Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, αφού το κόμμα της, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη στην Συμμαχία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός, η οποία δήλωσε ότι η εν λόγω κίνηση δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία.

«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Αντιρρήσεις από την Τουρκία

Αναφορικά με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας η κ. Άντερσον εκτίμησε ότι αυτές μπορούν να καμφθούν και μετά από τις κρίσιμες συναντήσεις των επόμενων 24ωρων.

Πόσο δημοφιλής είναι η απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη Σουηδία

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 57% του πληθυσμού επιθυμεί να συμμετάσχει στην αμυντική στρατιωτική συμμαχία. Αντιθέτως το αντίστοιχο ποσοστό στη Φινλανδία είναι πάνω από 70%.

Αν και το ποσοστό του πληθυσμού που αξιολογεί θετικά την ένταξη στη Συμμαχία είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κυβερνών κόμμα της χώρας είχε προηγουμένως διχαστεί στο θέμα.