Οταν πριν καλά-καλά τελειώσουν οι γιορτές για τη Λαμπρή αρχίζουν τα πανηγύρια για την Πρωτομαγιά, όλα είναι καλά σχεδιασμένα – από τη φύση, τις κινήσεις της Γης, του Ηλιου, της Σελήνης, των Πλανητών, του Στερεώματος. Υπάρχουν όμως και οι κινήσεις των ανθρώπων. Που σε κάνουν να απορείς πώς υπάρχει ακόμη το ανθρώπινο είδος.

Ισως υπάρχει επειδή την κρίσιμη στιγμή συμβαίνει θαύμα, γίνεται πράγματι sapiens ο homo, παίρνει 59% o Εμανουέλ Μακρόν και εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας. Με 85% στο Παρίσι και πρωτιά σε όλα, και στα 900 εκλογικά τμήματα της Πόλης του Φωτός.

l Θυμάμαι ότι η Νέα Υόρκη είχε καταψηφίσει συντριπτικά τον Τραμπ, το Λονδίνο το Brexit, η Πόλη τον Ερντογάν. Οι μεγαλουπόλεις, που περιγράφονται συνήθως σαν τόποι αποξένωσης και αλλοτρίωσης, σφύζουν από αγάπη για τη ζωή, ημερολόγιό μου. Νέοι άνθρωποι που την ημέρα δουλεύουν δημιουργικά και τη νύχτα διασκεδάζουν ακόμα δημιουργικότερα δίνουν τον τόνο, τον πολιτιστικό και πολιτικό.

Τι θέλω εγώ εδώ στην επαρχία λοιπόν, ανάμεσα σε μπιζέλια και αρακάδες, με τρία ζωντανά για συντροφιά, να προσπαθώ να οργανώσω τη δενδροβιβλιοθήκη του Μπούφου και να ανασυγκροτήσω το δενδρόσπιτο για να κλειδωθώ να διαβάζω το θέρος;

Αγιορείτης αντιδραστικός θα καταντήσω· αντιεμβολιαστής, παλαιοημερολογίτης, πουτινικός – μπορεί ακόμη και συριζαίος.

Ευρώ, ρούβλι, ειρήνη, αέριο

Πάλι καλά που μας είπες «ζωντανά» και όχι «ζώα» αυτή τη φορά, έλαβε τον λόγο εκ μέρους της Κανέλλας και της τσατσαμάρως Θείας Μάρως ο Μπούφος. Πρέπει να καταργηθεί αυτή η λέξη, όπως το «γύφτος», «νέγρος», «πούστης», «δραχμή». // Αν δεν σου αρέσουν οι λέξεις μας, να πας στο Παρίσι. // Και πώς να κουβαλήσω όλα τούτα τα βιβλία; Πού να τα βάλω; Είναι ακριβά τα νοίκια εκεί.

Τι ανοησίες λέει! Δεν έχει σκεφθεί ποτέ πόσο κοστίζει να συντηρώ αυτό το σπίτι εδώ, στο Νιοχώρι. Συναισθηματικά, υλικά και διανοητικά.

l Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο μισητός Αρης εγκατέλειψε το Στερέωμα και εγκαταστάθηκε στη Γη. Τον φιλοξενεί ο Πούτιν, σκοτώνει και ρημάζει. Καπνοί και συντρίμμια στην Ουκρανία. Και όλο συχνότερα ακούγονται οι φράσεις «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», «χρήση πυρηνικών όπλων». Αρης, αρά, κατάρα.

Να τον στείλει με τα διαστημόπλοιά του πίσω ο πολύς Ελον Μασκ, που αγοράζει το τουίτερ για 45 δισεκατομμύρια δολάρια – ενώ μόλις 1,5 δισεκατομμύρια κατάφερε να δανειστεί η κυβέρνησή μας για να συνεχίσει «τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».

Ναι, αλλά πρέπει να πληρωθεί το δάνειο και οι τόκοι του και τότε θα πληγούμε ακόμη περισσότερο από την αύξηση της φορολογίας.

