Την ώρα που στη μαρτυρική Μαριούπολη γίνεται η ύστατη προσπάθεια των περίπου 800 ηρωικών Ουκρανών στρατιωτών να κρατήσουν την πόλη, πριν πέσει στα χέρια των πανίσχυρων ρωσικών δυνάμεων, δεν είναι λίγοι εδώ στην Ελλάδα που αναρωτιόνται για την τύχη του Μιχαήλ. Του ομογενή μαχητή του (νεοναζιστικού) τάγματος Αζόφ, υπερασπιστή της Μαριούπολης, που εμφανίστηκε στο βίντεο όταν το παρουσίασε στην ελληνική Βουλή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απλός κόσμος, αλλά και πολιτικοί απευθύνονται τις τελευταίες ημέρες στις ελληνικές αρχές ζητώντας να μάθουν αφενός τα νέα από την πολιορκούμενη Μαριούπολη και αφετέρου την τύχη του Μιχαήλ. Κάποιες πληροφορίες που διέρρευσαν ότι σκοτώθηκε μαζί με άλλους μαχητές ή ότι τραυματίσθηκε σοβαρά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς γνωρίζει τι απέγινε ο Μιχαήλ, διότι από τότε που εμφανίστηκε στο βίντεο δεν υπήρξαν νέα του. Αν και ορισμένοι έλεγαν ότι με όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι ο «Μιχαηλ έπεσε υπέρ πατρίδας»

Ρώτησα ελληνικές διπλωματικές πηγές (και στην Αθήνα και στην Ουκρανία) και δήλωσαν άγνοια. Μίλησα με την Αλεξάνδρα Προτσένκο Πρόεδρο των Ομογενών όλης της Ουκρανίας η οποία όχι μόνον δεν ήθελε να πει οτιδήποτε, αλλά επέμενε πως δεν ξέρει τίποτα, παρά το γεγονός ότι την ημέρα που μίλησε ο Ζελένσκι στη Βουλή βρισκόταν στον Εντευκτήριο, και έβλεπε και άκουγε τον Μιχαήλ να λέει «σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές και από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς». Στο υπουργείο Εξωτερικών επίσης δεν έχουν πληροφόρηση. Ούτε πόσοι ομογενείς έπεσαν θύματα αυτού του αχρείαστου πολέμου. Εκείνο όμως που μαθαίνω, κυρίως από ανεξάρτητες πηγές είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ομογενών, που παρέμειναν στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη, βρίσκονται πλέον υπό ρωσική κατοχή. Και το πιο τραγικό; Δεν υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες ανθρωπιστικοί δίοδοι να εγκαταλείψουν την πόλη και παραμένουν εκεί μέσα στα υπόγεια χωρίς τροφή, νερό και ρεύμα. Πριν από λίγες ημέρες κατάφεραν και έφυγαν τρεις οικογένειες ομογενών υπό την καθοδήγηση του προξένου μας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση. Περιέγραψαν με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην Μαριούπολη με τα πτώματα θαμμένα στους δρόμους ή στις αυλές των σπιτιών.

Οι δεκάδες ομογενείς μας, όπως ο Μιχαήλ και ο Αναστάσιος (του τάγματος ΑΖΟΦ) που υπερασπίζονται στην Μαριούπολη, από τους Τσετσένους του Καντίροφ, έχουν στις τάξεις τους πολλά θύματα. Και νεκρούς και τραυματίες. Όσοι έως τώρα κατάφεραν να επιζήσουν βρίσκονται οχυρωμένοι με τον οπλισμό τους στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal ( σε μια έκταση όπως τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου) όπου δίνουν μάχη ενάντια σε έναν κατά πολύ υπέρτερο αντίπαλο. Ελάχιστοι στον έξω κόσμο έχουν επαφή με τους μαχητές της Μαριούπολης. Σε μια ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος Simon Shuster, αναφέρει ότι κατάφερε να μιλήσει με έναν από τους 800 μαχητές (χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά του) που είναι οχυρωμένος στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal: Ο μαχητής αφού λέει πως είναι βαριά τραυματισμένος, δηλώνει πως δεν αποδέχεται κανένα τελεσίγραφο. Αναφέρει μάλιστα ότι «η παράδοση στους Ρώσους δεν είναι η λύση». Εκείνο όμως που τονίζει μέσα από συγκίνηση, από το οχυρό του, είναι ότι οι Ρώσοι έριξαν τρομακτική δύναμη πυρός στην Μαριούπολη γλιτώνοντας έτσι άλλες ουκρανικές πόλεις από ρωσικά πυρά. Το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται πλέον το εργοστάσιο μεταλλουργίας, όπου εκτός από τους μαχητές βρίσκονται εκεί και άμαχοι. Εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Έλλη Κασόλη. Ειδικά για τα αθώα παιδιά και τις μητέρες τους, το Κίεβο φαίνεται να αποδέχεται ουσιαστικά το προδιαγεγραμμένο τέλος της Μαριούπολης και ζήτησε (με μια τραγική έκκληση) από τη Μόσχα να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να απομακρυνθούν οι αθώοι άμαχοι από την πόλη.

