Προετοιμασία 40′ Αναμονή τουλάχιστον 45′ Ψήσιμο 12′

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

Για τη σούπα

500 γρ. φράουλες

2 φύλλα βασιλικού

50 γρ. λικέρ μαστίχας

Ζάχαρη, αν χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο γλυκές είναι οι φράουλες

Για το μπισκότο

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γρ. ζάχαρη άχνη

20 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

60 γρ. πούδρα αμυγδάλου (υπάρχει έτοιμη σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, αλλά μπορούμε να χτυπήσουμε λευκά αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη)

1 πρέζα αλάτι

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, αφημένο αρκετές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να έχει μαλακώσει, σε κομματάκια

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι + λίγο ακόμη για πασπάλισμα

1 αβγό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μπισκότο: Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις δύο ζάχαρες, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε εκεί τα κομματάκια βουτύρου και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο με το υπόλοιπο μείγμα μας για να ομογενοποιηθεί. Αυτό θα μας δώσει στο τέλος το τραγανό αποτέλεσμα. Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ½ εκ. Τη βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Ακουμπάμε την ανοιγμένη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας και με ένα κουπάτ διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από αυτής του ποτηριού μας την κόβουμε σε δίσκους. Αν δεν έχουμε κουπάτ, κόβουμε με μαχαίρι. Κάνουμε σε κάθε δίσκο μια μικρή τρύπα χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι. Βγάζουμε τη ζύμη που περισσεύει ανάμεσα στα μπισκότα και τα μεταφέρουμε μαζί με την κάτω λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Αν έχει περισσέψει αρκετή ζύμη, μπορούμε να τη ζυμώσουμε να την ανοίξουμε πάλι σε φύλλο και να κόψουμε κι άλλα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και ψήνουμε για 12 λεπτά.

Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν και έπειτα τα βάζουμε πάνω στο ποτήρι μας.

Σούπα: Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τον βασιλικό και το λικέρ μαστίχας και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε όση ζάχαρη θέλουμε. Ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ. Περνάμε τη σούπα από ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια. Στερεώνουμε πάνω σε κάθε ποτήρι ένα μπισκότο, περνάμε από την τρύπα τους από ένα καλαμάκι και σερβίρουμε.