Κάποτε, ο μεγάλος Καρλ Λάγκερφελντ, μιλώντας για την παριζιάνικη Colette, μία από τις πιο εμβληματικές μπουτίκ που έχουν υπάρξει ποτέ, δήλωσε: «Είναι το μόνο κατάστημα στο οποίο πηγαίνω επειδή έχουν πράγματα που δεν έχει κανένας άλλος. Εκεί αγοράζω ρολόγια, τηλέφωνα, κοσμήματα – τα πάντα βασικά». Μπορεί η Colette να μην υπάρχει πια, αλλά υπάρχουν πολλές ανάλογες θρυλικές μπουτίκ σε όλον τον κόσμο που διαθέτουν τέτοια πιστή πελατεία. Ανθρώπους που θα ταξιδέψουν από μακρινούς προορισμούς προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους στους άψογα διακοσμημένους χώρους τους και να εξερευνήσουν νέους, ανερχόμενους σχεδιαστές και brands. Σε μερικές καταφθάνουν ακόμη και με superyachts, αφού διαθέτουν μέχρι και αγκυροβόλια για αυτόν τον σκοπό. Αλλες ανακαλύπτουν νέα ταλέντα και τα καθιερώνουν στον χώρο, αποτελούν τον παράγοντα που καθορίζει το στυλ στα σημεία όπου βρίσκονται, ενώ οι περισσότερες διαθέτουν μακρόχρονη ιστορία την οποία τιμούν με αφοσίωση και πολλή δουλειά.

Οποια και αν είναι η συνεισφορά τους στον αστραφτερό κόσμο της μόδας, το σίγουρο είναι ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, εκείνους που μπορούν να αντέξουν το μεγάλο κόστος των προϊόντων τους. Προσφέροντας προσωποποιημένες υπηρεσίες και δημιουργώντας φιλικούς δεσμούς με την πελατεία τους, πολλές από αυτές τις μπουτίκ καταφέρνουν να επιβιώνουν και να αντέχουν στον χρόνο, παρά την ύπαρξη των μεγάλων εμπορικών κέντρων και υπερκαταστημάτων. Ακολουθούν μερικές από εκείνες που εμείς ξεχωρίσαμε.

Gin and Τhe Banker, Μπέλβιου, ΗΠΑ

Από δύο υποκοριστικά δημιουργήθηκε το κάπως ασυνήθιστο όνομα της πιο δημοφιλούς μπουτίκ κοσμημάτων που βρίσκεται στο Μπέλβιου της Πολιτείας Ουάσιγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το «Gin» είναι το υποκοριστικό του Βιρτζίνια, του ονόματος της γιαγιάς της ιδρύτριας του καταστήματος, Ρέιτσελ Νοβ. Από την άλλη, «Banker» αποκαλούσαν χαϊδευτικά τον παππού της, Τζέσι Tζιν Τζούνιορ. Ακρως οικογενειακή λοιπόν και συναισθηματική υπόθεση η ίδρυση του «Gin and Τhe Banker», στο οποίο μπορεί κανείς να βρει μοναδικά κομμάτια ανερχόμενων σχεδιαστών, τα οποία στοχεύουν στο να γίνουν διαχρονικά και να περάσουν από γενιά σε γενιά στην αιωνιότητα. Vintage δαχτυλίδια, χειροποίητα μενταγιόν και σκουλαρίκια βρίσκονται ανάμεσα στα κοσμήματα που πωλούνται, ενώ το στυλ τους παραπέμπει εμμέσως στο επίσης δημοφιλές κατάστημα ρούχων «La Ree» που βρίσκεται μερικά βήματα πιο δεξιά και ανήκει στην ίδια ιδιοκτήτρια.

A’maree’s, Newport Beach, ΗΠΑ

Ολόκληρο το διεθνές τζετ σετ, ιδιαιτέρως αυτό που προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, περνάει από το A’maree’s, την μπουτίκ που βρίσκεται στo Newport Beach της Καλιφόρνιας. Ενας από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό, πέρα από τα 46 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στον χώρο των luxury brands, είναι το αγκυροβόλιο ακριβώς μπροστά από το κατάστημα, όπου μπορούν να δένουν τα superyachts τους οι πάμπλουτοι πελάτες όσο κάνουν τα ψώνια τους. Ιδρύτρια του μοναδικού αυτού καταστήματος είναι η 83χρονη πλέον Νάνσι Μπράουν, αρχικά σε ένα μικρής έκτασης σημείο στο Ιστ Μπλαφ. Σήμερα παραμένει στο τιμόνι της επιχείρησης μαζί με τις τρεις κόρες της, Ντον, Ντενίζ και Εϊπριλ. Στα περίπου 740 τ.μ. του υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής καταστήματος μπορεί κανείς να βρει εκτός από ρούχα και παπούτσια, έπιπλα, αντικείμενα τέχνης, κοσμήματα και κειμήλια, ενώ από brands ξεχωριστή θέση κατέχουν οι οίκοι Lisa Marie Fernandez, Alaïa, Kilometre, Daniela Villegas, Greenpacha, Ιleana Makri, The Row, Celine, Gabriela Hearst, Dries Van Noten και Jil Sander. Μικρότεροι σχεδιαστές όπως ο Καλιφορνέζος Πίτερ Κόεν και τα brands Stouls, Arts and Sciences και Transit έχουν επίσης βρει τη θέση τους στο θρυλικό κατάστημα.