-Ο Τραμπ φτιάχνει δικό του τουίτερ που θα το λέει Truth Social – κάπως σαν Πρωταπριλιάτικες Αλήθειες μεταφράζεται. Το γνήσιο πράγμα, το απελευθερωτικό Twitter που θα έφερνε σωτήριες εξεγέρσεις σε όλη τη Γη – όπως στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη – θα το έχει ο πλουσιότερος της Γης. Και επειδή πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει, αφού γεννήθηκε Νοτιοαφρικανός, στοχεύει να γίνει κατευθείαν Πλανητάρχης, υποπτεύομαι.

-Από ό,τι διαβάζουμε, ο τσάρος τα πάει χάλια στον πόλεμο – το ρούβλι όμως πάει θαυμάσια: το δολάριο έχει 75 ρούβλια, όσο και πριν από τις αμερικανικές κυρώσεις που «πνίγουν οικονομικά τη Ρωσία».

Ομως το ευρώ είχε 0,87 δολάρια πριν από το «πνίξιμο της Ρωσίας» και τώρα είναι 0,95: υποτιμήθηκε κατά 8%·  κάθε εβδομάδα πολέμου που περνά, το κονταίνει ο Αρης 1%, πάνω-κάτω.

Λογικά, λοιπόν, η Ρωσία απαιτεί να πληρώνεται σε ισχυρά προπολεμικά ρούβλια. Αλλιώς θα το κόβει το αέριο – το έκανε ήδη για την Πολωνία και για τη γειτονική Βουλγαρία. Από όπου περνάει το αέριο που έρχεται και σε μας.

Ερχεται καλοκαίρι, δεν χρειαζόμαστε θέρμανση, ευτυχώς· όμως στις μεγαλουπόλεις που δεν έχουν δενδρόσπιτα χρειάζονται κλιματιστικά και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνει γρηγορότερα και από το ρούβλι. Οπότε ούτε κλιματιστικά θα υπάρχουν ούτε ειρήνη, πάει περίπατο το δίλημμα του Μάριο Ντράγκι. Αυτά παθαίνουν οι τραπεζίτες που γίνονται πολιτικοί.

Πρωτομαγιά του Νίκου Γκάτσου

Εχει απόλυτο δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αυλάρχη των Γλύξμπουργκ»: είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλει να αποκαταστήσει το Τατόι, όπως ισχυρίζεται, αλλά τη βασιλική δυναστεία. Πλειοδοτώ λοιπόν: η Αμαλιάδα, που οφείλει το όνομά της στην προηγούμενη δυναστεία, των Βίτελσμπαχ, να μετονομαστεί σε Μπελογιαννιάδα, προς τιμήν του ενδόξου τέκνου της.

Εκτός και αν έτσι μετονομαστεί ο Μελιγαλάς, όπου μεγαλούργησαν Νίκος Μπελογιάννης και Αρης Βελουχιώτης. Αρης, αρά, κατάρα.

-Υπάρχει και ο μύθος για την εγκληματικότητα των μεγαλουπόλεων – μια χαρά ήταν στην Αθήνα ο «θείος Τζο»της Greek Mafia, τον δολοφόνησαν μόλις πήγε στο χωριό του να γιορτάσει τη Λαμπρή.

Ως συνήθως η ΕΛ.ΑΣ. εκθειάζει την άψογη εκτέλεση της δολοφονίας και την επαγγελματικότητα των δολοφόνων. Για τη δική της επαγγελματικότητα λέξη δεν ακούμε.

-Η Πρωτομαγιά έφθασε, είμαστε στην καρδιά της άνοιξης, ημερολόγιό μου. Στη δική μου την καρδιά όμως μέσα τι είναι; Κοιτάζω και μου φαίνεται έχουν δίκιο ο Εμπεδοκλής και ο Αριστοτέλης, ότι εκεί είναι η έδρα της σκέψης και του νου – του «παθητικού νου», γιατί ο άλλος, ο ποιητικός, εμπεριέχει όλο το σύμπαν.

