Θα είναι μια επένδυση η οποία επρόκειτο να υπογραφεί αργά τη νύχτα, σχεδόν ξημερώματα του Σαββάτου. Και ξέρετε γιατί; Όχι επειδή οι επενδυτές προτιμούν να κάνουν τις δουλειές τους ξημερώματα, αλλά είναι μία αμερικανική επένδυση και υπογράφεται σε ώρες Ηνωμένων Πολιτειών με την έννοια ότι πρέπει να ανοικτό το αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για την επένδυση του Facebook που έρχεται και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν η Meta Platforms Facebook θα εξαγοράσει το 100% της Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης πρόκειται για επένδυση που έχει να κάνει με την εικονική πραγματικότητα, τη νέα δηλαδή δυνατότητα που θα χορηγεί το Facebook, στους χρήστες του. Στόχος είναι η ελληνική startup να παρέχει τις λύσεις ήχου που απαιτεί ο κόσμος εικονικής πραγματικότητας ή metaverse που αναπτύσσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός. Σημειώνεται πως ο όρος «metaverse» περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Με αυτό τον τρόπο μία ελληνική εταιρεία (γέννημα- θρέμμα από την Πάτρα) θα «τρέχει» ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ραχοκοκαλιάς του metaverse. Θέλετε και άλλες λεπτομέρειες για αυτή την επένδυση (ή εξαγορά πείτε όπως θέλετε) που έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την επένδυση της JP Morgan;

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το Facebook ενδέχεται να επιλέξει την χώρα μας όπου θα μπορούν από εδώ να εργάζονται οι εργαζόμενοί της. Ξέρετε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού συνήθως το Facebook αρνείται στους εργαζόμενους τους να εργασθούν από άλλες χώρες. Επιπλέον αναμένεται να χρειασθούν περί τους 10.000 μηχανικούς για αυτό το πρότζεκτ και ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για τους Έλληνες μηχανικούς να διεκδικήσουν μερίδιο από αυτήν τη δουλειά.

***
Όταν τα κινεζάκια τραγούδησαν στα ελληνικά

Ήταν συγκλονιστικό αυτό που παρακολουθήσαμε από την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Σαράντα Κινεζάκια (παιδιά της χορωδίας) έψαλαν τον Ολυμπιακό Ύμνο σε άπταιστα ελληνικά και κέρδισαν το χειροκρότημα. Και ξέρετε πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να τον μάθουν στα ελληνικά; Μόλις τρεις μήνες χρειάστηκαν για να τους στίχους του Ολυμπιακού Ύμνου ο οποίος, όπως είναι γνωστό έχει μελοποιηθεί από τον Σπύρο Σαμαρά και τους στίχους του έχει γράψει ο Κωστής Παλαμάς.

***
Και μια θετική ατζέντα με Τουρκία

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο Σεντάντ Ομάν, ο Τούρκος υφυπουργός Εμπορίου για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Ίσως, τα οικονομικά, να είναι η μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας που λειτουργεί με επιτυχία, αφού από τα 25 σημεία της θετικής ατζέντας των δύο χωρών, οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάν συμφώνησαν ήδη στα 17. Ανάμεσά τους και η κατασκευή νέας γέφυρας στον Έβρο, ενός νέου τελωνείου αλλά και η σύνδεση με οχηματαγωγό της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε όμως ποιο είναι το θέμα «αγκάθι» ανάμεσα στις δύο χώρες; Το… roaming στα νησιά, όπου γίνεται μπέρδεμα, ώστε να μην σε καλωσορίζει φτάνοντας στην Ρόδο, ή στην Χάλκη, στην Κάρπαθο, στη Σύμη και σε άλλα νησιά, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας. Είναι πολύ δύσκολο θέμα η επίλυσή του, λέει ο κ. Φραγκογιάννης, αλλά οι δύο υπουργοί θα προσπαθήσουν να το λύσουν.

***
Η πρώτη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία

Και η θετική ατζέντα με γειτονικές χώρες συνεχίζεται. Την Τετάρτη ο κ. Φραγκογιάννης θα βρεθεί στα Σκόπια και θα είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται την Βόρεια Μακεδονία μετά την αλλαγή της κυβέρνησής της. Στην θετική ατζέντα υπάρχουν θέματα, όπως ενεργειακά, αγωγοί, εμπορικά σήματα και αποφυγή διπλής φορολογίας. Και κάτι ακόμα;

Ξέρετε σε ποιες επενδύσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας οι Νορβηγοί; Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και στη ναυτιλία. Στις 14 Φεβρουαρίου ο κ. Φραγκογιάννης θα βρίσκεται στην χώρα αυτή και θα συζητήσει το θέμα των νορβηγικών επενδύσεων προς την Ελλάδα.

***
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης μαζί στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου

Δείτε, καμιά φορά πως ορισμένα γεγονότα μπορεί να κρύβουν πολιτικά δρώμενα. Σήμερα (Σάββατο) το μεσημέρι στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου θα γίνει η τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Το ίδιο όμως και ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και αυτός θα παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του κ. Ευγενίου. Η τελετή διαρκεί περίπου δύο ώρες και Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκονται στην ίδια εκκλησία στις δύο αυτές ώρες. Απλώς υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί συνάντησή τους, από τότε που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά στο μεταξύ μετά τη θέση που πήρε το ΚΙΝΑΛ στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις κυβέρνησης (ή ΝΔ εάν θέλετε) με το ΚΙΝΑΛ δεν ήταν όπως πρώτα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε την σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε την Πέμπτη από τη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης εναντίον του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Δεν είμαι βέβαιος εάν όλοι στη ΝΔ συμφωνούν να υπάρχουν τόσες σφοδρές επιθέσεις εναντίον του ΚΙΝΑΛ. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει το θέμα του Κέντρου που σφόδρα ενδιαφέρουν αμφότερους.

