«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία, επάνω, από το μήνυμά του μέσω Facebook), την παραμονή της σημερινής επετείου στη Ρωσία της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Θάνατος «60 αμάχων σε σχολείο»

Ο κ. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

Επίδειξη δύναμης

Σήμερα διεξάγεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση, επίδειξη δύναμης της Ρωσίας εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Πηγή: ΑΠΕ