Προετοιμασία 20′ (αν φτιάξουμε σπιτικά λαζάνια), 5′ (αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα)  Αναμονή 1 ώρα 45′ (σπιτικά λαζάνια)  Μαγείρεμα 1 ώρα και 35′

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα)

Για σπιτικά λαζάνια

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αβγά

15 γρ. ελαιόλαδο

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 300 γρ. έτοιμα λαζάνια

Για τον κιμά

200 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά από σπαλομίτα ή κιλότο

400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

Λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

¼ κ.γ. σκόνη κανέλλας

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την «μπεσαμέλ» γιαουρτιού

40 γρ. βούτυρο

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

150 γρ. νερό

1 κρόκος αβγού

Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον

400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

50 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

200 ml νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τα  σπιτικά λαζάνια

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη ή της μηχανής για μακαρόνια την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί. Στη συνέχεια με μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε λαζάνια σε μέγεθος της αρεσκείας μας. Τα αφήνουμε χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους για τουλάχιστον  45′ για να ξεραθούν.

Για τον κιμά

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας για 2′-3′. Ρίχνουμε μέσα και τον κιμά και μαγειρεύουμε για άλλα 10′. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.

Για την «μπεσαμέλ» γιαουρτιού

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις η «μπεσαμέλ» δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενσωματωθεί στην «μπεσαμέλ».

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το νερό, το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Σε ένα μικρό πυρέξ τοποθετούμε σε στρώσεις τα λαζάνια, τον κιμά και το τυρί. Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας ώστε να καλυφθούν πλήρως. Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40-45 λεπτά.