Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ουάσινγκτον απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ήλθε η σειρά της Βρετανίας να ανακοινώσει επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας ‘Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο’, για να τις στηρίξει αυτή την περίοδο, ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Νωρίτερα, την είδηση είχε ανακοινώσει το Politico, σημειώνοντας πως είναι θέμα ωρών να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την βρετανική κυβέρνηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε τη Δευτέρα, εξάλλου, ότι η κυβέρνησή του θα χαράξει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών επιταχύνουν την ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.