Αυξανόμενη σύγκλιση στις απόψεις ΗΠΑ και Ε.Ε. αναφορικά με το πακέτο των οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής με την Ουκρανία διαπιστώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Στόχος να «γονατίσουν» οι ρωσικές τράπεζες

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σε επικοινωνία Αμερικανών αξιωματούχων με δημοσιογράφους επισημάνθηκε πως οι συνομιλίες των δύο πλευρών πηγαίνουν καλά και υπάρχει σύγκλιση απόψεων για το περιεχόμενο των κυρώσεων που θα είχαν σαν στόχο να «γονατίσουν» τις ρωσικές τράπεζες και άρα να πιέσουν την ρωσική οικονομία και το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ήδη τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα της Ρωσίας και προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους απέναντι στην κρίση. Αν και η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να δηλώνει πως ελπίζει πως η ένταση θα εκτονωθεί και πως η απειλή σοβαρών επιπτώσεων για τη ρωσική οικονομία θα αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει γνώμη για εισβολή στην Ουκρανία.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

«Η ανοχή του απέναντι στην οικονομική πίεση μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλους ηγέτες. Όμως, υπάρχει ένα όριο πίεσης πάνω από το οποίο νομίζουμε πως οι υπολογισμοί του μπορεί να επηρεαστούν» εμφανίστηκε να δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος.

Πάντως, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης συνεχίζονται στο παρασκήνιο, καθώς σίγουρα χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις αναφορικά με το ποιες κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τις κυρώσεις αυτές. Ωστόσο, φαίνεται πως αναφορικά με το περιεχόμενο των ίδιων των μέτρων υπάρχει μια πρώτη συμφωνία και σύγκλιση των θέσεων μεταξύ των συμμάχων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.