***
Μητσοτάκης και Πολάκης στο ίδιο αεροπλάνο

Στο μεταξύ συνέβη το εξής απρόοπτο. Στο ίδιο αεροπλάνο της απογευματινής πτήσης προς Κρήτη συνταξίδευσαν οι Μητσοτάκης και Πολάκης πλην όμως δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα. Τι άλλωστε θα μπορούσαν να πουν με όλα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή; Βρέθηκαν σε θέσεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε συνομιλητή του πως «να δεις που μόλις κατέβουμε από το αεροπλάνο θα δημοσιευθεί είδηση πως ταξιδεύω στην Κρήτη». Και αυτό έγινε, άμεσα σε φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενημερωτική ιστοσελίδα. Δημοσιεύθηκε πως ο πρωθυπουργός έφθασε στο νησί για να… περάσει το τριήμερο. Αποσιωπώντας ωστόσο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στην Κρήτη για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης..

***
Η παραφωνία για τα έργα στο Μάτι

Ήταν, όπως ειπώθηκε στη Βουλή, μια παραφωνία γιατί όλα τα κόμματα ψήφισαν τα έργα για το Μάτι πλην ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούμαι: Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και το Μάτι. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.Σημειώνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κράτησε τα τελευταία 24ωρα την ίδια στάση σε δύο ακόμη μείζονες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε (επέλεξε «παρών») το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ούτε τα voucher των 200 ευρώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς. Αλλά γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι; Επειδή προηγήθηκε κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση με κύρια σημεία, την αλλαγή του σκοπού της αρχικής συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες «χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι», καθώς και για «φωτογραφική» διάταξη που επιτρέπει νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή.

***
Ο Βενιζέλος αποχαιρετά τον Σαρτζετάκη

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «διασταυρώθηκε νωρίς με την Ιστορία όταν ως ανακριτής της υπόθεσης Λαμπράκη έδωσε μάχη εκ του συστάδην για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της αλήθειας. Τέθηκε στο στόχαστρο της δικτατορίας και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως φορέας πολλαπλών συμβολισμών.
Όσοι επένδυσαν στην αμφισβήτηση της εκλογής του επανεξέτασαν στη συνέχεια τη στάση τους, ο ίδιος δε παρά τη βαθιά δικανική αντίληψη που είχε για τους θεσμούς, λειτούργησε με ευελιξία και επιτυχία ως ρυθμιστής και θεματοφύλακας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος το 1989 – 1990, την περίοδο της πιο μεγάλης δοκιμασίας του. Η Δημοκρατία τον αποχαιρετά με σεβασμό και η Ιστορία τον υποδέχεται, οριστικά τη φορά αυτή, στους κόλπους της».

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Συνέδριο και ο Πρόεδρος

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρονίζοντα θέματα φαίνεται πως βρίσκουν τη λύση τους; Πρώτον θα αποκτήσει Πρόεδρο με τον τρόπο που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή από τα μέλη του κόμματος και δεύτερον το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Τaekwondo στο Φάληρο, στο διάστημα από τις 14 Απριλίου έως τις 17 Απριλίου και αυτή είναι τελική ημερομηνία. Οι εγγραφές νέων μελών στο κόμμα θα συνεχιστούν έως τις 14 Μαρτίου. Τα μέλη θα μπορούν να πάρουν μέρος στις συνεδριακές διαδικασίες, αλλά και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, ύστερα από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγές στο καταστατικό. Έτσι, η ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.

***
Τον Μάιο το Συνέδριο της ΝΔ

Ας μην ξεχνάμε ότι και η ΝΔ ετοιμάζει συνέδριο, το οποίο μάλιστα είχε αναβληθεί λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid. Έτσι αποφασίστηκε τώρα να διεξαχθεί στις 6 με 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo. Πρόεδρος του Συνεδρίου θα είναι (όπως ορίστηκε την πρώτη φορά) ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σας υπενθυμίζω ότι το Συνέδριο της ΝΔ ήταν προγραμματισμένο αρχικά για το Σαββατοκύριακο 3-5 Δεκεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού,

***
Φεύγει το ΔΝΤ από Ελλάδα

Άφησα για το τέλος άλλη μια θετική είδηση για την χώρα μας, την οποία μετέδωσε το Reuters: Η Ελλάδα, αναφέρει, θα αποπληρώσει εντός δύο μηνών από σήμερα όσα οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι σημαίνει για όλους εμάς αυτό; Σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τη χώρα και ως δανειστής και ότι παράλληλα, σε λίγους μήνες, με τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας (Enhanced Surveillance), η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στο προ-Μνημονίου status. Με δυο λόγια, το κλείσιμο ενός τραυματικού κεφαλαίου για τη χώρα σφραγίζει η οριστική αποπληρωμή σε δύο μήνες από σήμερα όσων οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα χρόνο μετά και από το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα (2020).