Οι ουκρανοί πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, πρόκειται να μετεγκατασταθούν μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε σήμερα στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία (BNR) η διευθύντρια της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες Μαριάνα Τόσεβα, η οποία διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή 63.000 Ουκρανοί διαμένουν σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την Τόσεβα, περισσότεροι από τους μισούς απ’ αυτούς τους 63.000 Ουκρανούς δεν αναμένεται να παραμείνουν στη Βουλγαρία.

Πάνω από 33.000 θέσεις

Η Τόσεβα δήλωσε πως περισσότερες από 33.000 θέσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε δημοτικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Στις δημοτικές εγκαταστάσεις, που θα στεγάσουν ουκρανούς πρόσφυγες, θα καταβληθεί το ποσό των 15 λέβα την ημέρα ανά πρόσφυγα.

Η Τόσεβα δήλωσε πως το πρόγραμμα της στέγασης ουκρανών προσφύγων σε βουλγαρικά ξενοδοχεία, τα οποία λαμβάνουν κρατική αρωγή γι’ αυτή την υπηρεσία τους, είχε συμφωνηθεί να τερματιστεί στις 31 Μαΐου. Η ίδια δήλωσε πως το μέτρο είχε ανακοινωθεί ως προσωρινό και πως από την 1η Ιουνίου «αρχίζει η φάση της ολοκλήρωσης, καθώς οι άνθρωποι αυτοί είχαν το χρόνο για να προσανατολιστούν, να πουν αν είναι πρόθυμοι να βρουν απασχόληση και πού».

Ψάχνουν για δουλειά

Η Τόσεβα δήλωσε πως οι ανησυχίες των Ουκρανών που πρέπει να μετεγκατασταθούν είναι κατανοητές. Υπογράμμισε πως κανένας τους δεν θα μείνει στο δρόμο. Η Τόσεβα τόνισε πως οι Ουκρανοί στη Βουλγαρία ψάχνουν δραστήρια για δουλειά και επικαλέσθηκε στοιχεία που δείχνουν ότι 70% θέλουν να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως, ενώ 17% θέλουν να εργαστούν αργότερα, έπειτα από έναν ως έξι μήνες. Πάνω από το 60% των Ουκρανών, που έφθασαν στη Βουλγαρία μετά την έναρξη του πολέμου, έχουν διπλώματα ανώτερης εκπαίδευσης και 30% διπλώματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, διευκρίνισε.

Περισσότερες αναχωρήσεις

Σύμφωνα με την Τόσεβα, 2.441 Ουκρανοί εισήλθαν χθες, Σάββατο, στη Βουλγαρία, αλλά 2.792 έφυγαν από τη χώρα. Επισήμανε ότι πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται εδώ και μία εβδομάδα και στο πλαίσιό της ο αριθμός των Ουκρανών που αναχωρούν από τη Βουλγαρία είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αφίξεων.

Στις 12 Μαΐου, συνολικά είχαν φθάσει στη Βουλγαρία 252.826 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 103.000 απ’ αυτούς έχουν προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς.