Aφιέρωμα στην ιέρεια του Ελληνικού πολιτισμού Εύα Πάλμερ – Σικελιανού, με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατό της, διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού στα ελληνικά, αγγλικά και αραβικά με την συμμετοχή των Ιουλίτα Ηλιοπούλου (αφήγηση), Δάφνης Πανουργιά (τραγούδι), Ευτυχίας Δημητρακοπούλου (φλάουτο  τραγούδι), Roni Bou Saba (τραγούδι στα Αραβικά)  και Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου (εισήγηση, τραγούδι, γενική επιμέλεια).

Η πρώτη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού Εύα Πάλμερ-Σικελιανού (1874-1952) ήταν Αμερικανίδα ερευνήτρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, χορογράφος και ιστορικός του χορού, με σημαντικό έργο στην ανάδειξη του ελληνικού χορού, θεάτρου, μουσικής καθώς και της υφαντικής τέχνης.  Ήταν και μουσικός και είχε, μάλιστα, μάθει βυζαντινή μουσική, συνεργαζόμενη με τους μεγάλους μουσικοδιδασκάλους Κωνσταντίνο Ψάχο και Σίμωνα Καρά. Έτσι, έγραψε την μουσική των χορικών του «Προμηθέα Δεσμώτη» βυζαντινότροπα. Άλλωστε είχε κάνει και διαλέξεις για την βυζαντινή μουσική, την οποία θεωρούσε συνέχεια της αρχαίας ελληνικής.

Στην εκδήλωση, εκτός από χορικά για τον «Προμηθέα Δεσμώτη», θα ακουστούν και άλλες βυζαντινότροπες συνθέσεις της, στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα συνθέτις που έγραψε βυζαντινή μουσική στα αγγλικά. Σε επεξεργασία του Συνόλου «Πολύτροπον» θα παρουσιαστούν κάποιες από τις συνθέσεις της και στα αραβικά.

Ανάμεσα στα χορικά, θα διαβάζονται αποσπάσματα από την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, στην μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη, που χρησιμοποιήθηκε στην παράσταση των Δελφικών Γιορτών. Η Ευτυχία Δημητρακοπούλου θα ερμηνεύσει τρία τραγούδια σε μουσική Εύας Πάλμερ-Σικελιανού (Επεξεργασία: Κ. Νικολέας): «Το εμβατήριο των σκιών» / Shadow (ποίηση: Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον) – «Η κούνια» (The swing,  ποίηση: Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον) – «Το τραγούδι του εαυτού μου» (ποίηση: Γουόλτ Γουίτμαν, ψαλμοί του Δαβίδ). Από την πλευρά της η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα αφηγηθεί την συνάντηση της Εύας Πάλμερ με τον Άγγελο Σικελιανό, από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ιερός Πανικός (αφήγηση) και η εκδήλωση θα κλείσει με τον «Όρκο των Κοινοτήτων προς τη Μάνα Ελλάδα», σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού και μουσική της Εύας Πάλμερ.

«Πολύτροπον»

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» ιδρύθηκε το 2004 από τον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο. Έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική.  Ανάμεσά τους: «Το Τετράδιο του Πατριάρχη», «Ιερατική Ποίηση», «Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού», «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», «Ικετηρία», «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων», «Η Μουσική Ποιητική της Οικίας Κατακουζηνού», «Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη», αφιερώματα στον Αντρέι Ταρκόφσκι, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν και τους Ρώσους διανοούμενους της Διασποράς, κ.ά.