 

Capitol, Σάρλοτ, ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του Capitol στο Σάρλοτ της Νότιας Καρολίνας, το κίνητρό της πίσω από την επιλογή των αντικειμένων προς πώληση δεν είναι τόσο το ότι θέλει να φέρει στο κατάστημά της την τελευταία τάση της μόδας, αλλά το να φέρει σε επαφή τους πελάτες της με ταλαντούχους, σχεδόν άγνωστους σχεδιαστές, η δουλειά των οποίων θεωρεί ότι θα τους αρέσει. Οπως λέει η Λόρα Βίνρουτ Πουλ, «εγώ είμαι απλώς ο αγωγός ανάμεσά τους. Και πιστεύω ότι στους νεαρούς σχεδιαστές αρέσει πολύ αυτό γιατί οι άνθρωποι δείχνουν ενθουσιασμό». Ετσι, ανάμεσα στους κορυφαίους οίκους, όπως οι Valentino, Giambattista Valli, Balenciaga, Saint Laurent, Gabriela Hearst και Gucci, Marie-Helene de Taillac, Irene Neuwirth και The Gem Palace, υπάρχουν και πιο ιδιαίτερες υπογραφές, όπως The Vampire’s Wife, Roksanda, Alejandra Alonso Rojas, Olympia Le-Tan και Swedish Hasbeens. Το κατάστημα που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1998 στη Νότια Καρολίνα, αποτελεί το νέο spot της μπουτίκ που υπάρχει στο Λος Αντζελες από το 1948. Παρόλο όμως που ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο κατάστημα, απευθύνεται σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, τον Νότο των ΗΠΑ. Εκεί, όπως λέει και η ιδιοκτήτρια, οι άνθρωποι ακόμη ντύνονται καλά για να πάνε στο σουπερμάρκετ, διοργανώνουν χορούς για ντεμπιτάντ και καλούν ο ένας τον άλλον στα σπίτια τους. Η ίδια, γεννημένη και μεγαλωμένη στην περιοχή, ξέρει ακριβώς πώς να τους προσφέρει αυτό που επιθυμούν.

Browns, Λονδίνο

Στην καρδιά του θρυλικού Mayfair του Λονδίνου με τις πανάκριβες μπουτίκ, τα exclusive, members only clubs, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια, βρίσκεται το θρυλικό Browns. Ξεκινώντας ως μια μικρή μπουτίκ στην οδό Σάουθ Μόλτον το 1970, αφότου το ζεύγος Τζόαν και Σίντνεϊ Μπέρστιν την απέκτησαν από τον σερ Γουίλιαμ Πίγκοτ Μπράουν, έφτασε να στεγάζεται σε πέντε διαφορετικά κτίρια που ενώνονται μεταξύ τους. Το Browns είναι από τις μπουτίκ που δεν πωλούν μόνο, αλλά δημιουργούν μόδα. Μπορεί να καθιερώσει έναν άγνωστο σχεδιαστή και να τον κάνει σούπερ σταρ του χώρου. Αυτό έκανε όταν ανακάλυψε μεταξύ άλλων τον Τζον Γκαλιάνο και τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν ή όταν γνώρισε στο λονδρέζικο κοινό τα εισαγόμενα brands Calvin Klein, Armani, Ralph Lauren και Jil Sander.

 

Gio Moretti, Μιλάνο

Η ιστορική μπουτίκ που βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο, ανήκει στους αδελφούς Μορέτι, των οποίων η αισθητική εκτείνεται πέρα από το fashion design και περιλαμβάνει την έντονη ενασχόλησή τους με τα εικαστικά, ως συλλέκτες έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Κάτι που μαρτυρεί και η διακόσμηση της μπουτίκ τους που κοσμείται από πολλά έργα τέχνης. Το κατάστημα καταλαμβάνει μια έκταση 1.500 τ.μ., εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει συλλογές γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων, κοσμημάτων, υποδημάτων, καθώς και μια μεγάλη επιλογή από βιβλία αφιερωμένα στη μόδα και στη φωτογραφία. Διάσημα ιταλικά brands όπως οι DSquared2 και Ermanno Scervino συνδυάζονται με διεθνή, όπως Alexander McQueen και Zimmermann, προσφέροντας ό,τι πιο εκλεκτό στους ιταλούς fashionistas.

 

Luisa Via Roma, Φλωρεντία

Με έτος ίδρυσης το 1920 από τη σχεδιάστρια καπέλων Λουίζα Ζακέν, η exclusive μπουτίκ της Φλωρεντίας, γνωστή για τις φροντισμένες βιτρίνες της που αλλάζουν συνεχώς, η Luisa Via Roma βρίσκεται πάντα μπροστά στις εξελίξεις της μόδας. Το ιστορικό αυτό κατάστημα παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση, με τους απογόνους της Ζακέν να συνεχίζουν το έργο της. Στα brands που μπορεί κανείς να βρει εκεί περιλαμβάνονται τα Dries van Noten, Stella McCartney και Vivienne Westwood, ενώ ήταν το πρώτο κατάστημα που έφερε στην Ευρώπη τον οίκο KENZO το 1968.

Chanel, Κωνσταντινούπολη

Σχεδιασμένη από τον περίφημο νεοϋορκέζο αρχιτέκτονα Πίτερ Μαρίνο, ο οποίος συνεργάζεται με τη Chanel για τη δημιουργία των καταστημάτων της εδώ και περίπου 25 έτη, η μπουτίκ του κορυφαίου οίκου που βρίσκεται στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη κερδίζει τον επισκέπτη με το που την αντικρίζει. Βαμμένη σε λευκό και μαύρο, τα αγαπημένα χρώματα της θρυλικής Κοκό Σανέλ, η πενταώροφη μπουτίκ θυμίζει εξωτερικά ασπρόμαυρη βιβλιοθήκη, ενώ στο εσωτερικό η διχρωμία «σπάει», κυρίως με χρυσές λεπτομέρειες και διακοσμητικά. Οι καθρέπτες παντού δίνουν την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου, ενώ στο πολυτελές καθιστικό κυριαρχούν επιχρυσωμένες επιφάνειες και ταπετσαρίες.

 

Berluti, Σιγκαπούρη

Το κατάστημα του Berluti που βρίσκεται στη Σιγκαπούρη μέσα στη μαρίνα Bay Sands επιλέξαμε ως ένα από τα πιο όμορφα του brand. Ο ανδρικός οίκος που είναι γνωστός για τα χειροποίητα custom made παπούτσια του στέκει δίπλα στις μπουτίκ άλλων γνωστών σχεδιαστών μόδας που παρατάσσονται στη μαρίνα. Ο ιταλικός οίκος διαθέτει στα ράφια του, εκτός από παπούτσια, πορτοφόλια, ζώνες, τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη υψηλής ποιότητας.

 

Montaigne Market, St Barts

Κομψή και μαζί μποέμ, η ιδιαίτερη μπουτίκ του Σεν Μπαρτς στην Καραϊβική θεωρείται από τις πιο πολυτελείς του εξωτικού νησιού. Επιλεγμένα σύνολα που να ταιριάζουν στη ζωή δίπλα στο νερό από δημοφιλέστατους οίκους high fashion όπως είναι οι Yves Saint Laurent, Chloé, Balmain, Valentino, Michel Klein βρίσκονται ανάμεσα στα brands που μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημα, χωρίς όμως να λείπουν και οι προτάσεις νέων και ανερχόμενων designers.

 

Dior, Nammos Village, Μύκονος

Ο δεσμός του παριζιάνικου οίκου με την Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι πολύ ιδιαίτερος. Ακόμη όμως πιο ιδιαίτερη είναι η σχέση που έχει με τη Μύκονο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Αυτή λάτρεψε ο Κριστιάν Ντιόρ και γι’ αυτήν ερχόταν όσο πιο συχνά μπορούσε για διακοπές. Μάλιστα, είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τα υφαντά του νησιού που τα χρησιμοποιούσε στις συλλογές του. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, η σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Μαρία Γκράτσια Κιούρι, προκειμένου να τιμήσει αυτόν τον δεσμό, σχεδίασε τσάντες, μαντίλια και άλλα αντικείμενα με το logo Mykonos. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι στο Νησί των Ανέμων βρίσκονται δύο μπουτίκ του οίκου, μία στην καρδιά της Χώρας και μία στο Nammos Village, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες luxury μπουτίκ του νησιού. Ενα τρίτο κατάστημα με τα αρώματα του οίκου συμπληρώνει το σκηνικό.