Θα είχε ενδιαφέρον να μετρήσουμε πόσες φορές διέψευσε η Ρωσία τις πληροφορίες που την ήθελαν να ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Θυμάμαι, τον περασμένο Δεκέμβριο, την επίθεση στη «Washington Post» για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στρατιωτική επιχείρηση με δυνάμεις άνω των 175 χιλιάδων στρατιωτών μέσα στο 2022. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Αμερική για οργανωμένη επιχείρηση επιδείνωσης του κλίματος. Ακόμη και λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, ο Πούτιν διέψευδε τα πάντα.

Τελικά, στις 5 το πρωί της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε πως οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ακριβείς και παράλληλα πως ο πρόεδρος της Ρωσίας εξαπατούσε συστηματικά, απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα τη διεθνή κοινότητα.

Με τον εφιάλτη του πολέμου να ξυπνά και πάλι στην Ευρώπη, ογδόντα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να προχωρήσει η Ρωσία. Το διάγγελμα του Πούτιν ήρθε την ώρα που συνεδρίαζε ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και  μάλιστα υπό την προεδρία της χώρας του. «Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία κι όποιος τολμήσει να ανακατευτεί θα το πληρώσει πολύ ακριβά» είπε σε ελεύθερη απόδοση ο ρώσος πρόεδρος, ενώ στη Νέα Υόρκη ο ρώσος προεδρεύων του ΣΑ δήλωνε κυνικά πως απ’ όσο γνωρίζει δεν πρόκειται για πόλεμο, αλλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», και ακόμη πως δεν έχει καμία πρόθεση να ξυπνήσει τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ για περισσότερες πληροφορίες.

Σε αυτό το ρεσιτάλ κυνισμού, οι Ρώσοι μοιάζουν αποφασισμένοι να πετάξουν από πάνω τους κάθε μανδύα όχι μόνο διεθνούς νομιμότητας, αλλά και στοιχειώδους κοσμιότητας. Το είδαμε και νωρίτερα. Οταν για παράδειγμα ο Μεντβέντεφ από τηλεοράσεως απειλούσε να παγώσει την Ευρώπη με διπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου. Το είδαμε, ακόμη πιο γλαφυρά, όταν, τη Δευτέρα, ο Πούτιν αποφάσισε να ξεφτιλίσει τον αρχικατάσκοπο της χώρας (και έναν από τους στενότερούς του συνεργάτες τα τελευταία 18 χρόνια) Σεργκέι Ναρίσκιν σε ζωντανή παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Ηταν μια σκηνή που ως τότε μόνο στον «Δικτάτορα» του Μπόρατ θα μπορούσε να σταθεί.

Για όσους από εμάς δεν έχουμε μνήμες από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι απολύτως αποκαλυπτικά και κατατοπιστικά. Ξαφνικά η γκροτέσκα αντιρωσική προπαγάνδα τύπου Ιβάν Ντράγκο, που τόσα χρόνια βλέπαμε στις ταινίες εκείνης της περιόδου, μάλλον ως γραφικό απομεινάρι ενός κόσμου που κανείς δεν θέλει να θυμάται, δεν μοιάζει πια ούτε τόσο γκροτέσκα ούτε τόσο προπαγάνδα.