Αυτά αποφάνθηκε ο Μπούφος· εμένα μου φαίνεται νου και καρδιά τα έχει καταλάβει ο πόλεμος: Πρωτομαγιά, μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια, είχε προφητέψει ο μεγάλος Νίκος Γκάτσος.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ας έχει, πάντως, ο σημερινός τσάρος κατά νου ότι την ονομαστή Οδησσό δεν διανοήθηκε ούτε ο μεγαλύτερος εγκληματίας του 20ού αιώνα να βομβαρδίσει…
ΣΤΑΥΡΟΣ, Β’ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ;

Δεν ξέρω τι άνεμοι φυσάνε στη Γλαρέντζα αλλά ο ΝΑ άνεμος λέγεται Σιρόκος (Εβρος). Διατρέχει το κανάλι της Αδριατικής. Αποτέλεσε το λεκτικό «μοτίβο» στον Θάνατο στη Βενετία του Λουκίνο Βισκόντι. Γαρμπής (Λειψ) είναι ο ΝΔ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑΣ @HOTMAIL.COM

Διόδωρε, μπέρδεψες τον Γαρμπή με τον Σορόκο!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΦΑΚΗΣ, @GMAIL.COM
ΝΤΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΝΤΕΣΙΝΟ, ΑΘΗΝΑ

Οι πόλεμοι πρωτίστως σκοτώνουν αξίες. Γιατί τι νόημα έχει για έναν νέο η φρόνηση ή η πραότητα όταν βλέπει να πέφτουν νεκροί με ανείπωτους πόνους από το βόλι του εχθρού οι συνομήλικοί του; Οταν βλέπει την πόλη που γεννήθηκε να καταστρέφεται από φωτιά και ατσάλι και στα αφτιά του φθάνουν κραυγές γυναικών και παιδιών που ξεψυχούν κάτω από ερείπια;
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Νέος ιός προκαλεί οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά. Είχαμε την COVID-19, μας προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα ο νέος φονικός ιός. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΟΚ βάλθηκαν να μας ξεπαστρέψουν όλους. Τα τα τα τα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Πούτιν συναντά ξένους ηγέτες στο τεράστιο οβάλ γραφείο για να τους περάσει υποσυνείδητα την απόφασή του να φτιάξει από μια φασιστική, ναζιστική, στρογγυλή Γη μια οβάλ ρωσική. Τραβώντας από δω και από κει, θα τα καταφέρει!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΞ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως για όλα τα κακά και ανάποδα της τελευταίας διετίας φταίει προσωπικά ο Μητσοτάκης. Εμείς λέμε: Αλέξη, παραμένεις ίδιος και απαράλλαχτος – θα βραχείς, πάρε «Ομπρέλα».
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΒΓΑΛΤΕ ΖΑΚΕΤΑ

Κέρδισαν ο Μακρόν, η δημοκρατία και η Ευρώπη. Προς κακοφανισμόν των ποικιλώνυμων φίλων της Λεπέν. Που χάνει για τρίτη φορά παρά τον πακτωλό των ρουβλίων από τον φίλο της τον Πούτιν. Ρούβλια που τα διεκδίκησαν και κάποιοι ημεδαποί οσφυοκάμπτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Οταν η Περιστέρα συνάντησε την Καμίλα, στον ζωολογικό κήπο βασίλευε ηρεμία. Η επικείμενη συνάντηση της Μαρι-Εύας ξεσήκωσε τα τύμπανα της ζούγκλας.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

«Μην πάμε πίσω στους πατεράδες, για δε μας παίρνει» έλεγε γνωστός Συριζαίος στην πλατεία Πατριάρχου, στη γειτονιά μου, εξηγώντας: Ο μπαμπάς του Κυριάκου πήγε με τον βασιλιά κι ο μπαμπάς του Αλέξη έπαιρνε δουλειές από τον Παπαδόπουλο!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Είμαι περίεργος να δω, μετά την άλωση της Μαριούπολης, ποιο ελληνικό πανεπιστήμιο θα σπεύσει πρώτο να επιδώσει στον μεγάλο στρατηλάτη του Βορρά κάποιο doctorat humoris (ή μάλλον horroris) causa!
Γ. IDI T-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Πάνω που διώχνουμε τον Μπραΐμη, μας φέρνουνε τον Οθωνα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