***
Οι περιπέτειες με το Άγιο Φως

Αλλαγή πλάνου για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτης δεν πρόκειται να πάει το Μεγάλο Σάββατο για να το παραλάβει, αλλά θα βρίσκεται στο Ισραήλ από τη Μεγάλη Παρασκευή. Τι συνέβη και δεν πηγαίνει κυβερνητική αντιπροσωπεία το Μεγάλο Σάββατο, όπως πήγαινε εδώ και χρόνια και άλλαξε ημέρα; Μου λένε ότι αυτό οφείλεται στα μέτρα προστασίας κατά του covid. Οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές ειδοποίησαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι με την άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα πρέπει να υποβληθούν όλοι σε τεστ, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερούσαν, όπως μου είπε ο υφυπουργός, κάπου επτά ώρες στο αεροδρόμιο. Έτσι αποφασίστηκε να πάνε από τη Μεγάλη Παρασκευή ώστε να είναι συνεπείς με το ραντεβού τους με το Αγιο Φως. Και κάτι ακόμα. Εφέτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα δεν πρόκειται να γίνει με κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά, με αεροσκάφος της Aegean, αφού η αεροπορική εταιρία έχει προσφερθεί προς τούτο. Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που η Aegean προσφέρεται για ιερούς σκοπούς. Προσφάτως είχε μεταφέρει από την Κύπρο στην Ελλάδα τον Πάπα και από την Αθήνα στη Ρώμη. Αλλά και κατά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων η Aegean είχε και πάλι μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους μην περιμένετε να γίνει. Ούτε μου φαίνεται πως θα ξαναγίνει. Θα υπάρχει ωστόσο τιμητικό άγημα, θα υπάρχει επίσης το κόκκινο χαλί, πλην όμως δεν θα υπάρχει ο εθνικός ύμνος και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως μου λέει ο υφυπουργός θα αποδοθούν τιμές που αρμόζουν στον θρησκευτικό, ιερό χαρακτήρα του Αγίου Φωτός.

***
Το μακρύ ζεϊμπέκικο του ΓΑΠ στην Αλικαρνασσό

Τελικά έγινε θεσμός. Τις περισσότερες φορές που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στην Τουρκία χορεύει και ένα ζεϊμπέκικο. Το γνωρίζουν αυτό οι Τούρκοι και του το ζητούν, σε όποια φάση κι αν βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο ΓΑΠ άρχισε, πριν από 21 χρόνια να χορεύει ζεϊμπέκικο, πρώτα στη Κωνσταντινούπολη όταν ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζεμ. Ένα ζεϊμπέκικο που τότε προκάλεσε θύελλά αντιδράσεων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Χόρεψε προχθές και πάλι ζεϊμπέκικο με τον δήμαρχο της Αλικαρνασσού, Αχμέτ Αράς. Ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στο συνέδριο «Μεσογειακές Ημέρες Λογοτεχνίας» που διεξάγεται στην Αλικαρνασσό. Το τραγούδι ήταν στα τούρκικα, αλλά αυτό όπως φάνηκε με τις στροφές που πήραν και ο Παπανδρέου και ο Αράς δεν είχε και τόση σημασία. Ο κόσμος που ήταν εκεί δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε τα κινητά τους κατέγραψε και εν συνεχεία τους χειροκρότησε.

***
Παρακαλώ αφήστε τον σουγιά σας στην είσοδο

Το βλέπαμε στις ταινίες γουέστερν σπαγγέτι, που έξω από τα μπαρ υπήρχε μια ταμπέλα που έγραφε «παρακαλώ αφήστε τα όπλα σας έξω από το μπαρ». Για να γλιτώνουν προφανώς αιματηρές καυγάδες και μονομαχίες. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζονταν οι κρητικοί σύνεδροι της ΝΔ ότι θα αντικρύσουν. Όχι για τα όπλα αλλά για τους φημισμένους κρητικούς σουγιάδες. Όπως αποδείχθηκε υπήρξαν αρκετοί Σύνεδροι που έφεραν μαζί τους σουγιάδες τους στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αστυνομικοί ζητούσαν από όσους εισέρχονταν να αφήσουν μεταλλικά και άλλα αντικείμενα προκειμένου να μπουν στην αίθουσα. Το κουτί στην είσοδο γέμισε από σουγιάδες και από… χαρτάκια. Σε αυτά αναγράφεται το όνομα του κατόχου του σουγιά ώστε με τη λήξη των εργασιών, ο καθένας να τον πάρει και να φύγει.

