μάθημα» διήρκησε αρκετή ώρα, έγινε ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων ανάμεσα στους δύο (μην ξεχνάτε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είναι καθηγητής), υπήρξαν ιστορικές νομικές μνήμες και διηγήσεις και όσοι τους άκουγαν μόνον που δεν έβγαλαν χαρτί και μολύβι για να σημειώσουν, πλην μιας κυρίας που σημείωνε τα νομικά επιχειρήματα των δύο.

***
Η δεξιά κατήχηση ενός Συριζαίου

Στο διπλανό τραπέζι (πάντα στο καφενείο της Βουλής) βρισκόταν ο Μάκης Βορίδης, με τη συνεργάτιδά του και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης. Κάποια στιγμή πέρασε από κοντά τους ο Παύλος Πολάκης και υπήρξε μια συζήτηση στο πόδι. Μικρής διάρκειας, αλλά μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσων βρίσκονταν στο καφενείο, περιλαμβανομένου και του Χρήστου Σταϊκούρα, που έτρωγε εκείνη των ώρα το μεσημεριανό του (δηλαδή ένα τοστ), κάτω από το εντυπωσιακό θησαυροφυλάκιο της Βουλής των Ελλήνων. Τι κουβέντα αλήθεια μπορούσε να κάνει ο κ. Πολάκης με τους βουλευτές της ΝΔ και τον υπουργό; Όπως με πληροφόρησαν άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά τους, η συζήτηση ήταν για τα Σφακιά. Η μητέρα του κ. Βορίδη είναι από τα Σφακιά, κάνοντας τον αψύ Σφακιανό να πλησιάσει γαλάζιους βουλευτές. Κατά μία άλλη εκδοχή (με αρκετή δόση χιούμορ) έγινε από τους γαλάζιους δεξιά κατήχηση στον κ. Πολάκη. Μάλλον όμως δεν τσίμπησε ο Παύλος.

***
Ο άνθρωπος που κρατά το κλειδί των κρατικών χρημάτων

Στο καφενείο της Βουλής τρώγοντας σπανακοτυρόπιτα βρισκόταν και ο Δημήτρης Τσάκωνας γενικός διευθυντής διαχείρισης δημόσιου χρέους. Ήταν μαζί με τον κ. Σταϊκούρα, με τον υπουργό Οικονομικών να τον παρουσιάζει όσους δεν τον γνώριζαν ότι είναι ο άνθρωπος που κρατά το κλειδί των κρατικών χρημάτων. Δεν έμειναν όμως πολύ στο καφενείο γιατί ο κ. Σταϊκούρας έπρεπε να στηρίξει το νομοσχέδιο για τα μπόνους των τραπεζών.

***
Όταν ο ΟΤΕ και ο Τσαμάζ βρέθηκαν στη Βουλή

Αν σας πω ότι ο ΟΤΕ πήγε στη Βουλή δεν θα είναι καθόλου υπερβολή. Και τούτο γιατί η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων αποτέλεσε το αντικείμενο της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, και του Μιχάλη Τσαμάζ, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, αναδόχου εταιρείας διεκπεραίωσης του έργου. Ο κ. Τασούλας τόνισε πως το Κοινοβούλιο «μπαίνει στην πρωτοπορία της τεχνολογίας, δίνοντας μια μεγάλη δικαίωση στην αποστολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής που είναι η προσέγγιση του λαού στο αποτέλεσμα της εργασίας της αντιπροσωπείας του».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ χαρακτήρισε το έργο ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής «ένα έργο το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει τους μελετητές της ιστορίας και πάνω απ’ όλα θα ενισχύσει τη γνώση της ιστορίας μας, και μέσα από τη γνώση τη δημοκρατία». Διαβεβαίωσε δε πως ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει «τα πιο σύγχρονα μέσα και τα στελέχη τα οποία πραγματικά έχουν την τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν το έργο».

***
15 φίλες πήγαν Βουλή

Έως τώρα τη Βουλή επισκέπτονταν σχολεία, σωματεία, ομογενείς, συνδικαλιστές, αλλά ποτέ ομάδες φίλων. Και όμως συνέβη και αυτό. Μια ομάδα 15 νέων γυναικών (που δεν είναι ούτε συμμαθήτριες, ούτε συνάδελφοι, ούτε γειτόνισσες), απλά φίλες, βρέθηκαν στη Βουλή και ξεναγήθηκαν. Σε κάποια στιγμή χρέη ξεναγού ανέλαβε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξηγούσε στις φίλες την ιστορία της ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών», που αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας και που απεικονίζει τους μεγάλους φιλοσόφους της ελληνικής αρχαιότητας. Οι φίλες έβγαλαν φωτογραφίες μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής

***
Οι Σκόρπιονς χωρίς βίζα στην Ελλάδα

Παρότι οι (φίλοι μας) οι Βρετανοί δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση βίζας για τους Έλληνες καθηγητές για να διδάξουν ελληνικά στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέδωσε απόφαση με την οποία οι Βρετανοί καλλιτέχνες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς διατυπώσεις και να κάνουν τις συναυλίες τους στην καλοκαιρινή σεζόν. Μην νομίζετε ότι τρελάθηκε ο υπουργός και εγκατέλειψε την πάγια αρχή του για αμοιβαιότητα σε αυτά τα θέματα, αλλά υλοποίησε απόφαση που ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από μία εβδομάδα. Και έτσι το κοινό θα απολαύσει (και πάλι) τους Σκόρπιονς, τον Αλις Κούπερ, την Ντέμπορα Μάιερς και πολλούς άλλους