Με ενδιαφέρον αναμένει κανείς την πρόσφατη πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών που αφορά την μικρού μήκους ταινία. Από μεθαύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου και ως τις 4 Απριλίου, το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος» (Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια), που είναι η στέγη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, φιλοξενεί το πρώτο Πανόραμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.

Οι προβολές εκατό ταινιών πρόσφατης παραγωγής μικρού μήκους θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη αίθουσα προβολών της Εταιρείας, παρουσία των δημιουργών τους. Να σημειωθεί ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

«Το πλήθος των ταινιών μικρού μήκους που παράγεται στην Ελλάδα σήμερα είναι ανέφικτο να προβληθεί στις ήδη υπάρχουσες διοργανώσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρίας κ. Χάρης Παπαδόπουλος «Ως εκ τούτου, η ανάγκη ενός Πανοράματος από το σωματείο μας, τον κατεξοχήν φορέα έκφρασης των σκηνοθετών, αποτελεί μονόδρομο.»

Το Πανόραμα δεν θα έχει διαγωνιστικό πρόγραμμα αλλά κατά μια έννοια θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια θα δοθούν τέσσερα ισότιμα βραβεία σκηνοθεσίας, συνοδευόμενα από οικονομική ενίσχυση, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο «Γιώργος Σαμιώτης», στη μνήμη του παραγωγού της «Αναπαράστασης» και πολλών άλλων ταινιών.

Επίσης θα δοθούν 2 εύφημες μνείες: Εύφημη Μνεία «Ντίνος Κατσουρίδης», προς τιμή του επώνυμου σκηνοθέτη, που φέτος κλείνουν 10 χρόνια από τον θάνατό του και Εύφημη Μνεία «Θόδωρος Αγγελόπουλος», που φέτος κλείνουν 10 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατό του.

Η κριτική επιτροπή του Πανοράματος θα απαρτίζεται από τους σκηνοθέτες Μύρνα Τσάπα, Θεόδωρο Καλομοιράκης (επίσης σκηνοθέτης και αρχιτέκτονας επώνυμων κινηματογραφικών αιθουσών, ανά τον κόσμο), Άγγελος Ράλλης, Άννα Αντωνοπουλου και Λουκάς Παλαιοκρασάς.