***
Μην πυροβολείτε… άσκοπα

Να ξέρετε ότι τους σουγιάδες σχολίασαν πικρόχολα στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας τις εμφανίσεις στελεχών του (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα) με πιστόλια (και ενός με καλάσνικοφ). Απλώς κάνουν λόγο γελώντας για μια πινακίδα, έξω από τα Χανιά που γράφει «Μην πυροβολείτε άσκοπα». Δηλαδή για ποιον σκοπό να… πυροβολούν; Λένε ότι η πινακίδα αυτή ακόμα βρίσκεται στη θέση της και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν την αφαίρεσε. Αλλά γιατί τόσα χρόνια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την ξήλωσαν, αν μπορούσαν.

***
Ο Χουλιαράκης και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μου λένε ότι δεν πήγε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι για κανένα άλλο λόγο, αφού, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί και από τη νέα του θέση να είναι σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν ήταν σύνεδρος. Άλλωστε, ο κ. Χουλιαράκης ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως για αυτό να έχει την εμπιστοσύνη του κεντρικού τραπεζίτη.

***
Ένας Ιρλανδός τραπεζίτης στο Ναύπλιο

Είπα κεντρικός τραπεζίτης και θυμήθηκα έναν άλλον κεντρικό τραπεζίτη, που μετέχει σε αυτό που ο Γιάννης Στουρνάρας ονομάζει «Greek Empire». Που δεν είναι τίποτα άλλο από τους τρεις ελληνόφωνους τραπεζίτες που βρίσκονται στην ΕΚΤ και αρχίζουν πάντα τις συνεδριάσεις λέγοντας σε όλους «καλημέρα». Όταν θέλουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ομιλούν ελληνικά, κάνοντας τους άλλους που τους ακούν να απορούν και την Κριστίν Λαγκάρντ, να αρχίζει να μαθαίνει μερικές λέξεις στα ελληνικά, τις οποίες… «πρόβαρε» όταν πήγε στην Κύπρο. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μαζλούφ (κυπριακής καταγωγής) θέλησε να περάσει τις γιορτές του Πάσχα με την ελληνικό τρόπο (τσούγκρισμα αβγών, οβελίας και βεβαίως με φραπέ ή με διπλό ελληνικό) και βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Ναύπλιο μαζί με τη σύζυγό του. Ο τρίτος του Greek Empire δεν είναι άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου.

***
Μια δημοσιογράφος για Πρόεδρος της Κύπρου;

Είναι νέα, είναι βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ, είναι δημοσιογράφος, (παλαιότερα και παρουσιάστρια ψυχαγωγικής εκπομπής στο ΡΙΚ), συντάκτρια της «Ελευθεροτυπίας» Κύπρου και το όνομά της είναι Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η Ειρήνη ακούγεται για την υποψηφιότητα στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αντίπαλος των κκ. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη. Στο ΑΚΕΛ, ίσως το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης, το οποίο ποτέ στα σύμβολά του δεν χρησιμοποίησε το σφυροδρέπανο, ούτε τη λέξη κομμουνισμός, πρόκειται να υπάρξει μάχη υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του 2023: Ανδρέας Μαυρογιάννης, Στέλιος Πλατής και Αχιλλέας Δημητριάδης είναι τα ονόματα που φέρεται να έχει συζητήσει το συλλογικό όργανο του ΑΚΕΛ έως τώρα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στις ομάδες βάσης η διαδικασία είναι ανοικτή, αφήνοντας περιθώριο να προταθούν και άλλα ονόματα, με το όνομα της βουλευτού του κόμματος Ειρήνης Χαραλαμπίδου να θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει στο τραπέζι. Η τελευταία, αναμένεται ότι θα εξαργυρώσει τη δημοφιλία της στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει. Λέτε στην Κύπρο να αποκτήσουν Πρόεδρο γυναίκα; Γιατί κουμουνιστή πρόεδρο είχαν αποκτήσει με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, γυναίκα όμως ποτέ. Ωστόσο έτσι έλεγαν και για την κυπριακή Βουλή, η οποία όμως απέκτησε Πρόεδρο γυναίκα νέα και όμορφη, την Αννίτα Δημητρίου.