Κέρδη πολιτικά θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι αποκόμισε από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Παρά την σύγχυση που δημιουργήθηκε για αρκετή ώρα σχετικά με την στάση του κόμματος έναντι της διάταξης για μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, προσπερνώντας το θέμα, θεωρεί πως από την συζήτηση αναδείχθηκε   ότι εδώ και έξι μήνες η χώρα, οι πολίτες πληρώνουν την ακρίβεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «λόγω εγκληματικών επιλογών (βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο λόγω της διαπραγμάτευσης Σκρέκα – ΔΕΠΑ με Gazprom, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ εν μέσω ενεργειακής κρίσης) αλλά και τη δομική διαφορά της ΝΔ του Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του» όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη της προεδρικής ομάδας.

Παράλληλα σημειώνουν και το δίπολο κατ’ αυτούς: ο κ. Μητσοτάκης με τις αγορές και την αυτορρύθμισή τους, ο κ. Τσίπρας με ένα ισχυρό ανθρώπινο κράτος. «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού» τονίζεται από το επιτελείο του, το οποίο χρησιμοποιεί την χθεσινή φράση του κ. Τσίπρα.

Επίσης, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αλλαγή μοντέλου, και παραμένει προσκολλημένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της. «Δεν πιστεύει στην ισχυρή παρέμβαση του κράτους ως μόνη λύση για αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας (δες από ομιλία Τσίπρα τι πρότεινε για πλαφόν σε χονδρική και λιανική, για ΕΦΚ καυσίμων, για ΦΠΑ βασικών ειδών κλπ) . Οι πολίτες 6 μήνες πληρώνουν τις «αγορές» του κ. Μητσοτάκη στους λογαριασμούς τους και στο σούπερ μάρκετ, ενώ ακόμα η ακρίβεια του πολέμου ακόμα δεν έχει έρθει» τονίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη εδώ και 4 μήνες και πριν λίγες μέρες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη στην Ελλάδα» , ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε χθες πως τελικά υπάρχουν.

Επ’ αυτού αναφέρουν ότι συμπτωματικά, μία μέρα μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής που καλούσε σε φορολόγηση των υπερκερδών. « Η αρχική αόριστη αναφορά Μητσοτάκη σε «συνεισφορά των εταιριών από τα υπερκέρδη τους» έγινε «φορολόγηση 90%» στη δευτερολογία του, αφού τον πίεσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας μάλιστα αναδρομική ισχύ και να γίνει με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ και όχι τους ισολογισμούς που θα δημοσιευθούν. (δες αναλυτικά τα στοιχεία για υπερκέρδη 1,4 δις. στο 8μηνο που παρουσίασε ο Τσίπρας, με κέρδος 49 ευρώ MW/h έναντι 3 ευρώ MW/h πέρυσι)» λένε και συμπληρώνουν: «Όσο για τη δικαιολογία πως περιμένει τα στοιχεία από τη ΡΑΕ για τη φορολόγηση των υπερκερδών, για κακή του τύχη, η Καθημερινή χθες αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που δήθεν περιμένει τα λαμβάνει κάθε μέρα από τη ΡΑΕ το Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο φεσώνει τους πολίτες και κάνει πλάτη στην αισχροκέρδεια, αλλά τους δουλεύει και από πάνω. Συνεπής dealer της αισχροκέρδειας».

Επίσης, τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε ποτέ γιατί αρνείται τη μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ για καύσιμα και τρόφιμα που τόσες χώρες υιοθετούν (αναλυτικά στην ομιλία), ενώ την ίδια ώρα εξαντλεί δημοσιονομικό χώρο σε 1,5 δις. για ιδιωτικοποίηση επικούρισης αντί για 13η σύνταξη και 6,6 δις. για απευθείας αναθέσεις. Όλα στη ζωή είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, αυτές είναι οι προτεραιότητες Μητσοτάκη.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, έχει να κάνει με τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναγκάστηκε να κάνει – σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Τσίπρα- από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης και οι οποίες αν τηρηθούν επιβεβαιώνουν το πολιτικό του τέλος: Σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του, αναγκάστηκε να δεσμευθεί πως:

– δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αν το κάνει όχι μόνο διαψεύδει τη δημοσκοπική του υπεροχή, αλλά επιβεβαιώνει και την κατάρρευσή του (Δύο μονάδες πτώση σε 10 μέρες σύμφωνα με Marc, 1,5 μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση της Metron Analysis).

– οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί δήθεν κόπτεται για τη σταθερότητα. Η μόνη σταθερότητα που υπάρχει είναι ότι πάει την κοινωνία σταθερά στα βράχια.

– δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής, άρα αφενός δεν του βγαίνουν τα κουκιά, αφετέρου βάζει τη χώρα σε περιπέτειες εκβιάζοντας μονοκομματική ασυδοσία και τρίτον λέει στους ψηφοφόρους του πως δεν έχει σημασία η πρώτη κάλπη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής…